$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - TUNING (!) układu chłodzenia
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
TUNING (!) układu chłodzenia
Autor Wiadomość
megalith
[Usunięty]

Wysłany: |18 Kwi 2005|, 2005 20:18   TUNING (!) układu chłodzenia

OK, widząc że wielkimi krokami nadchodzi gorąca pora roku i znając antypatię DOHC do temperatury, a także mając na uwadze ostatnią wymianę uszczelek pod głowicą i zaworami doszedłem do wniosku że trzeba poprawić fabrykę :twisted:

No i na razie zrobiłem tak:
- wywaliłem wszystkie zaślepki z przodu (ze spodu i zza kratownicy) zastępując je siatką aluminiową - na razie wygląda jak Seicento ze wsi, ale zamówiłem czarną drobniejszą i będzie myślę git
- wstawiłem 'prowadnice' z boku zeby te zaslepki na zime wstawic
- założyłem bypass na wentylatory (max ciąg na żądanie - jeszcze musze fajny przełącznik znaleźć, taki zebym mial 0-1-2)

A jeszcze planuję:
- założyć dodatkowe termometry - jeden za silnikiem patrząc od przodu (felerny czwarty cylinder) a drugi na pompie oleju
- założyc od spodu chłodnicy do bloku blachę, żeby ciąg z wentyli szedł na silnik a nie w asfalt

A takie mam pytania:
- czy (i jak) zrobić dolot powietrza za silnik (na tył bloku). Mam dwie koncepcje: 1. ciąc maskę i wstawić wlot chciaz nie mam ochoty kaleczyc linii nadwozia :cry: 2. pogrzebać przy podszybiu i zrobić tunel powietrzny na wymuszanym wentylatorem ciągu
- Jakie jeszcze macie pomysły??

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |19 Kwi 2005|, 2005 00:40   

przeginasz... chłodzienia w dohc styka, pod warunkiem ze masz dobrą pompe wody. Zabójstwem sa wolne obroty na biegu jałowym kiedy pompa dostarcza zbyt mało wody, a raczej za wolno, wentylatory nic nie pomoga. Zasadnicze chłodzenie jest wystarczajace, i nie mow mi ze przegrzałeś dohca, tak poprostu bo nie uwierze... jak zaie załacza huragan an chłodnicy to niemozliwe zeby sie przegrzał. u mnie w dohcu stykał 1 wentylator od klimy do schłodzenia silnika w upale w korkach z klimą...
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |19 Kwi 2005|, 2005 00:45   

Jesli masz problem z grzejacym sie silnikiem to propobowalbym zaczac zabawe od przeplukania calego ukladu. Moze chlodnice masz zapchana ? Fabryka o wszystkim pomyslala tak ze nie ma sensu kombinowac tylko trzeba przywrocic ukladowi pierwotna sprawnosc

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |19 Kwi 2005|, 2005 00:51   

no i ew termostacik sprawdzic.

KOREK
[Usunięty]

Wysłany: |19 Kwi 2005|, 2005 01:22   

ciekły azot poprawi termikę :)

kamax
[Usunięty]

Wysłany: |19 Kwi 2005|, 2005 07:37   

Chłodzenie ... DOHC-a ... wentylatory ... kurcze ... moje nigdy się nie włączały, do tego stopnia, że jak trzeba było ( żona na placu manewrowym uczyła się parkowania itp, itd ), to się nie uruchomiły, tak były zastane ( pełno wszelkiego brudu kurzu itp, itd. ).
1. Myślę, że popełniłeś błąd wywalając zaślepki. Podobny zabieg w sierce powoduje natychmiastowy wzrost stałej temperatury pracy silnika. Jest to powodowane zmiana kierunku przepływu powietrza. Wbrew pozorom, że powinno być lepiej - jest gorzej, bo teraz powietrze ma wolną drogą ... na zewnątrz. Zasadniczo chłodnica jest chłodzona powietrzem z wlotu w zderzaku, który niejako kieruje powietrze na chłodnicę, lekko je kiryjac w górę. Po odsłonięciu wlotu pod maską - wlotu o małej powierzchni - niestety tylko wypuszczasz powietrze przez niego. Powietrze z wlotu w zderzaku w czasie jazdy ma jakiemś tam cisnienie. A ponieważ masa powietrza z wlotu zderzak jest większa od masy powietrza z wlotu pod maską ... niestety znajduje sobie ujscie własnie przez wlot, więc wbrew pozorom, zamiast dać więcej powietrza ... zabrałes częśc.
2. Polecam wymianę termowłączników wentylatorów. Obejście na pstryczek jest ok, jezeli wiesz, ze silnik będzie dostawał w tyłek, włączasz i po sprawie, ale do codziennej miłej eksploatacji wystarczy wymiana termowłącznika, tego co znajduje się od przodu na obudowei termostatu. Oryginalne termowłączniki DOHC-a włączają pierwszy wentylator przy temp. 102, drugi 107 stopni C. Mozna za to załozyć termowłącznik od sierry 1.8 TD - gabarytowo jest identyczny, identyczna kosta do instalacji z dwoma wentylatorami, ale za to temperatury włączania: 92 i 97 stopni C. A to już duża różnica. Koszt, chyba 25 PLN i piętnaście minut roboty.
I nie ma tu znaczenia który silnik DOHC masz, czy jest to N9A, N9B, N9C, N9D, N9E, N9F, we wszystkich tak samo to wygląda ( owszem, wymieniłem 6 modeli tego silnika, choc w scorpio spotkać możesz tylko B, D, F. pozostałe, czy;li A, C, E pochodzą ze sierr )
Pomimo założonej osłony pod silnik ( w sierrach nie było standartowo osłon, tylko niektóre wersje je miały ) ograniczyłem znacznie przepływ powietrza, ale dzieki wymianie termowłącznika nadal ciesze komfortem niskiej temperatury.

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |19 Kwi 2005|, 2005 08:58   

Dokładnie, jak Kamax mówi, wymiana termowyłącznika wystarczy, nie ingeruj we wloty powietrza, bo możesz pogorszyć sprawę.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |20 Kwi 2005|, 2005 11:02   

Moze sie zdziwicie ale nigdy od roku kiedy mam SCORPIO nie slyszalem, zeby wlaczyl sie jakikolwiek wentylator na chlodnicy a temperatura caly czas w normie. Tak jak w innych autach czesto slychac go z daleka tak u mnie nawet w najgoretsze dni - nigdy.

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |20 Kwi 2005|, 2005 11:05   

Masz dobry nie zamulony obieg plynu

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |20 Kwi 2005|, 2005 11:09   

dobrze wiedziec

Swoja droga, czy ktos ma pomysl, gdzie kupic i jaki termometr do silnika?

Pytam przy okazji, poniewaz przydalby sie do mojej MZ, ktora jest chlodzona powietrzem, wiec nie tak trudno ja przegrzac.

Kiedys myslalem o cyfrowym ale niestety nie znalazlem z tak duzym zakresem.

kamax
[Usunięty]

Wysłany: |20 Kwi 2005|, 2005 12:26   

W DOHC-u z zasady wentylatory się nie włączają, bo ten silnik bardzo trudno jest rozgrzac do takich temperatur. Inna rzecz, że jak Wam sie uda go rozgrzać tak, ze włączą się oba wentylatory ... cóż, to znaczy że było blisko zajechania głowicy, taka delikatna jakaś jest :( . Wśród sierrafanów wszyscy huhaja na wentylację w DOHC-u, bypassy, zeby od czasu do czasu je włączyć ( długo nieuruchamiane lubią się zastać, tak, ze potem jak trzeba nie, to nie ruszą ), a z drugiej strony ... mało kto z nas w normalnych warunkach słyszał, ażeby mu się wentylatory włączyły. Owszem, ja słyszałem ... jak się żona na placu manwrowym uczyła zatoczek ... echh ... i kiedys jak bardzo dałem mu w tyłek w czasie jakiegoś zlotu ... taka zabawa tam ... no i się nieco zagrzał ... :)

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |20 Kwi 2005|, 2005 14:24   

to co pisze kamax to swieta prawda :) w DOHC cieżko go zagrzac, ale łatwo przegrzac. Mnie włączał sie wentylator od klimu (w sumie mialem 3) ale to z z powodu chłodzenia klimy, raz udalo mi sie tez załaczyc 1 wentylator elektryczny (jakas wysilona jazda bodaj czy korek), przy cczym u mnie ten 3 od klimy chłodził silnik nawet jak klima nie chodziła, tak to bylo zrobione, a temperature załaczania mial duzo nizsza niz pozostale 2, zalczal sie jak wskazowka ustawiala sie poziomo, czyli duza wczeniej niez te normalne 2.

Oczywiscie trzeba dbac o czystos wentylatorow i je co jakis czas uruchamiac. moje byly tak zapieczone, ze w krytycznej sytuacji, jak sie zalczyly to popalily sie bezpieczniki a wentylatory nie ruszyły... skutek wiedomy - uszczelka pod głowicą. Dodtkowo mozna jak pisal kolega zmienic termowylacznik i generalnie to sytarczy z chłodzeniem

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 02:13   

albo kupić V6 i zero problemów tego typu :)

danyy90
[Usunięty]

Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 02:49   

nie wiem czy jeszcze ufać wskażnikowi w moim autku :P
ciągnąłem za sobą drugie na motylu, znaczną ilość kilometrów,a wskazówka weszła tylko na "M" :shock:
normalnie nawet tam nie wchodzi, więc może ok ale po co reszta skapli :D

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 03:02   

reszta skali jak padnie termostat. zapewniam cie ze droge od m do czerownego pokonuje w krotszym czasie niz zdazysz sie zatzrymac :) coaganie przyczepy nie jest temperaturowzrostowe, szczegolnie na traie jak masz chłodzenie opływajacym powietrzem.

Odpowiedz do tematu