|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Problem z biegami |
| Autor |
Wiadomość |
Tolo [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 13:04 Problem z biegami
|
|
|
| Witam wszystkich.Przyznam szczerze ,ze nie szukalem tego tematu poniewaz bardzo nagli mnie czas.Otoz kilka dni temu sprowadzilem Scorpio z silniczkiem 2.9 Cosworth.Objaw jest taki - od czasu do czasu wlacza sie i mruga Owerdrive,ale nie to stanowi problem glowny.Po ruszeniu z miejsca rozpedzam autko i do 5 tys obrotow nie przerzuca mi biegu,po osiagnieciu tej predkosci obrotowej zmienia sie bieg na kolejny lecz ten juz pozostaje az do odciecia paliwa.Gdy zrobie tak: ruszam,po osiagnieciu 3 tys obrotow zdejmuje noge z gazu gdy silnik spadnie na 2.5 tysiaca bieg wchodzi i dalej juz nie ma problemow w czasie jazdy do momentu zatrzymania badz zwolnienia predkosci do okolo 25km/h.To samo dzieje sie gdy wdepne pedal gazu do dechy przy ruszaniu - silnik wyje na 5k obrotow a bieg sie nie zmienia,po odpuszczeniu do 2,5k obrotow bieg wchodzi i jest juz ok.Przyznam,ze do tej pory nie mialem do czynienia z automatem i nie wiem co robic.Prosze fachowcow o jakies sugestie,poza tym poniewaz widze,ze wielu z Was jest z Łodzi - moze znacie jakis solidny i niedrogi warsztat.Slyszalem o jakims w Ksawerowie.Pozdrowienia. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 13:07
|
|
|
| to jednak może poszukaj, bo sporo o automatach napisano sensownych rzeczy. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 14:18
|
|
|
| niemamy solidnego warsztatu a ty masz powazny problem ze skrzynia. Jedz do serwisu niech odczytaja błedy z komputera skrzyni, to podstawa by wiedziec co sie dzieje, prawdopodobnie zacinaja sie elektrozawory biegow. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Tolo [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 14:20
|
|
|
| Struna napisalem wyraznie,ze nie mialem do czynienia z automatem do tej pory,co z tego,ze przejrzalem forum jesli jakies MSfy, amsfy ,i innefachowe nazwy g... mi mowia? Chcialem poprostu zeby ktos po chlopsku wytlumaczyl mi co moze byc przyczyna takiego zachowania skrzynki - poczytalem troche artykulow ale nie mam zielonego pojecia gdzie czego szukac - no moze z jednym wyjatkiem - ktos pokazal stronke angielska ze zdjeciami przeplywomierza i teraz wiem co to jest, jesli chodzi o inne sprawy typu jakies regulatory,zawory - dalej jestem noga - w kazdym razie dzieki za pomoc.Liczylem,na proste wytlumaczenie-czy skrzynka jest padlina czy to kwestia regulacji ale sie nie doliczylem wiec pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 14:22
|
|
|
Tolo, wpadnij kiedyś do mnie, to zobaczymy o co chodzi.
Nie ma co od razu wpadać w panikę, że skrzynia do roboty... za dużo jest potencjalnych przyczyn takiej pracy, żeby teoretyzować |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Tolo [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 17:24
|
|
|
| Adam - wiec sprawa ma sie tak.Wlasnie wrocilem od elektronika.Mial samochod na specjalistycznej walizce.Wykazala brak 2 biegu.Facet twierdzi,ze musialo sie cos urwac - naprawa 3 tygodnie koszt 2/3 tysiace.Mnie wydaje sie dziwna sprawa,ze - w skrzyni nic nie stuka,olej w porzadku, nie smierdzi zadna spalenizna,na trasie skrzynka zachowuje sie OK z wyjatkiem motywu z ruszaniem i rozpedzaniem.Czy tak zachowuje sie skrzynia z oberwanym ktoryms biegiem? Ja caly czas podejrzewam jednak jakis pierdolnik typu zawor czy cos w tym stylu ale niestety nie mam innego fachowca zeby mi to sprawdzil.Jutro z kolega mam podjechac jeszcze do kogos w Łodzi - zobaczymy - dam znac. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 17:31
|
|
|
| tam nie bardzo ma się co urwać, a jakby już się urwało to z pewnością byś to poczuł. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 18:36
|
|
|
| Tolo napisał/a: | | ... naprawa 3 tygodnie koszt 2/3 tysiace |
Jasne - typowa śpiewka fachmanów, którzy żerują na ludzkiej niewiedzy i ogólnym strachu przed automatami, szcególnie Forda
Gdybym ok. 10 lat temu miał tę wiedzę co dzisiaj, to nie zostawiłbym baranom blisko 8 tys. które ze mnie wyciągnęli
Problem z naszymi skrzyniami ( tzn. po '95) jest taki, że nawet drobna pierdółka typu urwany drut, czy zaśniedziały kontakt, nie wspominając już o brudnym MAF-ie, powoduje anomalie w pracy skrzyni, często wyglądające na jakąś poważną awarię. |
_________________ Always look on the bright side of life |
| Ostatnio zmieniony przez Adam_2000 |4 Kwi 2006|, 2006 18:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 22:10
|
|
|
| w skrzyni gdyby sie urwalo cokolwiek to juz by nie chodziła wogole. najwyzej nie pracuja prawidłowo zawory, to wlasciwiejest poczatek wszystkiego |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Tolo [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Kwi 2006|, 2006 22:59
|
|
|
No i widzicie jak rozwinal sie temat? :707: Na dzien dzisiejszy po spozyciu z kolega o.7l oleju napedowego sprawa wyglada tak: do poniedzialku olewamy temat wymiany skrzynki i jedziemy do domoroslego fachmana w Łodzi, ktory jednak potrafi zrobic niemozliwa do naprawienia skrzyneczke na chodzaca - koszt o 2/3 mniejszy- on rowniez po konsultacji twierdzi,ze jesli cos sie urwie to skrzynia napier..... jak ta lala - i uwaza,ze niemozliwe jest normalne jej chodzenie przy mechanicznych uszkodzeniach ktoregokolwiek biegu.Wniosek jest taki,ze siadla jakas pierdola - zaznaczam - auto ma pelny serwis do chwili obecnej czyli do 117k km - ma najechane 110k km wiec cudow nie ma .Owszem troche stuka zawieszenie - ale to pryszcz- wydaje mi sie jesli mysle logicznie , ze gdyby byl jakis powazny problem ze skrzynka to nie wyskoczyloby to miedzy przegladami a duzo wczesniej - tym bardziej ze szkopy robia przeglady bardzo solidnie - ale moze sie myle.
Adamie - mimo moich wczesniejszych wywodow i madrosci - trzymam Cie za slowo,ze w "razie czegos " moge do Ciebie podjechac - odezwe sie w przyszlym tygodniu lub pod koniec tego - rozwalil mi sie poprostu harmonogram z powodu tego nieszczesnego Skorpiaczka - nie wiem czy jeszcze w tym tygodniu nie wyskocze po odbior Mazdki MX do Hanoweru - miala stac i czekac ale w obecnej sytuacji bedzie musiala zarobic na remont wielorybka...Ech jak nie idzie to juz do konca... |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 00:56
|
|
|
badz łaskaw podzielic sie namiarem i danymi | Tolo napisał/a: | | i jedziemy do domoroslego fachmana w Łodzi, ktory jednak potrafi zrobic niemozliwa do naprawienia skrzyneczke na chodzaca - koszt o 2/3 mniejszy- | bo kilku juz znam i przerobiłem, moze za wczasu uratujesz kase i skrzynie |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Tolo [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 10:28
|
|
|
| To jest dobry kolega mojego kolegi - dopiero bede mial przyjemnosc go poznac - z tego co sie zorientowalem robil juz koledze kilkanascie skrzynek - i jemu i znajomym - jesli cokolwiek da sie z nich wydusic niskim kosztem to on to robi - jesli nie - cudow nie wyprawia.Poprostu chlopina robi co moze. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 14:09
|
|
|
ciekawe... brzmi mi to znajomo ma jakis warsztat, specjalizuje sie w skrzyniach? |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 14:09
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | specjalizuje sie w skrzyniach? | w skrzyniach z Tyskim :D |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |5 Kwi 2006|, 2006 14:11
|
|
|
no wlasnie to brzmi tak znajomo ze az sie boje |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |