|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
problem z odpalaniem Coswortch 2.9 V6 24V ASB '96 |
| Autor |
Wiadomość |
marcin_o1 [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Maj 2006|, 2006 14:00 problem z odpalaniem Coswortch 2.9 V6 24V ASB '96
|
|
|
Wtacie
Prosze o pomoc !!!!
Przed długim weekendem tzn. w piątek wieczorem poszedłem do kosiarki aby upewnić się że przed wyjazdem wszystko ok., odpaliłem przejechałem rundkę po rondzie, wszystko było ok., zadowolony poszedłem spać. Na zajutrz szok k...wa mać, nie odpala. Kręci silnikiem ale nie zaskakuje. Paliwo - benia jest. Pompa działa bo za kazdym razem kiedy przekrecałem kluczyk to buczała. Wykonałem wszystkie czynności zgodnie z książką dotyczace uruchamiania zimnego silnika , zalanego silnika i nic. Nie wiem co to może być , czy ktoś sie spotkał juz z takim zachowaniem coswortha z 96 roku.
Przeczytałem posty na forum ale więkrzość informacji i porad jest przeznaczonych dla starszych modeli- tak przynajmniej mi się wydaje.
Sprawa nagląca.
Przepraszam jeśli sie powtarzam ale mam nóż na gardle z powodu pilnego wyjazdu - a jazda autem zastepczym z silnikeim 1.4 75KM po jeździe kosiarką to tragedia na trasie.
Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Maj 2006|, 2006 20:50
|
|
|
1. Sprawdzałeś czy masz iskre.
2. Jeśli nie masz sprawdz czujnik położenia wału może on ci padł lub się wysunoł , znajduje się przy kole pasowym. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |8 Maj 2006|, 2006 21:26
|
|
|
| przejzyj bepzieczniki itp sprawdz zasilanie na wtrychach jak ci sie uda. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Maj 2006|, 2006 22:09
|
|
|
| Ale niech zacznie od tego co napisałem bo jeśli nie ma iskry to bezpieczniki i czujnik halla |
|
|
|
 |
dajmispokoj [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Maj 2006|, 2006 08:03
|
|
|
witam
ostatnio tatko mial to samo, takie same objawy, przyczyna to immo(zle zadzialal), trza bylo do kompa podlaczyc autko, zresetowac bledy i takie tam ... |
|
|
|
 |
marcin_o1 [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Maj 2006|, 2006 00:01
|
|
|
Witam
Dzięku za rady. Chyba postawię na czujnik , bo sprawdziłem bezpieczniki i wszystko jest ok., co do immo to jaki jest objaw jego nieprawidłowego działania, bo jak przekręce kluczyk to dioda na podszybiu zapala się na moment i gaśnie, a jak zamknę drzwi po wyjściu to uzbtaja się i miga regularnie. Co do podłączenia kompa i zresetowania błędów z tym może być problem bo mieszkam w samym centrum a mam w aucie ASB, a laweta jest koszmarnie droga i nie ma pewności że lawetowanie do warsztatu da efekt, może ktoś zna jakiegoś elektryka w Warszawie, który za rozsądną cenę może przyjechać pod dom i trochę pogmerać aby ustalić co się stało i jakoś zaradzić.
A może można jakoś odłączyć immo fabryczne co by sprawdzić tą ewentualność.
Co do czujnika to chciałem kupić używany ale nigdzie nie ma a nowy to wydatek ok.350 zeta.
proszę o jakiś informacje. |
|
|
|
 |
dajmispokoj [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Maj 2006|, 2006 13:14
|
|
|
masz dokladnie takie same objawy jak u mnie byly , stawiam na to samo...ps; przeciez mozna holowac autko nawet z asb do 20-30 km , podzwon co gdzie jak , maja kompa i wtyczke wraz z softem pod to autko i bierz druga fure, znajomego i holowanko...
[ Dodano: 2006-05-10, 13:15 ]
aha
poradzil tatce gosc ze gdyby sie to samo stalo jeszcze raz ( poniewaz przyczyny blednej pracy immo nie znalazl, skierowal z tym do forda) odlaczyc na pare dluzszych minut kleme + i sprobowac jeszcze raz odpalic
daj znac czy podzialalo |
|
|
|
 |
marcin_o1 [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Maj 2006|, 2006 23:37
|
|
|
Witam ponownie
Właśnie odpaliłem kosiarkę - to normalnie szok, ale jaja, już opisuję co zrobiłem.
W zasadzie nic poważnego, po piersze odłączyłem go od aku na jakieś 24h, dzisiaj doprowadzony do desperacji sprawdzałem zasilanie na zasilaniu cewki , modułu i takie tam. Prąd był na kablu zasilajacym cewkę, do modułu też dochodził. Odkręciłem więc cewkę i co widzę od spodu rdza, na zamocowaniu cewki rdza, więc do rboty, poyskalem rdzę penetrusem ( zawsze nie zawodny), śrubki też, poczekałem z 10 minut , powycierałem i szczotka druciana do ręki i czyszczę, następnie drobniutki papierek polerka - cewki i zamocowania oraz śrubek. Oczywiście tą blaszkę która przykrecona jest z boku do mocowania cewki, do której przykręcona jest taka biała kostka z wtyczką, też wyczysciłem na błysk. Wymieniłem kabelki WN na nowe, podpiołem aku, przekręcam kluczyk i paaaaaali. Jaka radość. Mam nadzieje że to na dłużej a nie na chwilę, zobaczę podczas pierwszych opadów deszczu.
D :DDDDDD
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
dajmispokoj [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Maj 2006|, 2006 07:20
|
|
|
a to jak wroce do domku to spojrze jak cewka u mnie wyglada |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |