$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wentylatory chłodnicy i interculera
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wentylatory chłodnicy i interculera
Autor Wiadomość
magmart
[Usunięty]

Wysłany: |27 Mar 2007|, 2007 17:21   Wentylatory chłodnicy i interculera

Teamt przewertowałem na cłym forum i nie do końca znalazłem rozwiązanie mojego problemu.
Sprawa dotyczy scorpio 2,5 TD grudzień 1993 (wersja podstawowa, bez klimy itp, tylko ABS i poduszki z przodu)
Postanowiłem sprawdzić poprawność działania wentylatorów chłodnicy. Przewertowałęm strony oraz serwis, sciągnołem schematy i do boju.
Pierwsze rozczarowanie, wentylatory działają tylko na włączonym zapłonie ( powinny działać). Niestety moim zdaniem, może to prowadzić do powstawania bąbli powietrza w głowicach, co nie jest dobrym zjawiskiem. OK, teraz do sedna sprawy.
1. Włącznik 2 stopniowy znajduje się w chłodnicy.
2. Po włączeniu zapłonu pojawia się prąd i po zwarciu 1 pary styków uruchamia się wentylator z lewej strony samochodu (ten od strony alternatora, obejmujący tylko chłodnicę)
3. Zwarcie drugiej pary styków powoduje tylko trzask przełączanego przekaźnika nic się nie dzieje.
Pytanie: który wentylator jest 1 stopnia (jeden obejmuje interculer i trochę zachodzi na chłodnicę, drugi obejmuje pozostałą część chłodnicy)
3. Podłączam na krótko drugi wentylator - okazuje się sprawny.
Wniosek z dotychczasowych eksperymentów - wentylatory są sprawne. Nie dochodzi prąd do tego wentylatora, pomiary żaróką potwierdzają to.
4. Przekażnik - identyfikuje pary, które powinny być odpowiedzialne za załączanie wentylatorów, zwarcie styków na krótko powoduje włączenie tego działającego poprawnie wentylatora ( ten na intercoolerze milczy).
Wniosek - brak prądu dalej, sterowanie teoretycznie sprawne, wentylatory - sprawne
5. Bezpieczniki - według schematów i opisów - odpowiedzialny powinien być bezpiecznik 44 ze skrzynki od strony pasażera. Załączam jedyny działający wentylator i wyjmuje bezpiecznik - nic się nie dzieje. Zaczynam po kolei wyjmować bezpieczniki - wyłączył go dopiero bezpiecznik nr 35 - odpowiedzialny za klime .... (przecież nie mam klimy).

Pytanie - czy fabrycznie była taka przeróbka robiona (z bezpiecznikami)?? czy może schematy dostępne nie są od tego (mojego) modelu.

Pytanie drugie, kabele od wentylatora na inter + chłodnica wchodzą do wiązki biegnącej w kierunku kabiny i nikną pod akumulatorem w kabinie. Jest jakieś urządzenie jeszcze po drodze (przekażnik, sterownik), czy tylko nakręcają w kabinie i idą dalej do II skrzynki bezpieczników. (pod konsolą pogrzebać ... makabra).

Do cenzora: słowo uruchamia nie jest raczej słowem wulgarnym przeliteruje je
u r u c h a m i a cenzura jest :rofl: ale przyznam że skojarzenie może być :690:

magmart
[Usunięty]

Wysłany: |31 Mar 2007|, 2007 20:25   

OK, widze, że pytanie lekko trudne ;)
Z braku czasu powoli rozgryzam temat.
Brakuje prądu od strony skrzynki bezpieczników.
Okazuje się, że prawdopodobnie ten wentylator wspólny dla chłodnicy i coolera jest pierwszego stopnia.
Po analizie kabli, doszedłem do wniosku, że czarny to prądowy, czarno-niebieski masa (kable bezpośrednio przy wyentku).
Zwarłem styki pierwszego stopnia (tam gdzie nic nie działało, a słychać było stuk w przekaźniku) , wkółem się najpierw kontrolką z żarówką (w ten czarny kabel), pojawiło się napięcie (żarówka świeci). Rozłączam i złączam styki na czujniku (tym w chłodnicy), żarówka zaświeca się i gaśnie. Podejmuje ryzyko i podaje prąd (czyli +) na czarny kabel - sukces - załączają się obydwa wentylatory. Wniosek - prawdopodobnie to jest pierwszy stopień chłodzenia.
W przyszłym tygodniu reszta walki z elektryką, czyli rozebranie skrzynki bezpieczników. Dziwi mnie, ze bezpiecznik nr 35 od klimy, to bezpiecznik na którym chodzi went lewy. Wychodzi z tego że drugi stopień jest na innym bezpieczniku.
W podsumowaniu dla dociekliwych.
Załącznie wentylatorów na chłodnicy i Inter - następuje po włączeniu zapłonu. Dopiero wtedy pojawia się prąd na kablach, zarówno w na sterowaniu jak i wentylatorach.
Sterowanie włączaniem, to podanie przez przekaźnik masy do went. Czarny kabel na went to prądowy, czarno - niebieski to sterowanie (czyli podawanie masy).

[ Dodano: 2007-04-13, 16:52 ]
No i problem rozwiązany. Przyczyna jak w większości nietypowych usterek - ostatni mechanik. :690:
Ale po kolei.Pozostało do sprawdzenia podłączenie do skrzynki bezpieczników i skrzynka bezpieczników. Podejrzewając usterkę skrzynki bezpieczników (ta dodatkowa od strony pasażera) biore się za demontaż. Pierwotny plan obejmował rozebranie i sprawdzenie skrzynki przy samochodzie, na podwórku. Niestety, wymontowana skrzynka i budowa płytkowa ... decyduje sie wziąć to cudo techniki do domu. Ładuje sie żonie na stół, między schabowe a ziemniaki. Rozbieram i im wiecej rozbieram, tym czuje się coraz mniej pewnie. I tak sobie nagle pomyślałem, że gdyby żona była na wojennej ścieżce to jeden ruch ścierą na stole i klocki lego do rana. Ale spoko, dałem coś na zakupy całej rodzince i kombinuje dalej. Skrzynka widać grzebana, ale sprawna. A przed przyniesieniem skrzynki dotarłem do kabelka, ten czarny, biegnący od kostki wentylatorów. U mnie przy bezpiecznikach, jedyna zielona kostka.
Więc skoro skrzynka sprawna, sprawdzam dalej przejścia. Dziwy wychodzą. Pierwsze podłączenie na przekaźnik R17 (chyba brak bezpiecznika, sie włoży, będzie OK), spradzam dalej, gdyby włożyć bezpiecznik, dalej idzie połączenie na R22 a stamtąd na R 21. Coś mi przestaje pasować ... Oglądam jeszcze raz na wszystkie strony skrzyneczke i nagle olsnienie, kostke można włożyć w jeszcze jedno złącze ... Montuje skrzynke w samochodzie, ale najpierw sprawdzam wytczki, faktycznie ta od wentylatora od I stopnia pasuje w dwa miejsca. Z lekką niepwenością wciskam ją w drugie miejsce, tam gdzie nie była przed demontażem. Podłączam akumulator, włóączam zapłon i ... wszystko OK. Zdejmuje wtyczke na czujniku, zwieram I stopień i chyba cud, działają obydwa wentylaotory na wolnych obrotach, zwieram II stopień działają obydwa na wysokiczh obrotach.
Cóż, może komuś przyda się moja opowieść....
W podsumowaniu I i II stopień działają w mojej wesji obydwa wentylatory, różnica tylko w prędkości obrotowej.

Odpowiedz do tematu