|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
ASB A4LD w Scorpio 91 problem z jazdą na D |
| Autor |
Wiadomość |
Draiwer38 [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Kwi 2010|, 2010 21:16 ASB A4LD w Scorpio 91 problem z jazdą na D
|
|
|
| Drodzy forumowicze proszę o jaką kolwiek pomoc. Wyremontowałem swój automacik zdawalo mi się na tip top. Wymieniłem wszystkie taśmy, tarczki, uszczelki, tłoki do taśm, nie wymieniałem tylko panewek bo wzrokowo były idealne. Sterownik też wymieniłem aby wyeliminować prawdopodobną przyczyne mojego problemu a mianowicie problem polegał na tym że auto nie chciało jechać na D. Na 1, 2, 3, R bez problemu. Ale moja radość trwała dość krótko okazało się że po remoncie problem pozostał, uślizguje się na D. Robiłem test to znaczy zapinałem np. 1 noga na chamulcu i gaz do oporu obroty silnika były 2200, potem 2, 3, R i tak samo tylko na D obroty są wyższe. Skrzynka przekłada biegi gdy jadę na 3 idealnie. Przy 80km/h czuć jak się załącza lock up. Najdziwniejsze jest to że jak jadę 80km/h i z 3 przełącze na D czwórka załącza się normalnie. Bardzo proszę o jakąś radę lub podpowiedz. Jeszcze dodam że taśmy są wyregulowane według insrtukcji. |
|
|
|
 |
WaldekU61
waldeku61

Auto: 92 cosworth sedan+LPG+BLOS
Pomógł: 2 razy Wiek: 65 Dołączył: 04 Lut 2006 Skąd: Zielona Góra
|
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |15 Kwi 2010|, 2010 07:39
|
|
|
| "wymieniłem sterownik" to znaczy - wymieniłeś płytę sterującą na zupełnie inną? Bęben 4 został stary? |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Draiwer38 [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Kwi 2010|, 2010 15:18
|
|
|
| Boni napisał/a: | | "wymieniłem sterownik" to znaczy - wymieniłeś płytę sterującą na zupełnie inną? Bęben 4 został stary? | Bęben 4 też wymieniłem na inny bo miał wyjechane rowy od uszczelniaczy. Oczywiście mówiąc sterownik miałem na myśli płytę sterującą.
[ Dodano: |15 Kwi 2010|, o 15:20 ]
| WaldekU61 napisał/a: | | http://automat.com.pl/atgroup/a4ld/ | Kolego zaglądałem tam ze dwa dni i nic co mogło by mi pomóc z moją awarią nie znalazłem. |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |16 Kwi 2010|, 2010 07:27
|
|
|
No to jest rzeczywiście coś wrednego, jak wymieniłeś to wszystko i jest jak jest. Zakładam że wszystkie uszczelki wymieniłeś w środku, te na suporcie i na gowernorze też? Rozważ dwie rzeczy - dociąganie stopniowo taśmy 4, po troszeczkę, testy, troszeczkę, testy (tylko nie skasuj zupełnie luzu!) - czasem ustawienie nie "jak książka pisze", tylko "na czuja" daje jakieś tam poprawy w przełączaniu 3-4. Ale nie polecam i przy żadnej swojej skrzyni nie musiałem po remontach tak robić, no ale znam takie przypadki, że pomogło, może taśmy "za długie", może bębny nie dokładne.
Dwa - sprzęgło jednokierunkowe 4 jak tam wyglądało/wygląda? Nie wiem czy ono może na to wpływać co masz, nie miałem z tym problemów i doświadczenia, ale może rzutuje?
Trzy - co mi przychodzi do głowy, to utrata ciśnienia na obwodach biegów niskich - suport, tłoki niskich, itp. rzeczy. To jest wredne bo nie łączy się z 4 bezpośrednio, tylko na ogólniej zasadzie - przy luzowaniu 2/3 na D olej tak spyla do miski, że nie ma ciśnień na obwodach 4, no i 4 nie łapie, a przy przełączeniu "ręcznie" z 3 na D olej przez chwilę idzie inną ścieżką, mniej go spyla i 4 zapina. Ale znaleść coś takiego to można 3 razy rozbierać i nie wymyśleć gdzie, który tłok (cylinder!), oring czy panewka. Ja miałem kiedyś przeciek na tłoku taśmy niskich, nie przy zapinaniu niskich, ale przy ich luzowaniu. Tyle że przy takich przeciekach to i R już opóźniał się czy zanikał na ciepło, itp. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Kwi 2010|, 2010 12:52
|
|
|
| może uszczelka pod płytę uwalona minimalnie jak u Adama2000. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |16 Kwi 2010|, 2010 13:15
|
|
|
| Takie rzeczy jak uszczelka pod płytą, czy któraś panewka, czy ryska na zaworze, czy pęknięcia w korpusie skrzyni, płycie czy nawet bębnach, to oczywiście że mogą być przyczyną, tylko że tego w praktyce nikt nie zgadnie, ba, nawet mając części w ręku i rozbierając X razy można nie dostrzec problemu (np. fenomenalne bębny bodaj z Windstarów - pęknięcie niewidoczne nawet pod lupą "w ręku" a pod ciśnieniem sikał ATF, serwis hurtem je wymieniał). |
|
|
|
 |
Draiwer38 [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Kwi 2010|, 2010 15:37
|
|
|
| Boni napisał/a: | | jak wymieniłeś to wszystko i jest jak jest. Zakładam że wszystkie uszczelki wymieniłeś w środku, te na suporcie i na gowernorze też? | Kolego Boni akurat tych ni wymieniłem bo poprostu nie wiedzieć dlaczego mi ich nie przysłali. Z tego co pamiętam to są takie metalowe pierścienie. A zamawiałem komplet do A4LD. Myślisz że to może być to? Idąc dalej patrzą c na sekwencje elementów wykonawczych ze strony http://automat.com.pl/atgroup/a4ld/ z tego co mówisz o 4-ce to ona na D-auto przy wybieraniu 1,2,3 nie jest wogule załączona i taśma też nie trzyma. Chyba że sprzęgło jednokierónkowe padło. Nie wiem co o tym wszystkim myślęć. Tyle roboty i taka lipa!!! |
| Ostatnio zmieniony przez Draiwer38 |16 Kwi 2010|, 2010 16:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |16 Kwi 2010|, 2010 21:43
|
|
|
| Draiwer38 napisał/a: | | Tyle roboty i taka lipa!!! |
Gdyby naprawa skrzyń automatycznych była taka prosta robiłby to każdy kowal i ślusarz
Nie zniechęcaj się |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Draiwer38 [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Kwi 2010|, 2010 12:12
|
|
|
| ford2fast napisał/a: |
Gdyby naprawa skrzyń automatycznych była taka prosta robiłby to każdy kowal i ślusarz
| Nie, Nie ze mną tak łatwo jej nie pójdzie. Tak łatwo się nie poddam. Jestem zawziętym mechanikiem i zawsze dąże do wyjaśnienia i usunięcia przyczyny awarii. Właśnie wróciłem z pracy i zaraz wjeżdżam na kanał. |
|
|
|
 |
KubusWariat

Auto: Scorpio Cossi, '93, srebrna hbta :D
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 08 Gru 2005 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: |14 Maj 2010|, 2010 19:42 Re: ASB A4LD w Scorpio 91 problem z jazdą na D
|
|
|
| Draiwer38 napisał/a: | | Robiłem test to znaczy zapinałem np. 1 noga na chamulcu i gaz do oporu obroty silnika były 2200, potem 2, 3, R i tak samo tylko na D obroty są wyższe. |
Nie wiem na ile to istotne, ale u mnie stalltest bez względu na przełożenie skrzyni utrzymuje rpm na tym samym poziomie, tzn 1800 rpm/min
[ Dodano: |14 Maj 2010|, o 19:52 ]
Draiwer38... jaki koszt wszystkich części, które wymieniałeś??? |
_________________ cosworth BOA |
|
|
|
 |
Draiwer38 [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Maj 2010|, 2010 11:59 Re: ASB A4LD w Scorpio 91 problem z jazdą na D
|
|
|
| KubusWariat napisał/a: | | Draiwer38... jaki koszt wszystkich części, które wymieniałeś??? |
Około 650zł z przesyłką. Tu znajdziesz wszystkie części i ceny http://www.samko.pl/sklep/index.php dostawa bardzo szybka. Jak zamówisz coś nie tak to zadzwonią i skorygują. |
|
|
|
 |
KubusWariat

|
Wysłany: |16 Maj 2010|, 2010 12:37
|
|
|
| na razie zmienię na manuala (tak będzie szybciej i taniej), a w wolnej chwili najwyżej zajmę się ASB |
|
|
|
 |
Draiwer38 [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Maj 2010|, 2010 17:53
|
|
|
| KubusWariat napisał/a: | | a w wolnej chwili najwyżej zajmę się ASB | Ostrzegam kolego że co do naprawy AUTOMATU to nie jest taka prosta sprawa. Ja swoją wyciągałem dwa razy bo po wymianie uszczelniaczy i tarczek okazało się że jest walnięte sprzęgło jednokierunkowe overdrive i nadal nie jedzie na D. Ale udało się naprawić |
| Ostatnio zmieniony przez Draiwer38 |17 Maj 2010|, 2010 17:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KubusWariat

|
Wysłany: |18 Maj 2010|, 2010 13:08
|
|
|
| Aaaa koszt sprzęgła jednokierunkowego, jaki??? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |