$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kilka problemow :)
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka problemow :)
Autor Wiadomość
domanvip
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2006|, 2006 00:19   Kilka problemow :)

Witam
Jestem tu nowy i prosze o wyrozumiałość :)
Niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem scorpio,moj poprzednik byl "pomyslowym dobromilem" i mam w zwiazku z tym kilka pytan/problemow a mechaniki sie dopiero ucze:

1.Kontrolka od ABS mi wariuje,jade sobie hamuje ABS dziala ,przyspieszam,hamuje ABS nie dziala.Ostatnio zdarza sie to coraz czesciej po tym jak ktorejs nocy prawym kolem wpadlem w dziure na jezdni.

2.Ostatnio wymontowujac zbiornik spryskiwaczy na dzialce zauwazylem kabelek idacy do kola z jakas taka koncowka(blaszka) przykrecona na kluczyk 10 i chcialem sie dowiedziec co to jest - wydaje mi sie ze czujnik ABS,wiec chcialbym go wymontowac w zwiazku z problemem wyzej,i prosze o pomoc: czy to rwac na sile czy jak bo wydaje mi sie ze lekko nie odejdzie a i ile taki nowy kosztuje.

3.Czy mi sie wydaje czy duzo pali,przykrecilem mu gaz bo palil ok 20 l na 100 w cyklu mieszanym i dzisiaj zrobilem 60 km na trasie nie cisnac i spalil mi 12 l gazu?

4.Dostalem w spadku alarm scorpion 2000 czy moge go zamontowac w scorpio?? bo mi co kumpel mowil ze jakies przekazniki sa potrzebne bo centralny nie bedzie dzialal czy cos

5.Nie dziala mi predkosciomierz.Obrotomierz tez nie dzialal ale rozebralem zegary i podlaczylem jakis kabelek i zaczał:).Predkosciomierz nawet nie drgnie,sporadycznie kilometry z 0000 przesunal sie na 0001 i tylko tyle.Moglby mi ktos powiedziec jak sie za to zabrac ,gdzie pomierzyc,jakie kolory kabli powinny wychodzic z tych kostek w zegarach??

Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez domanvip |22 Maj 2006|, 2006 00:25, w całości zmieniany 1 raz  

Vaux 
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Wysłany: |22 Maj 2006|, 2006 01:28   

Witam prawie Ziomala ;) Więc jeśli chodzi o ABS to neistety częsta przypadłość, u mnie też występuje - prawdopoobnie czujniki do czyszczenia, albo przewód się obłamał w środku na którymś z nich...Czujnik w przednich kołach jest od frontu dolnej części kolumny macphersona - zeby go wykręcić trzeba się troszkę pobawić bo siedzi ze 3 cm wgłąb i na pewno jest zapieczony - to prawdopodobnie ta "blaszka" jak ją nazwałeś.
Co do spalania to 20L to trochę sporo :694: Jak kiedyś jeździłem z rozkręconym gazem to mi palił 15-17, teraz średnio 12 czyli tak jak u Ciebie po przykręceniu. A co do licznika to tu winę może ponosić prądniczka przy skrzyni jak nic nie działa, najlepiej było by do sprawdzenia założyć jakieś drugie zegary.
Pozdrawiam
Sebastian
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91

maca_maca
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2006|, 2006 08:18   

domanvip napisał/a:
spalil mi 12 l gazu?

witaj mnei też tyle pali
ale jeśli masz dohc to jak będziesz naprawdę wiolno jechał to ci trochę mniej spali

Pozdrawaim
Marcin

Naimad
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2006|, 2006 08:26   

Chłopaki w nocy to się śpi a nie posty czyta :702:
kolega napisał że przejechał 60 kilometrów i spalił mu 12 literków - czyli po mojemu dalej wychodzi 20 na setkę :706:
Coś musi być nie tak z instalacją co dokładnie to nie potrafię Ci powiedzieć jaest na forum kilku kumatych to ci powiedzą ale dla porównania to mój 2,9 z 15 w mieście nie wyjdzie, a ja dość ciężką mam nogę.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |22 Maj 2006|, 2006 09:49   

domanvip napisał/a:
1.Kontrolka od ABS

posprawdzac czujniki miernikiem, przy samym kompie ABSu (nad nogami pasazera, duza wtyczka, pary kabli o takich samych kolorach - 4 pary takich samych kabli dojdziesz ktore), poczyscic czujniki i zebatki od ABSu i bedzie działał
domanvip napisał/a:
2.Ostatnio wymontowujac zbiornik spryskiwaczy

na klucz 10 od czoła piasty czujnik ABS (okragly gumowaty kabel) dalej moze byc czujnik klockow ale idzie do klocka i ma łaczówke na zacisku. Łączuwki czujnikow ABSu sa na przednich podluznicach od strony komory silnik amniej wiecej na wysokosci koła, tylnych pod siedziskiem tylnej kanapu pod wykładzina, oczywiscie z kazdej strony auta
domanvip napisał/a:
3.Czy mi sie wydaje czy duzo pali

Za duzo, srednio w miescie DOHC powinien palic ok 15 litrow LPG, albo instalacja do powaznej regulacji albo cos zepsute, no parownik i leje gazem, badz nieszczelnosc gdzies
domanvip napisał/a:
4.Dostalem w spadku alarm scorpion 2000

pewnie ma centralny sterowany minusem, wiec trzeba wstawic przekaźniki, nic trudnego zastosowac sie napewno da nie ma obaw. najwyzej podaj opis i schemat - pomozemy
domanvip napisał/a:
5.Nie dziala mi predkosciomierz

na 90% pradniczka w skrzyni biegow, prawdopodobnie urwaly sie od niej kable badz padła sama w sobie, jak koledzy pisalei do sprawdzenie podmienic kable , jak nie to wymieniac pradniczke
Vaux napisał/a:
azem to mi palił 15-17, teraz średnio 12 czyli tak jak u Ciebie po przykręceniu

maca_maca napisał/a:
domanvip napisał/a:
spalil mi 12 l gazu?

witaj mnei też tyle pali

no moja matematyka wskazuje ze 12l/60km nie jest = 12l/100km :) ale moze gdzies robie blad w obliczeniach?
http://tinyurl.com/qhaqjsk

adamussco
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2006|, 2006 10:17   

to ładny bałagan tam masz, ale powoli żebyś się nie zniechęcił to zajmij się jedną rzeczą zrób ja do końca i następną
1. Jak z abs-em napisał rafał, dobrze pooglądaj przewody czy nie ma nawet drobnego pęknięcia izolacji jak gdzieś zobaczysz to nożykiem delikatnie zdejmij warstwę izolacji (przy pękniętej izolacji utlenia się przewód i kabelek nie łączy i raz jest abs raz nie), jeśli nie to jak rafał podał na kluczyk 10 odkręcić i wyciągając ruszaj czujnikiem na boki prawo lewo tak wyciągniesz. sam czujni może być ok, ale zębatka w tym otworze zasyfiała, więc szmatka śrubokręt i wyciągać syf z zębatki cierpliwie powoli i tak aż do skutku każde koło w zależności od potrzeb, jeszcze wtyczki sprawdzić.

Vaux 
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Wysłany: |22 Maj 2006|, 2006 18:22   

Rafał A.(antek) napisał/a:

no moja matematyka wskazuje ze 12l/60km nie jest = 12l/100km :) ale moze gdzies robie blad w obliczeniach?

Heh, późna pora rzeczywiście nie sprzyja pisaniu postów :695: Nie zauważyłem tych 60 przejechanych kilometrów :694:
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91

domanvip
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2006|, 2006 23:52   

Ok czyli co do gazu to napewno trezba do regulacji,lub sprawdzenia nieszczelnosci.Czujniki wykrece w weekend i poczyszcze bo co do kabli to sa napewno ok bo juz sprawdzalem,jeszcze zekrne do tego sterownika nad nogami od strony pasazera.A ta pradniczka od predkosci to moglby mi ktos przyblizec gdzie sie znajduje i jak wyglada bo ja z mechaniki to nie zbyt jestem mocny.Co do alarmu juz wiem gdzie mam podlaczyc przekazniki tylko jeszcze nie wiem jakie ale wydaje mi sie ze to chodzi tylko o to zeby mialy 12V .

Dziekuje wszystkim za pomoc

pozdrawiam

monter
[Usunięty]

Wysłany: |23 Maj 2006|, 2006 08:31   

Co do predkosciomierz to zacznij od sprawdzenia innego zegara. Ja sie sam na sobie przekonalem ze jak robi sie korekte przebiegu to po tej czynnosci przestaje dzilac predkosciomierz. Stosunkowo tania operacja a jak nic nie da to dopiero szukaj glebiej.
Jak mowisze ze sa za zegarami jakies kabelki ktore jak podlaczyles to cos tam ruszylo to od razu mam wizje ze poprzednik mogl nim jezdzic na taksie - ja tak mialem u siebie (taksometr sie wpina pod zegary). Koledzy z Forum widzieli na zlocie co u mnie bylo z instalacja wogole po poprzedniku :)

adamussco
[Usunięty]

Wysłany: |23 Maj 2006|, 2006 08:40   

a pradniczka jak wejdziesz pod samochód to sam zobaczysz kabelki idące do skrzynki jest tam wtyczka bodajże po prawo patrząc od przodu auta

[ Dodano: 2006-05-23, 08:41 ]
no i dojechałem do 10% :695:

domanvip
[Usunięty]

Wysłany: |23 Maj 2006|, 2006 22:44   

Ok dziekuje za pomoc.Narazie koncze z pytaniami i czekam do weekendu - wtedy zajrze pod niego

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu