$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Szarpie tylko przy ruszaniu i nie zawsze...
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szarpie tylko przy ruszaniu i nie zawsze...
Autor Wiadomość
Mandrax
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2006|, 2006 13:26   Szarpie tylko przy ruszaniu i nie zawsze...

Witam. Pewnie kolejny mój problem jest albo normalnym zachowaniem auta lub czymś niespotykanie dziwnym. Mianowicie przeszukałem fora ale nie do końca opis podobnego problemu znalazłem. Chodzi mi o szarpanie auta i o stuki pod podłogą - cała buda drga jak ruszam dając mało gazu tj. ledwo co dając gazu tak ruszając z 1000/1100 obrotów drga okropnie jakby skrzynia czy most miał wyskoczyć i jeszcze stuki pod podłogą słychać może nie donośnie ale słychać. Dodatkowo zauważyłem jak mam koła skręcone na maxa obojętnie w którą strone (jak sie domyślam jest troche większy opór ruszania) to szarpanie jest silniejsze. Czy to normalne?? Czy może na wale są jakieś gumy co sie wybiły, czy może jakieś krzyżaki siadają??? Miał ktoś coś takiego?? Pozdrawiam

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |17 Cze 2006|, 2006 13:29   

Mial cos takiego. Szarpalo i trzesło buda przy ruszaniu. Problemem bylo sprzeglo (prawdopodobnie docisk) nie wiem dokladnie bo wymienilem cale i problem ustal

Mandrax
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2006|, 2006 13:37   Sprzęgło trzeba wykluczyć

Sprzęgło jak i docisk na gwarancji więc to wykluczam, chyba że jestem w błędzie ale to by przy dużym gazie było to samo??

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |17 Cze 2006|, 2006 13:42   

W moim przypadku stuki i trzesienie byly tylko podczas jazdy na polsprzegle niezaleznie od obrotow silnika (im wyzsze tym bardziej trzepało)

Mandrax
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2006|, 2006 23:57   Spostrzeżenie

Teraz sie wyczuliłem na to sprzęgło i zauważyłem że na postoju jak mam wciśnięte sprzęgło to jest cichutko jak je puszczam to jest stuk, wciska i puszczam i stuk a jak już puszcze to na luzie coś cichutko sobie buczy mniej więcej ajk pompa od wspomagania lecz jeszcze jakby sie zacierało (cicho). jak wcisne sprzęgło w podłoge to buczenie ustaje. ??? Czy coś sie kończy??

MIREK_ŁÓDŹ
[Usunięty]

Wysłany: |18 Cze 2006|, 2006 00:14   

A łożysko dociskowa ?? Sprawdzałeś ??

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |18 Cze 2006|, 2006 00:14   

Mandrax napisał/a:
... jak wcisne sprzęgło w podłoge to buczenie ustaje. ??? Czy coś sie kończy??

Pewnie łożysko na wałku sprzęgłowym skrzyni :706:

Mandrax
[Usunięty]

Wysłany: |18 Cze 2006|, 2006 00:20   

Cytat:
Pewnie łożysko na wałku sprzęgłowym skrzyni

Czy to tragedia?? dużo roboty?? Może ktoś wie co trzeba wymienić i jakiś bliżej określony koszt?? I czy z tym można jeszcze troche pojeździć czy coś dodatkowo dostanie w du..???

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |18 Cze 2006|, 2006 12:51   

koszt czesci nieduzy ale skrzynie trzeba zdjac no i tu robota jak nie robisz sam znacznie przekracza wartosc czesci. koszt samego lozyska od okolo 50 zl do 100 zl a powodem szarpania moze byc tez naderwana poducha odskrzyni. ja tak mialem... w zasadzie czasmi znowu drzy ale po wymianie poduszki bylo o 2 nieba lepiej. a sama poduszke to zobaczysz z kanalu i poruszaj od spodu skrzynia gora dol i jak lata jak glupia to wymiana poduchy to robilem sam chyba 2 srubki i koszt poduszki w podrobie ja placilem 40 zl na allegro sa po 60
pozdrawiam
maciek

[ Dodano: 2006-06-18, 12:52 ]
znaczy ja pisalem o lozsku oporowym ceny z poczatku mojego postu ale to chyba to samo

Naimad
[Usunięty]

Wysłany: |19 Cze 2006|, 2006 01:07   

No ja miałem tak samo, szarpał mocno budą przy rusznaiu, juz nie szarpie..... i nie rusza :712:

gdzieś pod Tczewem coś pierd%$&ęło jak by we mnie tir wjechał i koniec pieśni samochód daleje nie jedzie 80 kilosów na holu, masakra, więc co by to nie było to radzę nie lekceważyć.

Tak się zastanawiam czy mogło mi się coś uszkodzić w skrzyni albo od strony silnika?? i czy może ktoś wie ile xxxxx bierze za wymianę sprzęgła w 2,9 i ile kompletne sprzegło do takowego kosztuje??

tomicobra
[Usunięty]

Wysłany: |19 Cze 2006|, 2006 08:31   

SPRZĘGŁO KOMPLETNE 242: 2400 I ; 2900 I, I 4X4 89-> QH
[QKT679AF] 729.50 zł brutto
nie wiem czy pasuje :D do dieselka na allegro nowe valeo sa po 414zl a na auto-moto do 2.9 jest to jedno

Naimad
[Usunięty]

Wysłany: |19 Cze 2006|, 2006 14:19   

Cholera, to jednak nie sprzęgło. Dyfer zmieliło :029: Już kupiłem używkę od cossiego, na środę ma być zreanimowany :706:

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |19 Cze 2006|, 2006 14:22   

Naimad napisał/a:
Cholera, to jednak nie sprzęgło. Dyfer zmieliło :029: Już kupiłem używkę od cossiego, na środę ma być zreanimowany :706:

No to chyba lepiej, nie ? ... znaczy taniej :)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |19 Cze 2006|, 2006 14:22   

Naimad napisał/a:
Dyfer zmieliło
stary - co Ty robiłeś ?

Naimad
[Usunięty]

Wysłany: |19 Cze 2006|, 2006 14:29   

To był dyfer od 2,5 td chyba po prostu za słaby pod 2,9, jestem ciekaw czy przełożenia tych dyfrów się różnią ?? ciekawe jak będzie chodził po zmianie?? A nie robiłem nic specjalnego chciałem tylko gwałtowniej ruszyć a tu masz taka niespodzianka :697:

Odpowiedz do tematu