$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - VIN po raz setny - kto ma chwile?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
VIN po raz setny - kto ma chwile?
Autor Wiadomość
Matt
[Usunięty]

Wysłany: |22 Sty 2008|, 2008 12:57   

a co to jest "pelna konsola podlogowa " ??

ptaku 
już nie Ford

Auto: 05 3,3 Voyager
Wysłany: |22 Sty 2008|, 2008 13:01   

podłokietnik środkowy ( przy ręcznym ) :-d
kocham małe samochodziki, zestawik 11m
pierwszy mandat czerwiec 1972

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |22 Sty 2008|, 2008 13:02   

mariusz_technik napisał/a:
Bo co, 100% szpera? ;)
oczywiście.

Matt
[Usunięty]

Wysłany: |22 Sty 2008|, 2008 15:42   

Dzieki za odczytanie VINu :D

Kolone
[Usunięty]

Wysłany: |27 Sty 2008|, 2008 09:19   

No to w takim razie ja tez ładnie poprosze kolege sobolaqe o odczytanie VIN. i z góry dziękuje!!! WF0FXXGAGFVJ85791

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |27 Sty 2008|, 2008 12:31   

Witam. może Ktoś zobaczyć co on ma WFOFXXGAGFTL94242 chodzi o rok, silnik wypas ogólnie wszystko, czy sie zgadza z tym co ma

ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 01:40   

Struna napisał/a:
mechanizm różnicowy z ograniczonym uślizgiem bądź też całkowicie zblokowany. W wypadku scorpio jest to ograniczony uślizg.
Czyli nadal nic nie wiem. Tak się dogadują fachowcy z laikiem. Trudno, jeśli tego nie mam, to nie poznam zalet tego czegoś. Póki co, da się autem jeździć i to nawet dość przyzwoicie. Dzięki. :)

Struna 

Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 09:34   

ardan22 napisał/a:
Czyli nadal nic nie wiem.
krotko mówiąc - szpera.

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 09:45   

Koledzy, mógłby któryś spojrzeć w mikroszkapę jakie zawieszenie ma mój wieloryb?
VIN: WF0FXXGAGFRA73196
Tej zimy już parę razy przytarłem ostro o spód samochodu, dwa razy powiesiłem się na koleinach (gdzie inni jechali normalnie). Widzę 3 możliwości - mam jakieś inne zawieszenie; wygłuszenie drzwi jest takie ciężkie, że samochód siadł niżej ;) ; albo mam zarwane zawieszenie - amory, sprężyny itp :D .

Pozdrawiam
Szuler

Struna 

Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 09:50   

masz poprostu sprężyny na wymarciu, wymień i będzie git.

ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 20:48   

Struna napisał/a:
krotko mówiąc - szpera.
Problem w tym, że nie wiem jakie jest działanie tego czegoś i do czego służy. Pięknie jest czytać o jakimś mechanizmie różnicowym, o uślizgu i o innych niezrozumiałych dla mnie rzeczach, ale gorzej gdy trzeba zrozumieć o co chodzi. Dla mnie SZPERA to ktoś komuś w papierach, UŚLIZG mają sanki na śniegu, a MECHANIZM RÓŻNICOWY jest wynikiem odejmowania w matmie. Dzięki, ale ja wysiadam i doceniam Wasze poświęcenie.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 21:31   

Mechanizm roznicowy jest w tylnym moscie (takie duze cos po srodku miedzy kołami) i ma za zadanie rozdzielenie obrotu wału na 2 kola, a w szczegolnosci 2 koła krecace sie z rozna predkoscia (wystepuje to na zakretach, gdzie droga kol jest rozna) przy okazji, efektem ubocznym tego jest to ze szybciej sie kreci kolo to ktore ma mniejszy opor, w zwiazku z czym jak ktores kolo ma 0 opor kreci sie z maksymalna mozliwa predkoscia (i zarazem sila) a drugie stoi (zcałosc momentuobrotowego idzie na tokoło) efekt taki mamy jak ktores kolo jest w powietrzu albo sie slizga.

Szpera, mechanizm ooganiczonym poslizgu itp, nie dopuszcza do takiego maksymalnego efektu, co znaczy ze nawet jesli jedno kolo ma 0 przyczepnosc, i tak drugie dostaje x% momentu obrotowego, gdzie x jest okreslane procentem blokady szpery. Uzyskujemy wtedy taki efekt ze na sliskim jak jedno kolo straci zupelnie przyczepnosc, drugi i tak pcha auto do przodu, z mniejsza sila ale zawsze cos :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

mariusz_technik
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 21:39   

Dobrze gada ;) I szpera to coś dobrego co warto mieć

ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 22:03   

No to teraz jestem zdecydowanie mądrzejszy. Czyli jeśli auto ma szperę, to jeśli podniesiemy jedno koło na lewarku, to auto i tak zjedzie z lewarka, bo na drugie zostanie przekazana jakaś część mocy, czy tak? W aucie bez szpery to jest niemożliwe i auto zostanie na lewarku, czy tak? Kurde, albo to jest odwrotnie?

ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 22:14   

Czy tzw. ASR czy TCS (jak go zwał, tak zwał) ma coś wspólnego ze SZPERĄ? W moim coś takiego jest, czyli chyba TCS i przy poślizgu podczas ruszania, czy jak wejdę za ostro w zakręt, to podnosi mi się pedał gazu i auto samo reguluje gaz tzn, gdy ma przyczepność to ciągnie, a gdy ją traci to zwalnia. Słychać wtedy takie burczenie, jakby działał ABS. Zasadę działania ABS-u znam, ku Waszemu zaskoczeniu. Z tego co słyszałem, to pełny ASR jest wtedy, gdy podczas poślizgu auto reguluje moc i jednocześnie reguluje hamowanie, a przy TCS zmniejszana jest tylko moc silnika.
Ostatnio zmieniony przez ardan22 |28 Sty 2008|, 2008 22:17, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu