|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
VIN po raz setny - kto ma chwile? |
| Autor |
Wiadomość |
Matt [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sty 2008|, 2008 12:57
|
|
|
| a co to jest "pelna konsola podlogowa " ?? |
|
|
|
 |
ptaku
już nie Ford

Auto: 05 3,3 Voyager
|
Wysłany: |22 Sty 2008|, 2008 13:01
|
|
|
podłokietnik środkowy ( przy ręcznym ) |
_________________ Było :
Syrenwagen 102 , Wołga GAZ 24 , Nysa 522
Fiat 125 , Polonez 1,6 GLI
kocham małe samochodziki, zestawik 11m
pierwszy mandat czerwiec 1972 |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |22 Sty 2008|, 2008 13:02
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | Bo co, 100% szpera? | oczywiście. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Matt [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sty 2008|, 2008 15:42
|
|
|
Dzieki za odczytanie VINu |
|
|
|
 |
Kolone [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sty 2008|, 2008 09:19
|
|
|
| No to w takim razie ja tez ładnie poprosze kolege sobolaqe o odczytanie VIN. i z góry dziękuje!!! WF0FXXGAGFVJ85791 |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sty 2008|, 2008 12:31
|
|
|
| Witam. może Ktoś zobaczyć co on ma WFOFXXGAGFTL94242 chodzi o rok, silnik wypas ogólnie wszystko, czy sie zgadza z tym co ma |
|
|
|
 |
ardan22 [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 01:40
|
|
|
| Struna napisał/a: | | mechanizm różnicowy z ograniczonym uślizgiem bądź też całkowicie zblokowany. W wypadku scorpio jest to ograniczony uślizg. | Czyli nadal nic nie wiem. Tak się dogadują fachowcy z laikiem. Trudno, jeśli tego nie mam, to nie poznam zalet tego czegoś. Póki co, da się autem jeździć i to nawet dość przyzwoicie. Dzięki. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 09:34
|
|
|
| ardan22 napisał/a: | | Czyli nadal nic nie wiem. | krotko mówiąc - szpera. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 09:45
|
|
|
Koledzy, mógłby któryś spojrzeć w mikroszkapę jakie zawieszenie ma mój wieloryb?
VIN: WF0FXXGAGFRA73196
Tej zimy już parę razy przytarłem ostro o spód samochodu, dwa razy powiesiłem się na koleinach (gdzie inni jechali normalnie). Widzę 3 możliwości - mam jakieś inne zawieszenie; wygłuszenie drzwi jest takie ciężkie, że samochód siadł niżej ; albo mam zarwane zawieszenie - amory, sprężyny itp .
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 09:50
|
|
|
| masz poprostu sprężyny na wymarciu, wymień i będzie git. |
|
|
|
 |
ardan22 [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 20:48
|
|
|
| Struna napisał/a: | | krotko mówiąc - szpera. | Problem w tym, że nie wiem jakie jest działanie tego czegoś i do czego służy. Pięknie jest czytać o jakimś mechanizmie różnicowym, o uślizgu i o innych niezrozumiałych dla mnie rzeczach, ale gorzej gdy trzeba zrozumieć o co chodzi. Dla mnie SZPERA to ktoś komuś w papierach, UŚLIZG mają sanki na śniegu, a MECHANIZM RÓŻNICOWY jest wynikiem odejmowania w matmie. Dzięki, ale ja wysiadam i doceniam Wasze poświęcenie. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 21:31
|
|
|
Mechanizm roznicowy jest w tylnym moscie (takie duze cos po srodku miedzy kołami) i ma za zadanie rozdzielenie obrotu wału na 2 kola, a w szczegolnosci 2 koła krecace sie z rozna predkoscia (wystepuje to na zakretach, gdzie droga kol jest rozna) przy okazji, efektem ubocznym tego jest to ze szybciej sie kreci kolo to ktore ma mniejszy opor, w zwiazku z czym jak ktores kolo ma 0 opor kreci sie z maksymalna mozliwa predkoscia (i zarazem sila) a drugie stoi (zcałosc momentuobrotowego idzie na tokoło) efekt taki mamy jak ktores kolo jest w powietrzu albo sie slizga.
Szpera, mechanizm ooganiczonym poslizgu itp, nie dopuszcza do takiego maksymalnego efektu, co znaczy ze nawet jesli jedno kolo ma 0 przyczepnosc, i tak drugie dostaje x% momentu obrotowego, gdzie x jest okreslane procentem blokady szpery. Uzyskujemy wtedy taki efekt ze na sliskim jak jedno kolo straci zupelnie przyczepnosc, drugi i tak pcha auto do przodu, z mniejsza sila ale zawsze cos |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
mariusz_technik [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 21:39
|
|
|
Dobrze gada I szpera to coś dobrego co warto mieć |
|
|
|
 |
ardan22 [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 22:03
|
|
|
| No to teraz jestem zdecydowanie mądrzejszy. Czyli jeśli auto ma szperę, to jeśli podniesiemy jedno koło na lewarku, to auto i tak zjedzie z lewarka, bo na drugie zostanie przekazana jakaś część mocy, czy tak? W aucie bez szpery to jest niemożliwe i auto zostanie na lewarku, czy tak? Kurde, albo to jest odwrotnie? |
|
|
|
 |
ardan22 [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2008|, 2008 22:14
|
|
|
| Czy tzw. ASR czy TCS (jak go zwał, tak zwał) ma coś wspólnego ze SZPERĄ? W moim coś takiego jest, czyli chyba TCS i przy poślizgu podczas ruszania, czy jak wejdę za ostro w zakręt, to podnosi mi się pedał gazu i auto samo reguluje gaz tzn, gdy ma przyczepność to ciągnie, a gdy ją traci to zwalnia. Słychać wtedy takie burczenie, jakby działał ABS. Zasadę działania ABS-u znam, ku Waszemu zaskoczeniu. Z tego co słyszałem, to pełny ASR jest wtedy, gdy podczas poślizgu auto reguluje moc i jednocześnie reguluje hamowanie, a przy TCS zmniejszana jest tylko moc silnika. |
| Ostatnio zmieniony przez ardan22 |28 Sty 2008|, 2008 22:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |