|
Chwilowy brak biegów |
| Autor |
Wiadomość |
Krasuski [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Mar 2006|, 2006 11:17 Chwilowy brak biegów
|
|
|
Zdarzyła mi dziwna historia.
W sobotę jechał sobie w trasę i rano cięzko weszła mi jedynka. Potem zatrzymałem się na postóju, i po zpaleniu silnika nie moglem wrzucić żadnego biegu. Na wyłączonym silniku wchodziło dobrze. A jak zapalełem auto na załączonym biegu i wciśniętym sprzęgle to auto jechał (tak właśnie ruszyłem). Potem cały dzień tak miałem. Od wczoraj jest już OK. Co to mogło być i czego mogę się spodziewać, czyli co ruszać lub co wymieniać lub naprawiać?
Pozdrawiam
Rafał
P.S Skrzynia oczywiście manual. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Mar 2006|, 2006 11:21
|
|
|
| może sprzęgło? |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |13 Mar 2006|, 2006 11:30
|
|
|
| Prawdopodobnie kończy Ci się samoregulator linki sprzęgła. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |13 Mar 2006|, 2006 14:57
|
|
|
ja jednak stawiam na sprzęgło miałem tak samo |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
| Ostatnio zmieniony przez Rafał A.(antek) |13 Mar 2006|, 2006 15:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |13 Mar 2006|, 2006 23:35
|
|
|
jest sposob na zdiagnozowanie tego:
wejdz pod autko i kaz komus wcisnac przeglo
zablokuj brecha lape i niech ten ktos pusci sprzeglo
Jak sie naprawilo to klania sie samoregulator ale nie wykluczone jest sprzeglo
Jesli nic sie nie poprawi od razu witaj remonciku sprzegla
Dla pocieszenia dodam ze na walnietym samoregulatorze dizie nawet 35 tys zrobic - ja tyle juz zrobilem i jescze pewnie ich troche zrobie
Uwazaj zeby za duzo tej linki w taki spsob nie naciagnac bo bedziesz mial wieczne sprzeglo tak jak nja za pierwszym razem.
ale nic nie napadywuj - starczy wtedy lekko ruszyc samogregulator sie sie odbezpieczy i odreguluje
Pozdrawiam
Wąski |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |14 Mar 2006|, 2006 17:22
|
|
|
| Waski napisał/a: | ale nic nie napadywuj - starczy wtedy lekko ruszyc samogregulator sie sie odbezpieczy i odreguluje
|
o so chosi ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Krasuski [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Mar 2006|, 2006 20:21
|
|
|
Dzięki za rady. Szykuję sie do wymiany sprzegła. Już zakupiłem kompletne sprzęgło firmy LUK za 300zł. Ostatnio pojawił się następny znak że to sprzegło się kończy. Jak wciskam sprzęgło to słychać takie jakby szuranie (choć nie zawsze). I tu problem. Musze w weekend pojechać w droge ok 400km w dwie strony a z mechanikami umówiony jestem w przyszłym tygodniu. Ciekawe czy dojadę?? Acha zauważyłem że pedał sprzęgła jest ok 2 cm bardziej "wychylony" niż pedał hamulca i ma ok 3 cm luzu zanim czuję że "ciągnie linkę". Może to to jest przyczyną wszystkiego??
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |31 Mar 2006|, 2006 10:41
|
|
|
| Krasuski napisał/a: | | Może to to jest przyczyną wszystkiego?? | samonapinacz mógł się rozsypać ( taki półksiężyc plastikowy z ząbkami na pedale sprzęgła osadzony ) koszt niewielki a to może rozwiązać sprawę. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|