Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Scorpio '95 2.0 16V + BLOS - opinie

Sebastian_UK - |24 Maj 2006|, 2006 14:52
Temat postu: Scorpio '95 2.0 16V + BLOS - opinie
Witam ponownie;)

Pewnie juz wszyscy zainteresowani znaja moj artykul odnosnie montazu blosa w 2.0 16V ( http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=7062 ).
Ze wzgledu na fakt, iz blos zamontowany w moim scorpio raczej nie zdaje egzaminu chcialbym zapytac czy ktos montowal juz blosika w podobnym silniku. Jesli tak to bede wdzieczny za wszelkie opinie odnosnie kultury pracy, zuzycia gazu, dynamiki i ogolnych wskazowek montazowych.
Aktualnie moje scorpio spala wiecej gazu niz na istalacji II gen (16/100 miasto, 13/100 trasa), gdy zas przykrece blosa do +- 2,5 obrotu to lepiej zapomniec o przyspieszeniu. Byc moze to wina wyrzuconego rezonatora, lecz nie zmiescilby sie on razem z filtrem powietrza i blosem w jednej linii. Pojawily sie rowniez "dziury" w przyspieszaniu (swiece i kabelki sa nowe). A moze sprobowac jeszcze opcji: rezonator + filtr stozkowy? Bede wdzieczny za wszelkie opinie.

pozdrawiam,
Sebastian

Struna - |24 Maj 2006|, 2006 15:38

fotki zapodaj koniecznie
marcys - |24 Maj 2006|, 2006 15:40

byly juz gdzie. trojnik lipnie zrobiony był
Struna - |24 Maj 2006|, 2006 15:53

a faktycznie - no to już omówione było że jest do dupy zrobione to się nie ma co spodziewać dobrego efektu.
zakzet - |24 Maj 2006|, 2006 22:03

Sebastian - pozdrawiam- przeczytaj mój post lpg-gaz-gazuję swoje scorpio, szczerze sie dziwię co z tym twoim silnikiem jest.
Sebastian_UK - |24 Maj 2006|, 2006 23:42

Zakzet - wyslalem Ci prywatna wiadomosc. Odpowiedz jak tylko znajdziesz chwilke.

Chcialem tu zapytac naszych specow co moznaby z tak trefnie zalozonym blosem zrobic w takim silniku. Zastanawiam sie nad ponizszymi opcjami:

1) dolozyc rezonator + drugi blos
2) dolozyc rezonator, dwa dobre trojniki i wyrzucic seryjny filtr powietrza (zamienic na stozkowy)
3) wyrzucic blosa, dolozyc rezonator i zalozyc dobry komputer do istalki II gen

Co koledzy radza?

pozdrawiam,
Sebastian

Struna - |25 Maj 2006|, 2006 10:15

poprawić trójnik
Sebastian_UK - |25 Maj 2006|, 2006 15:17

Struna napisał/a:
poprawić trójnik

Z checia tak zrobie jednak potrzebuje kilku malych wskazowek.
Zastanawiam sie nad zastapieniem tego felernego trojnika innym trojnikiem w ksztalcie litery Y. Temat byl juz kiedys przeze mnie poruszany, lecz nie znalazlem odpowiedniego trojnika. Minelo troche czasu, jestesmy bogatsi w doswiadczenia i tu pojawia sie pytanie.
Czy mozecie polecic jakies standardowe trojniki (np PCV)? Mam zamiar wybrac sie do marketu z materialami budowlanymi i remontowymi. Byc moze tam znajde jakis ciekawy trojnik.
Chcialbym tez zapytac czy wstawic drugi trojnik + rezonator (kosztem seryjnego filtra powietrza - zamiana na stozkowy) ?

pozdrawiam,
Sebastian

Struna - |25 Maj 2006|, 2006 15:29

ja bym starał się nie rezygnować( w mierę możliwości ) z seryjności dolotu - im mniej modyfikacji tym lepiej.
fiebik - |25 Maj 2006|, 2006 15:33

Sebastian_UK napisał/a:
Czy mozecie polecic jakies standardowe trojniki (np PCV)?
W jamimś temacie chyba Aro się chwalił, o "produkcji" trójników, ale nie mogę teraz tego znaleźć, może jego rozwiązanie by się nadawało.
Sebastian_UK - |25 Maj 2006|, 2006 15:34

jednak bez rezygnacji z seryjnego dolotu nie zaloze drugiego trojnika i rezonatora.
Macie jakas ciekawa koncepcje?

fiebik - |25 Maj 2006|, 2006 15:39

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=6446

[ Dodano: 2006-05-25, 15:40 ]
Może ten temat coś pomoże. Może Aro by ci coś mógł pomóc.

Kevin Xy - |25 Maj 2006|, 2006 22:45

Sebastian_UK napisał/a:
jednak bez rezygnacji z seryjnego dolotu nie zaloze drugiego trojnika i rezonatora

dolozysz !!
bardziej bym sie skupil na wyszukaniu dobergo spawacza a nie rurek z pcv

Sebastian_UK - |25 Maj 2006|, 2006 22:57

Kevin Xy napisał/a:
Sebastian_UK napisał/a:
jednak bez rezygnacji z seryjnego dolotu nie zaloze drugiego trojnika i rezonatora

dolozysz !!

Kev - w 2.0 16V seryjny dolot + 2 trojniki + rezonator + antywybuchy ?
Za cholere tego nie widze - fizycznie nie ma to prawa sie tam zmiescic.
Moze gdybym mial takie cudne trojniki jak Aro ... ;)
Niestety jestem w UK a tutaj to bida z dobrym spawaczem i zeby jeszcze w rozsadnej cenie bylo. A moze ktos umialby to dla mnie w rozsadnej cenie zrobic? Moge zrobic przedplate na konto. Sprobuje jeszcze zapytac znajomego spawacza w UK. Jakie wymiary powinien miec taki trojnik? To pytanko bardziej w strone Aro.

pozdrowka,
S.

Struna - |26 Maj 2006|, 2006 15:14

Sebastian_UK napisał/a:
Jakie wymiary powinien miec taki trojnik? To pytanko bardziej w strone Aro.
Nie - to raczej pytanie do Ciebie samego, przecież to Ty masz to auto i możesz sobie zmierzyć co i jak i jakie być powinno.
Oli - |26 Maj 2006|, 2006 15:39

Cytat:
estety jestem w UK a tutaj to bida z dobrym spawaczem

co??? jeszcze polscy spawacze nie dojechali??? zarza pewnie nie bedzie bidy :706:

marcys - |26 Maj 2006|, 2006 15:45

Kevin Xy napisał/a:

sie zgadza bo nie pcv a PP musi być. PCVka to sie stopi po chwili.

Sebastian_UK - |26 Maj 2006|, 2006 17:03

Struna napisał/a:
Sebastian_UK napisał/a:
Jakie wymiary powinien miec taki trojnik? To pytanko bardziej w strone Aro.
Nie - to raczej pytanie do Ciebie samego, przecież to Ty masz to auto i możesz sobie zmierzyć co i jak i jakie być powinno.

Struna, czepiasz sie dzis :P
Chcialem jedynie wiedziec jak Aro dobral to u siebie, ale fakt ... powinienem pomierzyc u siebie:) Tak tez zrobie. A co do spawaczy w UK to pewnie jest tu troszke rodakow jednak nikt prywatnie tego nie zrobi (brak sprzetu), a angol za kilka funtow tego nie pospawa.
Zaczekam chyba jednak na przyjazd do PL i trojniki dorobie w ojczyznie.

pozdrowka,
S.

[ Dodano: 2006-05-26, 17:28 ]
marcys napisał/a:
Kevin Xy napisał/a:

sie zgadza bo nie pcv a PP musi być. PCVka to sie stopi po chwili.

Marcys, co to PP? :>

Struna - |26 Maj 2006|, 2006 18:00

Sebastian_UK napisał/a:
co to PP
PoliPropylen ??
fiebik - |27 Maj 2006|, 2006 00:08

Struna napisał/a:
Sebastian_UK napisał/a:
co to PP
PoliPropylen ??

PCV - Polichlorek winylu
PP - Jak juz Struna, wspomniał - Polipropylen. :706:

Sebastian_UK - |27 Maj 2006|, 2006 10:00

Dzieki za wytlumaczenie. Gdzie z kolei dostac taki trojnik PP?
Szczerze mowiac nie mam pojecia czym rozni sie PCV od PP ... prosze bez bicia :P