|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
XXXXXXX a przeguby - Pomocy !!! |
| Autor |
Wiadomość |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Kwi 2005|, 2005 17:31 XXXXXXX a przeguby - Pomocy !!!
|
|
|
Niestety nie mogę odpalić XXXXXXX (u mnie nie chodzi w W2k) ale w TISie dla wieloryba podają że oba przeguby (zewnętrzny i wewnętrzny) są identyczne (constant-velocity joints) - wszystko jest opisane w "Rear Axle Driveshaft - Overhaul (rear axle driveshaft removed) (15 321 "
Oglądając same zdjęcia przegubów nie widzę różnicy między tymi o których piszą że są zewnętrzne (od strony piasty) a tymi co piszą że są wewnętrzne (od strony mostu)
Na oko półoś kończy się z dwóch stron takimi samymi przegubami. No włąśnie, można półoś wkładać dowolnie? Przy założeniu że flansza od strony mostu i od piasty ma ten sam rozmiar i jest mocowana na 6 śrób to wychodzi że chyba można.
Jedyna różnicą byłby tylko kierunek obrotu przegubu - jeśli byłby takie same przeguby na zewnątrz i wewnątrz, to znaczy że przegub obraca się w inną stronę zamocowany przy moście a w inną zamocowany przy piaście. To przemawia z dwoma rodzajami.
Czy ktoś może to sprawdzić w XXXXXXX albo zweryfikować z własnego doświadczenia ? |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Kwi 2005|, 2005 22:07
|
|
|
| Półosie można odwrócić z przegubami, ale nie można zamienić półosi prawą na lewą (są inne długości) |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Kwi 2005|, 2005 13:29
|
|
|
Dzięki, z tego wynika, że przeguby z obu stron są identyczne, a opowieści o różnych przegubach zewnętrznych i wewnętrznych to bajki.
Udało mi się odpalić XXXXXXX (zainstalowałem W98) - niestety nic to wniosło, bo cała półoś wraz z łącznikami CV jest zdefiniowana jako jedna część, jest tylko rozróżnienie na stronę lewą i prawą. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Kwi 2005|, 2005 16:09
|
|
|
| zgadza sie - sa takie same. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |