$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Podświetlenie tablicy, panelu nawiewu, itd.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podświetlenie tablicy, panelu nawiewu, itd.
Autor Wiadomość
Stoper 
WT 19922

Auto: '92, 2.9 24v BOA, MT75, liftback
Wysłany: |8 Lut 2012|, 2012 22:26   Podświetlenie tablicy, panelu nawiewu, itd.

Mam do Was takowe pytanko, jako że nie udało mi się znaleźć takiego tematu (jeśli kiepsko szukałem to mam nadzieję, że wybaczycie i przekierujecie).
Czy ktoś z Was bawił się może w zmianę koloru podświetlenia deski, panelu nawiewu, itp?
Jakoś tak ten zielony zaczął mnie troszkę nudzić, a okropecznie podoba mi się podświetlenie niebieskie (coś jak w VW). Chodzi mi o zmianę koloru podświetlenia wszystkiego, łącznie z elektryką szyb, bo jak lecieć to po całości. :) Czy ktokolwiek mógłby podpowiedzieć jak się do tego zabrać żeby to zmienić? Nie ukrywam, że asem w sprawach elektryki nie jestem więc jak coś to prosze łopatologicznie i najlepiej fotorelację. ;)
Pozdrawiam.

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 10:41   

zmień kolor żarówek

lukas2 
Mk2 rulez

Auto: '92 2.0 sedan i '96 2.3 sedan
Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 11:11   

bingo napisał/a:
zmień kolor żarówek

Coś to ta skoro oryg żarówki są białe a kolor nadaje folia na zegarach, włącznikach... Jedyna kolorowa żarówka jest w podświetleniu popiołki z tego co pamiętam
Było
Scorpio 2.0 ohc 1985r

Stoper 
WT 19922

Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 15:15   

Bingo jest dokładnie tak jak mówi Lukas2, z tą różnicą że podświetlenie spioły też jest białą żarówką. Ja bym chciał wszystko na diody zrobić bo byłby spokój na dłuższy czas. :)

kat 

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 15:22   

mam czesciowo na diody i wlasnie niebieskie,przynajmniej na paneliku swiatel i srodkowym

guziorow nie tykam,bo to cholernie duzo roboty,chociaz Gufer kiedys w mk1 zrobil taki zabieg i wszystkie swiecily na niebiesko

Stoper 
WT 19922

Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 16:34   

OK, widzę konkrety zaczynają się pojawiać, ale więcej szczegółów proszę. :) Kat, jak żeś to chłopie zrobił i czy dużo dłubania przy tym?

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 17:25   

zmieniasz kolor żarówki, to automatycznie zmienisz kolor podświetlenia. Kwestia tylko siły barwy światła, by uzyskać odpowiedni odcień.

Stoper 
WT 19922

Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 19:53   

Bingo, może się mylę ale skoro żarówki są białe, a folia zielona to jakiej bym żarówki nie włożył to kolor chyba nie będzie czystym kolorem jaki chcę uzyskać.
Chodzi mi o kolor czysty taki jak jest w VW. Tak na czystą logikę niebieska żarówka z zieloną folią nie da mi chyba koloru niebieskiego.
Słyszałem, że jest możliwe uzyskanie czystej barwy, tylko byłem ciekaw czy ktoś z Was to robił i jakim sposobem udało mu się to uzyskać. Sorry, jeśli chodzi o Scorka to jestm perfakcjonistą i nie uznaję półśrodków jeśli już zabieram się za coś co ma zostać na dłużej. :)
Ostatnio zmieniony przez Stoper |9 Lut 2012|, 2012 19:57, w całości zmieniany 1 raz  

kat 

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 20:25   

Stoper napisał/a:
OK, widzę konkrety zaczynają się pojawiać, ale więcej szczegółów proszę. :) Kat, jak żeś to chłopie zrobił i czy dużo dłubania przy tym?

wyjałem stare zaroweczki,wlozylem chyba ledy jakies i zapomnialem
a dlubania jest tyle co zdjecie panelikow i wymiana swiatelek

reszty nie dotykalem

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 20:29   

Stoper napisał/a:
Bingo, może się mylę ale skoro żarówki są białe, a folia zielona to jakiej bym żarówki nie włożył to kolor chyba nie będzie czystym kolorem jaki chcę uzyskać.
- musisz włożyć taką żarówk, by kolor żarówki i kolor folii dał ci razem kolor taki, jak potrzebujesz. najlepiej się uksperymentuje z nakładkami kolorowymi na żarówki białe, wtedy uzyskujesz pełna gamę kolorów, jaki chcesz.

[ Dodano: |9 Lut 2012|, 2012 20:33 ]
no i jedna ważna sprawa - w MK1 i MK2 masz tylko żarówki i diody, z własnych prób, nie zdają egzaminu z pominieciem włączników grzania szyb (MK2 po dwie diody, MK1 i MK3 tylko dioda pracy) i włączników od grzania foteli (po dwie diody). W włącznikach grzania szyb i foteli w MK2 idealnie wyglądają diody żółte, dają ładny ciepły kolor pomarańczowy, który mi się podoba.
Do włączników szyb ciężko ładnie podświetlić jedną diodą, optymalnie powinny być dwie, sama deska w MK2 i MK1 na diodach jest bardzo źle podświetlona - odradzam.

YGH 
Jaco

Auto: Laguna II 1.9dCi, Golf II GTD
Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 20:40   

kat napisał/a:
Gufer kiedys w mk1 zrobil taki zabieg i wszystkie swiecily na niebiesko

...potem gufer kupił mk3, powywalał wszystkie niebieskie ledowe w5w jakie miał w aucie, ja je przygarnąłem i kiedyś z nadmiaru czasu wyczarowałem to:

rozebrałem przyciski, wziąłem te ledowe w5w, pościerałem o kostkę brukową na taką wysokość żeby schowały się w przyciskach i wszystko działało, następnie ściągnąłem kapturki (te wtyki) i władowałem w przyciski :)
trochę zegarmistrzowskiej roboty ale wszystko świeci, gro i bucy. :)

Stoper 
WT 19922

Wysłany: |9 Lut 2012|, 2012 21:04   

Czyli z tego co zrozumiałem folii nie muszę ruszać i kombinować, tylko pozostaje kwestia dopasowania koloru diody?
Jeśli tak to jak je tam wcisnąć żeby się trzymały. Lutownica w łapkę i jazda? Tylko do czego je przylutować? I czy coś po drodze jeszcze muszę wsadzić, czy same diody?
A no i czy z podświetleniem zegarów tak samo, czy tam coś więcej dłubać trzeba?
Ostatnio zmieniony przez Stoper |9 Lut 2012|, 2012 21:05, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu