$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - GAZ w Scorpio 2,9 z 1995 roku
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
GAZ w Scorpio 2,9 z 1995 roku
Autor Wiadomość
MAREKKRAKÓW
[Usunięty]

Wysłany: |7 Mar 2006|, 2006 20:57   GAZ w Scorpio 2,9 z 1995 roku

Mam pytanie czy ktoś ma instalacje sekwencyjną firmy BRC i jak to się zachowuje
Proszę o opinię
Proponują mi taką instalację za 4600 zł

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |8 Mar 2006|, 2006 05:56   

przy jakim silniku, 2.9 12V czy 2.9 24V bo to zasadnicza roznica.
Do zwykłego 12V średni sens pakowania sekwencji. Jak mniemam masz 24V, kilka osob posiada instalacje (chyba) BRC to ci cos napisze, albo ci co maja w R4, bo to nie ma znaczenia. JA mialem kontakt z BRC sekwencja pracuje to całkiem fajnie. Napisz konkretniej o co chodzi :) bo gaz jak gaz bedzie to chodziło dobrze :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

szmiciu
[Usunięty]

Wysłany: |8 Mar 2006|, 2006 11:57   

Ja założyłem za 4.500zł sekwencję z reduktorem prod. KME i wielozaworem TOMASETTO. Wszystko chodzi idealnie! Warto było wydać takie pieniądze! Pali mi w mieście ok. 14,5l/100km (zdarzało się nawet 13,5l). W trasie spala jeszcze mniej (jakieś 11-12l/100km). Przełączenie na gaz jest całkowicie bezbolesne, silnik nie ma dużej utraty mocy na gazie. W zasadzie to nie ma żadnej różnicy między jazdą na gazie a na benzynie. Poleciłbym ci tylko założyć butlę 80l, bo taka jaką mam ja (65l) jest nieco przymała). Na gazie zrobiłem już 7.000km i nie miałem do tej pory żadnego problemu. To jest chyba najlepsza instalacja dla tego silnika (nie wliczając holenderskiej).
Jak masz jakieś pytania to śmiało.
Dodam jeszcze, że na 99% możesz się pożegnać z plastikową pokrywą silnika. Wtryski umieszczane są zazwyczaj NA silniku. Jak do tej pory nie znalazłem gazownika, który podjąłby się przemieszczenia listewek.

Pozdrawiam, Michał.
Ostatnio zmieniony przez szmiciu |8 Mar 2006|, 2006 12:35, w całości zmieniany 1 raz  

MAREKKRAKÓW
[Usunięty]

Wysłany: |8 Mar 2006|, 2006 19:53   

Dzięki za info a to jest silnik 24V ale mam jeszcze pytanie co będzie pokazywał komputer jeżeli chodzi o spalanie średnie na 100/km czy spalanie chwilowe jak to będzie działało czy ktoć ma takie informacje to proszę o opis i jeszcze czy ilość km do stacji będzie pokazywana według stanu paliwa w baku.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |8 Mar 2006|, 2006 19:56   

będą pewne przekłamania - do 20%

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |8 Mar 2006|, 2006 20:00   

MAREKKRAKÓW napisał/a:
ale mam jeszcze pytanie co będzie pokazywał komputer jeżeli chodzi o spalanie średnie na 100/km czy spalanie chwilowe jak to będzie działało

będzie pokazywał spalanie benzyny, tak jakby auto jechało na benzynie, tyle, tylko, że te wskazania przy gazie możesz potraktowac jako mocno orientacyjne, znaczy musiałbys dodać ze 2-3 litry żeby otrzymać orientacyjne spalanie na gazie [ale ile dokładnie to musisz sam sobie wyliczyć]
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 02:42   

kopm spalanie srednie i chwilowe pokazywac bedzie zanizone (ok 20-30%) natomiast pozostały dystans do przjechania bedzie pokazy wał na podstawie tego spalania i ilosci paliwa w baku, co mniej wiecej odpowiada stanowi faktycznemu
http://tinyurl.com/qhaqjsk

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 03:10   

szmiciu, gdzie gazowałeś autko?

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 08:47   

szmiciu - jesteś pierwszą osobą która ma zdjętą osłonę silnika "cosworth" z powodu instalacji sekwencyjnej

1. listwa wtryskowa NIE MUSI być na silniku (czytaj kolektorze)

http://bcnet.eu.org/photo/scorpio2/motor.jpg

umiejscowienie wtrysków gazowych bliżej nawiertów kolektora ma swoje plusy, ale nie jest konieczne, w wielu autach nie jest wogóle mozliwe dlatego długość odcinka wktrysk-nawiert koryguje się w centralce poprzez czas otwacia wtrysku - dodaje się parę ms

2. osłonę można podnieść, wystarczy dorobić kilka dłuższych szpilek które ją mocują

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 08:55   

Cytat:
W AUSZWITZ

sorry nie moglem sie powstrzymac

:701: :702: :690:

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 09:08   

Szmiciu - przyjrzałem się jeszcze zdjęciom Twojej instalacji, nie wydaje mi się aby umiejscowienie listwy wtryskowej na kolektorze dało w efekcie krótsze łaczniki wtrysk-nawiert, co więcej ze zdjęć to nawet wygląda jakby były różnej długości !!! No ale to może być złudzenie spowodowane kątem zrobienia zdjęcia.

Poza tym - ta taśma izolacyjna leżąca prosto na kolektorze, ogólny wygląd - faktycznie jak od oprawcy ...

Co do spalania o którym mówisz - albo masz bardzo delikatną nogę, albo naprawdę rewelacyjnie Ci to działa - 11l gazu w trasie ??? W mieście to mój pali tyle co Twój - w 15,5l spokojnie się mieści, ale w trasie nie schodzi poniżej 13l a tak przy 170kmh to tyle samo co w mieście czyli 15,5l

szmiciu
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 19:46   

1. Co do pokrywy to już nad tym pracuję i jestem umówiony w warsztacie, który w końcu zdecydował się tym zająć. Inne nie chciały nawet spróbować.

2. Spalanie. Delikatnej nogi może nie mam, ale szarżowanie też nie wchodzi w grę. Czasami go przycisnę jak trzeba, ale bez szaleństw. Na początku miałem spalanie w mieście ok 17l/100km, ale po 1000km zrobili mi regulacje i spalanie spadło o jakies 2-3 litry.

3. Komputer spalania. Mój komputer wskazuje mi tak w 90-95% rzeczywiste spalanie gazu(!). Wiem, że to dziwne, ale tak się dzieje.

4. Gdzie zagazowałem. Może nie było to AuSZwitz, ale firma EMGaz z Warszawy zrobiła to nieźle. A czy niechlujnie? Ciężko mi powiedzieć. Dla mnie jest istotne, żeby dobrze działała.

Pozdrawiam, Michał:)

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2006|, 2006 22:24   

BC_LESZCZU tak oglądam twoje zdjęcie i się zastanawiam po co dali ci zamontowali aż dwa filtry przecież wystarczyło by zamontować jeden przed trujnikiem i to by w zupełności wystarczyło.

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |11 Mar 2006|, 2006 02:30   

No nie wiem, z jakichś względów tak zrobili ... przepustowaść filtra?

Szmiciu - możesz podać tel. kontaktowy albo adres do tego EMGAZu? Instalacje mamy chyba takie same albo bardzo zbliżone - podjechałbym sobie do nich, może na regulacji się dobrze znają i potrafią i u mnie coś podkręcić.

marcin_o1
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2006|, 2006 12:20   

Witam

Chyba jednak zdecyduję się na zmianę instalki z II generacji na sekwencję - po przeczytaniu waszych postów, nurtuje mnie tylko jedno pytanie, a mianowicie czy warto w silniku z przebiegiem 240 000 km warto montować instalkę za ok 4000 pln. Tak naprawdę nie wiem jak długo ten silnik wytrzyma?

Odpowiedz do tematu