$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - UMARŁ Silnik - chyba
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UMARŁ Silnik - chyba
Autor Wiadomość
juran_k
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2008|, 2008 15:53   UMARŁ Silnik - chyba

Witam
W piękny sobotni poranek pożyczyłem moją Skorupę Bratu, on jechał na wycieczkę ze znajomymi. Staną na światłach, a przy ruszaniu zgasł mu silnik.
Chciał go odpalić ale rozrusznik nie dal rady przekręcić silnikiem, zrobi dwa obroty silnikiem i nie daje rady dalej kręcić..
próbowali też go wziąć na pycha ale koła stawały dęba.
Akumulator jest dobry ma 6 miesięcy i nigdy nie miałem problemów z odpalaniem nawet zimą ładowanie było także to nie to.

Może pomożecie mi zdiagnozować co to może być podejrzewam że silnik jest zatarty, ale chciałbym sie mylić.
Olej w silniku był bo nigdy mi niebrał oleju a nawet sprawdzałem stan zanim brat wyjechał tez nigdy mi sie nie zagrzał.
miałem tylko problemy ze sprężarką poprostu mi padła a nie miałem kasy żeby ja wymienić i ostatnio trochę mocno dymił jak mu się pożądnie depnęło.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Lip 2008|, 2008 16:03   

sprężarką od klimy czy turbo ?

Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |21 Lip 2008|, 2008 16:11   

juran_k napisał/a:
Staną
Czy to jakiś syndrą?

Jak auto na luzie, to da się pokręcić wałem za koło pasowe? Sprawdzileś czy wałek rozrządu się obraca?
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94
Ostatnio zmieniony przez Mysza |21 Lip 2008|, 2008 16:12, w całości zmieniany 1 raz  

juran_k
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2008|, 2008 16:57   

Turbo sprężarka oczywiście mi padła
co do "staną" to przejęzyczenie :)
jeszcze w ogóle się do niego nie zabierałem,
powiem szczeże niewiem od czego zacząć.

grand funk 
SBI

Auto: AUDI A6 2.4 v6 OśKA
Wysłany: |21 Lip 2008|, 2008 17:28   

musisz znaleźć przyczynę zablokowania silnika. mi sie wydaje ze to coś z rozrządem.

Struna 

Wysłany: |21 Lip 2008|, 2008 17:36   

grand funk napisał/a:
mi sie wydaje ze to coś z rozrządem.
tyle, że w VM rozrząd jest na kołach ślimakowych - raczej nie do zdarcia.

Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |21 Lip 2008|, 2008 17:38   

Struna napisał/a:
rozrząd jest na kołach ślimakowych
czy aby na takich? :)
juran_k napisał/a:
Turbo sprężarka oczywiście mi padła
oby jej kawałek nie poszedł do dolotu...
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94

Struna 

Wysłany: |21 Lip 2008|, 2008 17:41   

Mysza napisał/a:
czy aby na takich? :)
no dobra już dobra, w każdym razie nie łańcuch ani nie pasek :) koła zębate są :)

Nie mędrkuj tylko mi fotę zrób mocowania zmieniarki :)
Ostatnio zmieniony przez Struna |21 Lip 2008|, 2008 17:41, w całości zmieniany 1 raz  

juran_k
[Usunięty]

Wysłany: |21 Lip 2008|, 2008 23:28   

nie było słychać zadnych stuków, nic nie hukneło, wiec chyba zwykłe zatarcie panewek.

Turbina się nie kręciła więc raczej nic nie mogło z niej wyleciec a pozatym taka długa droga od turbo do dolotu więc raczej nie.

Macie może schematy budowy silnika VM?? albo jakąś książkę "zrób to sam"??

A jak mogę sprawdzić czy to rozrząd??

Gaiger 

Auto: Volvo V70 T5
Wysłany: |22 Lip 2008|, 2008 13:43   

Po czym wnosisz że turbo się nie kręciło?
Panewki raczej nie zatrą się tak w jednej sekundzie, sporo wcześniej czuć że silnik traci moc i spadają obroty.
Musisz zacząć rozbierać silnik, inaczej się nie dowiesz.
96 2,3 Ultima
96 Scorpio 2,3 Ghia
Sierry
92 1,8 TD Glx
91 1,8 TD Clx
90 1,8 Pb Clx
89 1,8 Pb

juran_k
[Usunięty]

Wysłany: |22 Lip 2008|, 2008 15:13   

Gaiger napisał/a:
Po czym wnosisz że turbo się nie kręciło?

bo jak mi padło to auto straciło moc i podjechałem z nim do mechanika sprawdzł i stwierdzil że turbina sie nie kreci.

Mówili mi tez że jak próbowali go na lince odpalić to kupa dymu czarnego poleciała z pod maski.

może dzisiaj sie za niego wezmę i posprawdzam co się da

jeśli koledzy macie książki serwisowe do VM-ki to podeślijcie na e-mail juran_k@wp.pl

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |22 Lip 2008|, 2008 15:25   

Może się trochę powymądrzam ale co tam :P .
Po pierwsze raczej odrzuciłbym rozrząd. Koła zębate są zrobione ze specyficznego materiału, który się nie łamie a gnie. Ale jeżeli by tak było to tłok musiałby walnąć w zawory i pokrzywić lachy. Więc zdejmij dekiel głowic i obczaj laski popychaczy.
Co do książek to tylko http://www.fordscorpio.co.uk/TDImanual.htm to znalazłem. Sam z tego korzystałem przy remoncie swojej VMki. Co do panewek to tak jak pisał Gaiger, silnik traci moc choć nie dużo wcześniej. Mnie panewkę obróciło a silnik stracił moc na 10sek zanim stanął na amen.
I jeszcze odnośnie fachmanów. Jeżeli znajdziesz w ogóle jakiegoś, który się podejmie remontu tego silnika to będzie śpiewał kolosalne pieniądze. Ja znalazłem u siebie dwóch i to dwóch pewnych. Ale jeden za samo wyjęcie i wsadzenie silnika 500zl a drugiemu silnik trzeba było przywieźć ale 1800 zl za samą robotę + części.
I jeszcze jedna ważna sprawa. Nie ciągnij go już na lince bo se możesz bardzo duże kuku narobić. Jeżeli faktycznie jest zatarty to możesz ukręcić wał albo ci korbowód bokiem wyjdzie. Jak nie idzie na rozruszniku to go zostaw.
A VMa da się zrobić samemu. Wbrew pozorom ten silnik nie jest taki powalony jak go opisują :-d

[ Dodano: 2008-07-22, 15:28 ]
jakby co to pisz. Chętnie służę pomocą

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |22 Lip 2008|, 2008 16:39   

Witam.Po pierwsze,to dziwna jakas sytuacja.Piszesz,ze turbina sie nie krecila i jezdziles tak jakis czas.Na forum doszlismy wszyscy do konsensusu,ze turbodiesel bez turbiny NIE JEDZIE.dziwie sie wiec,ze wogole mogles tym jezdzic.druga sprawa to fakt,ze stojaca turbina znacznie ogranicza ilosc powietrza dostarczanego do silnika jak i utrudnia odprowadzenie spalin.jedno i drugie wyraznie podnosi szczytowe temperatury wewnatrz silnika i jazda w takim stanie jest delikatnie mowiac niemadra.o zaciaganiu nie wspomne.moim zdaniem moglo dojsc do spuchniecia tloka na skutek zbyt duzego wzbogacenia mieszanki lub nawet wypalenia denka tloka.

Platyn
[Usunięty]

Wysłany: |22 Lip 2008|, 2008 16:47   

jak napisał
juran_k napisał/a:
ostatnio trochę mocno dymił jak mu się pożądnie depnęło.

Tylko jak pożądnie depniesz nawet w TDCI to też dymi. Kwestia co rozumie przez pożądne deptanie. slawektg, ma rację mówiąc że to trochę dziwna sytuacja. A jeżeli powodem spadku mocy i dymienia nie była turbina a zacierający się silnik?
Ja mechaniorom nie ufam. A druga rzecz jak turbo się nie kręci to znaczy się że coś już się przyciera. Bo nie chce mi się wierzyć że o tak turbo się nie kręci. Może się ośka wygiąć albo łopaty połamać ale żeby się nie kręciła?

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |22 Lip 2008|, 2008 17:48   

zacznij naprawę od zdjęcia pasków klinowych, może nie poszedł wcale silnik, a alternator. potrafi on też tak zaklinować silnik, że wygląda na remon. Miałem tak w Omedze, zdechła na wolnych obrotach, na holu pełna blokada kół tylnich, tak, że scorpio prawie stawał, w silnik zaglądane, gdzie ten tłok wylazł. Po dwuch miesiacach trza było zacząc robić, po ściągnięciu paska okazało się ze alternator się zatarł, przy okazji rozsypał pompę wody. wieczorem omega chodziła, a koszt części 200 PLN. Teoretycznie pasek nie powinien zaklinować, tylko piszczeć, ale zdarza się że naciągnie się, zaciągnie i zaklinuje silnik i będzie trzymał. sprężarka klimy też potrafi to zrobić, jak sprzęgło jest zblokowane na stałe (kiedyś, jak nie było części, to się blokowało sprężarkę na stałe, a wyłaczenie klimy przez ściągnięcie paska klinowego).

Odpowiedz do tematu