|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
dziwne wskazania termometru |
| Autor |
Wiadomość |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |3 Maj 2006|, 2006 15:21 dziwne wskazania termometru
|
|
|
Mam wersję wypasioną jak cholera i ona ma termometr, ta wersja.
Termometr działa jak najbardziej tylko trochę dziwnie.
Na postoju, przy włączonym zapłonie pokazuje prawdę (albo blisko prawdy).
Jak się odpali silnik i zacznie jeździć, wskazania termometru spadają, spadają i lądują w okolicy jakieś 10-12°C niższej niż ta teoretycznie prawdziwa (wczoraj mnie nastraszył, bo noc, autostrada, mgła, mokro a tu nagle gwiazdki panie i to czerwoną nawet zaświecił drań).
Podpowiedzcie, co może być grane bo ja nawet (wstyd się przyznac) nie jestem pewien czy wiem gdzie w MkII jest czujka tegoż zacnego urządzenia pomiarowego... |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
| Ostatnio zmieniony przez maup |3 Maj 2006|, 2006 15:23, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Maj 2006|, 2006 16:34
|
|
|
Podejrzewam że czujka daje lewe info - na postoju pokazuje Ci dobrze, bo od rozgrzanego silnika odbiera ciepło - i normalna podnosi temperaturę o 10 stopni, a Twoja prawie te dziesięc co jej brakuje.
Poszukaj jej pod zderzakiem po lewej stronie, przymocowana do ramy jest a nie do zderzaka (tak jest w MK1, wątpię żeby to zmienili). Zobacz jak tam styki (tudzież brud), ewentualnie wymień na inną. |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |3 Maj 2006|, 2006 17:18
|
|
|
| megalith napisał/a: | | Podejrzewam że czujka daje lewe info - na postoju pokazuje Ci dobrze, bo od rozgrzanego silnika odbiera ciepło - i normalna podnosi temperaturę o 10 stopni, a Twoja prawie te dziesięc co jej brakuje |
A guziczek - pomiar zbliżony do prawdziwego był na postoju na ZIMNYM silniku, potem w czasie jazdy zaczęło spadać - tak jakby motor chłodził tę czujkę.
Pod zderzakiem faktycznie MkI miał ale RafAntek coś o grodzi kiedyś napomykał więc wolę się spytać |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |3 Maj 2006|, 2006 20:59
|
|
|
| u mnie jest pod pasem przednim blizej zderzaka i w tym miejscu dobrze pokazuje a u Ciebie musi go wprowadzac w bład ped opływajacego powietrza trzeba zmienic miejsce jego mocowania styki w wtyczce tez lepiej wyczyscic i posmarowac wazelina techn |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |