|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Cena instalacji LPG, co i gdzie montowac:) |
| Autor |
Wiadomość |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 12:55 Cena instalacji LPG, co i gdzie montowac:)
|
|
|
Witam
To moj pierwszy post, wiec sie moze przywitam.
Mam na imie Piotrek, mieszkam w Zgorzelcu. Aktualnie jezdze japonczykami a z Fordem nie mialem wczesniej do czynienia. Do tego smigam na moto, wiec pojecie przyspieszen i predkosci nie sa mi obce:).
Scorupe znam troszke, jezdzilem takowa czesto jako pasazer, niestety wersja DOHC, wiec troszke jak dla mnie za malo dynamiczna:).
Zdecydowalem sie na silnik 2.9, 12V, 6 cylindrow w budzie sedana.
Na autko chce wydac 1800-2000e. Oczywiscie do tego rejestracja i sekwencyjny wtrysk gazu.
Za te pieniazki powinienem cos juz dla siebie znalezc z rocznika ok 96-97.
Forum sledze od kilku tygodni - przeczytalem chyba kazdy post, dosc duzo sie dowiedzialem i nie ma co mowic,ze do konca sie przekonalem co do wybory wersji i silnika.
Moje pytanie o LPG bedzie moze banalne, ale ile musze wydac na instalacje na przyklad OMVL albo BRC?
Ceny, ktore widzialem na forum pochadza glownie sprzed kilku miesiecy. Prosilbym moze o jakies dane z Waszego regionu ile kosztuje taka instalacja aktualnie. Moze chcecie polecic jakis dobry i zaufany warsztat?
Czesc gazownikow polecala mi instalacje II generacji z duzym parownikiem, czyli 140kW. Na pewno byloby to rozwiazanie tansze, ale na pewno nie lepsze..
W moim rejonie - Zgorzelec i okolice wszystko zawsze jest i bylo drozsze - poczawszy od cen zywnosci, paliwa, a konczywszy na warsztatach, cenach czesci i roznych uslug.
Mysle,ze moge zainstalowac gaz w promieniu 200-300km, jesli tylko okaze sie to tansze. Do tego nie ma tu cieszacych sie zaufaniem warsztatow, a jakies manufaktury mnie nie interesuja. Moje poprzednie autko bylo z LPG, serwisowalem je w miejscowosci Krepa pod Zielona Gora - jeden z najlepszych warsztatow jakie znam, poradzili sobie nawet z moja holenderska instalacja:) gdy wszyscy rozkladali rece. Niestety montaz sekwencji jest u nich bardzo drogi i tylko dlatego sie nie zdecyduje na montaz wlasnie tam.
Czy mozecie mi wiec doradzic gdzie gaz zamontowac i ile powinienem orientacyjnie za niego zaplacic?
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 13:10
|
|
|
tak ajk speedo napisal jak 96-97 to 2.9 24V a to cossi, a jak ma byc 2.9 12V to tylko 95 i starsze. No i sekwencja do 12V to przerost formy nad trescia, cena za 6 cylindrowy silnik oscyluje w granicach 4000-4500zł |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 13:12
|
|
|
Hej
Czyli silniki tradycyjne, 2.9, 12V nie byly juz montowane do Wieloryba w 96 roku, bo piszesz ze tylko Cosworth...
Owszem, silnik baardzo mi sie podoba - zarowno od strony optycznej:) jak i technicznej, ale powiedzmy sobie, ze to wyzsza szkola jazdy. Jest to silnik dosc drogi w utrzymaniu no i ceny czesci w porownaniu do innych wersji sa drozsze.
Najbardziej wiec, sumujac za i przeciw przemawia do mnie tradycyjna, odprezona dwunastka:)
Silnik stosunkowo prosty, sprawdzony, bez wielu wad, niskoobrotowy w porownaniu do Coswortha..
Na stronie: http://www.fordscorpio.co.uk/technical.htm znalazlem silniki montowane w Skorupce, ale nie ma lat produkcji konkretnego modelu:(
Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 13:15
|
|
|
| silnik 2.9 12V wyszedł z produkcji w połowie 96 roku (gdzies około) i zostal zastąpiony jednostka rzędową 2.3 i 16V o tej samej mocy |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 13:17
|
|
|
| tak jak koledzy pisali jesli 2,9 12v to tylko do 96 wlącznie. nie ma ich za wiele niestety. A sekwencja w tym aucie to lekki przerost formy nad trescią. Rownie dobrze sprawdzi sie blos. |
|
|
|
 |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 13:17
|
|
|
Ok, jestescie Panowie szybsi niz ja:) Zanim napisalem poprzedniego maila sami napisaliscie odpowiedzi na pytania, ktore mnie nurtowaly:)
Informacja o silnikach jesli byla na forum to mi umknela....
Myslicie wiec, ze jesi bede sie upieral przy tradycyjnym silniku 12V to warto kupic auto z 95, czy jednak Coswortha z wyzszego rocznika? Sporo pytan i watpliwosci:) Nie chce, by silnik 24V mnie zzarl finansowo, a chcialbym miec autko zadbane, bezawaryjne i bez oszczedzania wielkiego na serwisie.
Trudna sprawa:) |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 13:19
|
|
|
| gobo007 napisał/a: | | Nie chce, by silnik 24V mnie zzarl finansowo, |
to napewno nie 24V cossie
Kupuj zwykle 12V i zwykły acz dobry gaz do niego lub blos. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 13:29
|
|
|
ok, wiec zasadniczo decyzje juz zostala podjeta. Wieloryb 2.9, 12V, instalacja II generacji. Autko jak piszecie znajde z rocznika 95-96 roku.
Zastanawia mnie jeszcze ASB. Kiedys bardzo krotko (moze z 3tys.km )jezdzilem Audi A4 z automatem, pozostale autka zawsze byly na manualu..
Czy automat bedzie dobrze tolerowal dobrze zainstalowana i wyregulowana instalacje LPG? W tym Scorpiaku znajomego, mimo,ze nie oszczedzal ani na warsztacie, ani na serwisie skrzynia na LPG zawsze przy ruszaniu szarpie, albo autko na chwilke jakby przygasalo i z opoznieniem reagowalo na wcisniecie pedalu gazu. On machnal reka i jezdzi juz tak z 2 lata,ale mnie by chyba trafilo:)
Piotr |
|
|
|
 |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 14:09
|
|
|
hej
Ciezka sprawa bedzie ze znalezieniem, bo nikt nie chce tego sprzedac, czy jest ich tak malo?
Troche niedobrze....Chce sprzedac aktualne autko i najlepiej od razu, lub prawie od razu przesiac sie na Skorupke. Kazde opoznienie jest wielce niewskazane:) Aut tych jest na rynku niemieckim i belgijskim dosc sporo, wiec moze nie bedzie tak zle?:)
Piotr |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 14:17
|
|
|
| sładowe ilosci moze sa;) |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 14:21
|
|
|
| ostatnio jakiś był...i sie szybko zmył ...bo tani i dobry był:D |
|
|
|
 |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2006|, 2006 17:21
|
|
|
Hej
Mam nadzieje,ze nie bedzie tak zle:) Interesujacych ogloszen jest dosc malo, ale na pewno nie kupie pierwszego lepszego. Pospiech to zly doradca i wole korzystac przez jakis czas z taksowek niz wpakowac sie w jakas mine tylko dlatego, by miec czym jezdzic.
Slyszalem,ze warto pojechac za autkiem do Belgii, bo to podobno jeden z najwiekszych europejskich rynkow. Oczywiscie w poszukiwania postaram sie zaangazowac rodzine z Niemiec:) Jakos to bedzie.
Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |16 Mar 2006|, 2006 01:23
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | No i sekwencja do 12V to przerost formy nad trescia |
Dokładnie i nie tylko, możesz mieć nie male kłopoty z sekwencją. Komp silnika "myśli" dużo wolniej od sterownika LpG i występują nie małe cudapodczas eksploatacji.
Ja mam zwyklaka instalacje i dopuki sie membramy nie wykończyły chodzia idealnie.
| gobo007 napisał/a: | | Czy automat bedzie dobrze tolerowal dobrze zainstalowana i wyregulowana instalacje LPG? W tym Scorpiaku znajomego, mimo,ze nie oszczedzal ani na warsztacie, ani na serwisie skrzynia na LPG zawsze przy ruszaniu szarpie, albo autko na chwilke jakby przygasalo i z opoznieniem reagowalo na wcisniecie pedalu gazu |
No właśnie kwestia dobrej regulacji gazu i w ASB chodzi idealnie.
powodzenia w poszukiwaniach. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |16 Mar 2006|, 2006 03:02
|
|
|
no ja zycze wielkiego szczecia w poszukiwaniach w wielorybie silnika 2.9 12V z reczna skrzynia naprawde wieeelkiego ... gdyz raczej takich nie robili
a co do kupna, zawsze jest opcja kupic zaq 4-5k euro stan w miareidealny |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |16 Mar 2006|, 2006 11:45
|
|
|
wspolpracy abs z lpg sie nie obawiaj- winno dzialac jak trzeba- oczywiscie odpowiedni reduktor- polecany omvl r90, no i najlepiej z blosem to pracuje- rowniez polecam- na zwyklych mikserach nie musi byc rozowo, u mnie nie bylo
akurat asb przy tym motorze jet dosc proste wiec wielkich obaw nie winno byc |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |