$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - ew. przełożenie kolektorów ssących w Cossi
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ew. przełożenie kolektorów ssących w Cossi
Autor Wiadomość
Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 01:05   ew. przełożenie kolektorów ssących w Cossi

Mam obecnie Scorupe 1991 2.9 24V automat z zainstalowanym LPG. Jako że posiadam aluminiowy kolektor ssący zamontowałem zwykłą LPG na korbkę (śrubkę). Przez ostatni rok (dokładnie 11 miesięcy) zrobiłem ponad 35 tys. km. Nigdy nie miałem żadnych wybuchów itp. Śrubka jest odkręcona na maxa, w końcu nie po to mam 210 KM pod maską, żebym je ograniczał przykręcając śrubę. Spalanie: miasto - 20l., trasa - 16l. Dwa dni temu miałem małe BUM. Zamyślona pani wyjechała z podporządkowanej i uderzyła w bok Skorpiona. Skutek - auto do kasacji. Nie wiem teraz, czy kupić jakiś nowszy model (95-97) czy może ostatnie wypusty starego (do 94). Chodzi o to, abym mógł przełożyć swoją instalację LPG (na gwarancji zresztą). Czy jest możliwość np. zamiany kolektorów ssących w silnikach 24V pomiędzy rocznikami 91 i 95 (BOA i BOB) tak, abym mógł dalej bezpiecznie jeżdzić z tą instalacją? Jeśli nie, to z jakim silnikiem polecilibyście mi auto?

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 03:12   

Wodzu! napisał/a:
w końcu nie po to mam 210 KM pod maską

Nie 210 a 195 masz kucy

Wodzu! napisał/a:
Nie wiem teraz, czy kupić jakiś nowszy model (95-97) czy może ostatnie wypusty starego (do 94).

To zależy od zasobności twego portwela bo części do oczatego są droższe więc wybur należy do ciebie.

Wodzu! napisał/a:
Czy jest możliwość np. zamiany kolektorów ssących w silnikach 24V pomiędzy rocznikami 91 i 95 (BOA i BOB)

Nie wiem poco chciałbyś zmieniać kolektor bo mocy ci nie zwiększy ale mogę przypuszczać że chodzi ci o mikser który masz zamontowany przy przepustnicy jeśli tak to podejdzie równie dobrze do kolektora BOB

Wodzu! napisał/a:
Jeśli nie, to z jakim silnikiem polecilibyście mi auto?

Najlepiej to cossiego jepsze osiągi i dynamika a co do 2.3 16V lub 2.0 16V niech wypowiedzą się koledzy.

Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 03:19   

sierars1 napisał/a:
Nie 210 a 195 masz kucy

Mam po małym tuningu komputera 210KM (zrobiony jeszcze przez poprzedniego właściciela w Niemczech)

sierars1 napisał/a:
To zależy od zasobności twego portwela bo części do oczatego są droższe więc wybur należy do ciebie.

Z tym już jest gorzej.

sierars1 napisał/a:
Nie wiem poco chciałbyś zmieniać kolektor bo mocy ci nie zwiększy ale mogę przypuszczać że chodzi ci o mikser który masz zamontowany przy przepustnicy jeśli tak to podejdzie równie dobrze do kolektora BOB

Obawiam się wystrzałów gazu i totalnej demolki kolektora. Dlatego chciałbym przełożyć kolektor z BOA. Mikser to już tak przy okazji :)

Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 09:30   

Pojadę tam gdzie instalowałem gaz. Instalację mam nową, jeszcze na gwarancji. Za przekładkę wezmą chyba z 300,-. Obawiałem się (bo znajomy tak mi powiedział) że w BOA jest więcej rzeczy, które mogą (odpukać w niemalowane) zostać zniszczone przy ewentualnym wybuchu. Dlatego wpadłem na pomysł przekładki.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |24 Maj 2006|, 2006 17:25   

Speedo napisał/a:
dadza papier na te przekladana

jak nowa instalka to niema problemu z przekłądką
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2006|, 2006 15:46   

Speedo napisał/a:
przecie w BOB tez jest aluminiowy tyle ze troche innego ksztaltu, wiec w czym problem?

Czyli nie muszę przekładać kolektora? Wedle katalogu uszczelek powinien ten od BOA pasować do BOB.
Ma ktoś wogóle tak prymitywną instalację gazową w swojej kosiarce? Nie ma przy silniku elemetów, które mogłyby ulec zniszczeniu przy "ewentualnym" wybuchu?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |29 Maj 2006|, 2006 15:47   

Wodzu! napisał/a:
Wedle katalogu uszczelek powinien ten od BOA pasować do BOB.
pierdolenie o szopenie - Ajusa tak twierdzi i jest w głębokim błędzie.

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2006|, 2006 16:53   

Święte słowa Struna Ajusia się walneła i uszczelki od BOA(pokrywa zaworów) pasują tylko do BOB. :)

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2006|, 2006 16:59   

Wodzu! napisał/a:
Nie ma przy silniku elemetów, które mogłyby ulec zniszczeniu przy "ewentualnym" wybuchu?

No..., sa.
Obudowa filtru powietrza, przeplywomierz, rezonator, odcinek dolotu miedzy rezonatorem a przepustnicami takze jest z tworzywa.

Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2006|, 2006 17:52   

bigdaaddy napisał/a:
No..., sa.
Obudowa filtru powietrza, przeplywomierz, rezonator, odcinek dolotu miedzy rezonatorem a przepustnicami takze jest z tworzywa.

No ale to samo mam w BOA. Nic nowego (i kosztownego) nie dochodzi? Pytam tak na zapas, bo jeszcze nigdy nie miałem wybuchu.
Czyli mogę przykręcić kolanko z wstawionym mikserem do modelu BOB?

Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |30 Maj 2006|, 2006 10:44   

Dzięki za pomoc. Tak więc decyzja chyba będzie podjęta dziś: kupuję wieloryba.
(P.S. A tak na marginesie to mógłbym w przyszłości założyć silnik BOA do wieloryba, w razie jakby coś...? Mój BOA jest prawie jak po remoncie - wymienione wszystkie uszczelki, płoza, sprawdzone i splanowane głowice, nowe uszczelniacze zaworów, świece Motocrafta)

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |18 Cze 2006|, 2006 22:13   montaż mixera

Witam
Ja mam cossiego z instalką II generacji.
Nie bardzo wiem o jakim kolanku z mixerem mówisz
Jeśli czytałeś temat na faq o montażu mixera to zapewne zauważyłeś że rura zasysająca powietrze w cossim jest plastikowa i ma trochę oryginalny kształt tzn spłaszczony w rózne strony i montaz mixera musi być przemyslany. Sposób podany na faq jest moim pomysłem na montaz tego mixera. Aby to wszystko działało należy pamietać o tym że instalka II generacji sterowana jest z sondy lambda i jesli ta donda dała dupy to po balu trzeba ja wymienić bo inaczej nie będzie sterowania i będą strzały co źle sie skończy dla plastikowej rury doprowdzającej powietrze - tak jak u mnie, jeszcze do tego przewody i swiece .
Jesli chodzi o przewody to można spróbować zamontować od 2.9 V6 12V - 95 zł. ( Abscar w Warszawie - wysyłka) Motorcraft - ale trzeba kupic dwa komplety i sprytnie poprzekładać pomiędzy kolektorem- ale to 200 zł a nie 600 jak te o prawidłowych wymiarach. Po moich doświadczeniach teraz to wiem że trzeba poszukać zakładu który produkuje mixery i dorobic mixer o kształtach przepustnicy z dwoma palnikami w srodku jednym większym i jednym mniejszym z dwoma dojsciami gazu. Da to mniejsze straty mocy , powinno ograniczyć mozliwość strzału - mniej gazu a w zasadzie jego brak w przewodzie doprowadzajacym powietrze . Należy jeszcze pamietać o zamontowaniu antywybuchu w plastikowej rurce doprowadzjącej powietrze do przepustnicy.

Pozdrawiam

A co do uszkodzeń w przypadku strzału to jesli jest zamontowany antywybuch w plastikowej rurce doprowadzającej powietrze to jedynemu uszkodzeniu przy silnym wybuchu ulega własnie ta rurka - tak jak u mnie . Żadnych innych uszkodzeń nie stwierdziłem- rezonator i maf w całości. W cossim z roku 96 maf jest drucikowy tzn. ma dwa druciki które rozgrzewaja się do dużej temperatury i mierzona jest czybkość studzenia tych drucików przez zasysane powietrze . Te dwa druciki przed zgubnym działaniem wstecznego strzału chroni blaszka i strzał musi być potęzny aby go uszkodzić - moim zdanie jest to mało możliwe. U mnie po kilku strzałach nadal działa i ie ma z nim żadnych problemów. Jeśli jest zamontowany antywybuch w plastikowej rurce doprowadzającej powietrze do przepustnicy to całe cisnienie jest odprowadzane właśnie przez ten anywybuch zwany grzybkiem i nie dochodzi do rezonatora i mafu a jeśli to takie niewielkie że nie ma to większego znaczenia.

pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez marcin_o1 |18 Cze 2006|, 2006 22:27, w całości zmieniany 1 raz  

Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |18 Cze 2006|, 2006 23:15   

Mi chodziło właśnie o to, żeby przełożyć aluminiowe kolanko (z wspawanym mikserem) zamiast tego plastikowego.
Prawdopodobnie wszystko pasuje.
Problem rozwiązał się sam bo kupiłem kosiarkę z 1994 r. i cały gaz z poprzedniego samochodu (1991) będzie pasował.

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |19 Cze 2006|, 2006 10:28   mixer w cosworth

Witam
Może sie powtazam ale nie bardzo widzę możliwość zamontowania kolanka o jakim mowa do cossiego - no chyba że modyfikujesz dolot powietrza albo mowa o dwóch różnych silnikach. Ja mam pojedyńczy dolot, który ma bardzo dziwny kształt z jednej stronu kształt pasujacy do przepustnicy a z drugiej owal, na który zakłada się oryginalną karbowaną rurę.
Zapodaj fotkę silnka to będę wiedział czy to ten sam silnik co u mnie - może masz lepszy patent na założenie mixera.

Pozdrawiam

Wodzu!
[Usunięty]

Wysłany: |19 Cze 2006|, 2006 15:39   

Patent nie jest na ZAMONTOWANIE miksera, tylko na przełożeniu "tego dziwnego" kolanka z wspawanym mikserem z modelu BOA do modelu BOB.

Odpowiedz do tematu