$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - !!!Klimatyzacja!!!
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
!!!Klimatyzacja!!!
Autor Wiadomość
magic
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sie 2005|, 2005 23:49   !!!Klimatyzacja!!!

Witam wszystkich!
Jestem wlascicielem wielorybka od jakis 3- miesiecy. Dzieki informacjom zawartym w waszych postach zrozumialem wiele rzeczy i dzieki za to. Jednak nurtuje mnie jeden problemik odnosnie programowania klimy. Zrobilem wszystko jak w instrukcji i niestety nie moge wrowadzic odpowiedniego kodu:( czyli wedle tego co czytalem jest zle zaprogramowana. Jednak nigdzie nie znalazlem info co wtedy, jak to zresetowac do ustawien fabrycznych lub jak sie do niej dobrac abym mogl wpisac ten magiczny kod 50. I jeszcze male pytanko gdzie jest wentylator do nadmuchu bo klima dziala w sumie ( mimo ze ma bledny kod) ale wentylator zalacza i wylancza sie na torach przeslach i innych wertepach:) Dzieki z goory za info
Pozdro dla wszystkich

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |29 Sie 2005|, 2005 00:00   

jest opisane jak robni sie reset klimy, jak nie daje sie ustawic 50 to prawdopodobnie masz kod 57 bład HBC ii tak juz bedzie ;)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |29 Sie 2005|, 2005 08:25   

57 niekoniecznie oznacza HBC... ja mam kod 57, a HBC sprawne...

a jak uruchomisz silnik to przy włączonej klimie falują Ci obroty? tzn, ok.1100-900 i tak w kółko jak jest klima włączona?
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

magic
[Usunięty]

Wysłany: |29 Sie 2005|, 2005 16:45   

hmm.... co to jest HBC:) bo nawet nie wiem. Co do wahania sie obrotów to raczej nie zauwazylem wskazowka ani drgnie. Chcialem jeszcze zaznaczyc ze klima pracuje chlodzi jedynie ciekawy jestem co sie dzieje ze po opisywanym resecie klimy nie moge wprowadzic zadnego kodu. I powiedzcie prosze gdzie sie znajduje wetylatorek do klimy. Nie laczy mi cos tam ale nawet nie wiem gdzie go szukac.
Jeszcze mam pytanko co do wyjscia komputera. Znalazlem wtyczke zaslepiona czerwonya zatyczka ale ma 4 wejscia no i znajduje sie u mnie kolo chlodnicy nie akumulatora... moze to byc co innego??

Aneta 

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy
Wysłany: |29 Sie 2005|, 2005 16:51   

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=2727 robiłeś dokładnie tak? Ty nie wprowadzasz żadnego kodu, naciskasz tylko temp. pasażera.

HBC - heater blower control, odpowiada za działanie dmuchawy.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |29 Sie 2005|, 2005 16:54   

HBC - to jest właśnie elektroniczny regulator obrotów silnika dmuchawy.
Tutaj masz trochę o tym ustrojstwie :
http://www.fordscorpio.co.uk/fanrepair.htm

magic
[Usunięty]

Wysłany: |29 Sie 2005|, 2005 18:32   

no wlasnie robilem wedle instrukcji. Po ok 10 sek zaczyna mrygac kod 00 ale jak nacisne przyciski regulacji temp po str pasazera to nie ma szans ustawic kodu 50. Mrugnie raz i wraca do --.

[ Dodano: 2005-08-29, 19:58 ]
Ok z klima dalem juz rade, przerywala dmuchawa bo wczesniejszy wlasciciel zapia paskiem zaciskowym jeden z wtykow obejmujac jednoczesnie ten sprezynujacy drucik do zabezpieczenia przed wysunieciem sie wtyku, co powodowalo ze na kazdym dolku raz sie wylanczalo a raz zalanczalo:) Co do kodu to nie kombinuje bo chlodzi, zobacze tylko jak na auto bedzie dzialac klima. Dzieki za podpowiedzi, teraz przynajmniej wiem gdzie sie znajduje to ustrojstwo od klimy:)
pozdro Lukasz

Odpowiedz do tematu