$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - VM 2,5 td dziwne objawy- potrzebna pomoc
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
VM 2,5 td dziwne objawy- potrzebna pomoc
Autor Wiadomość
cherokee
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lut 2006|, 2006 03:32   VM 2,5 td dziwne objawy- potrzebna pomoc

Witam
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem autka z doskonale znanym przez was silniczkiem VM 2,5 td.
Jako eksperci i starzy wyjadacze może oświecicie mnie i pomożecie rozwiązać pewien problem.
Autko to Cherokee z 95r - pewnego pięknego dnia śmigając na trasie zagotował mi się płyn- i od tamej pory autko strasznie mi się grzeje.Nawet w najwiekszy mróz silnik strasznie się grzeje ,już po przejechaniu kilkuset metrów temp.płynu chł. pokazuje 90- 100C a za chwilę 120C z nawiewu wtedy wali lodowatym powietrzem a ze zbiorniczka wyrównawczego ucieka płyn.Gdy temp. na wszkażniku opada to i automatycznie z nawiewu wieje gorące powietrze.
Autko miało wymienioną głowiczkę,uszczelkę i miało być wszystko OK - ale niestety nie było , dolegliwości powróciły.Następnie wymieniłem termostat i korek od zbiorniczka.Wszystko po staremu.
Co do pary wodnej to nie widać by waliła z rury a i płyn szybko strasznie znika.nie wiem czy to istotne ale po zmianie uszczelki ( wcześniej też) slinik się pocił zawsze w tym samy miejscu.
Czy znacie jakiegoś magika z Lublina, który uleczy mój silnik?
PZDR i z góry dzięki za wszystkie rady.
Ostatnio zmieniony przez cherokee |26 Lut 2006|, 2006 03:33, w całości zmieniany 1 raz  

Darek
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lut 2006|, 2006 11:31   

Co do płynu znikającego w rachube wchodzi pęknieta głowica , głowice, walnieta znowu uszczelka , ewentualnie płyn idzie do oleju .piszesz szybko sie grzeje objaw peknietej głowicy walniętej uszczelki lub coś z termostatem. Chyba że mikro pęknięcie bloku kolega miał tak w pasku grzał się niesamowicie

kapselek47
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lut 2006|, 2006 22:07   

stawiam na głowicę pamiętaj że są cztery te głowice nie lubią wysokich obrotów i jazda przez np kilkadziesiąd kilometrów z prędkością albo inaczej z obrotami powyżej 3000 może skończyć się pęknięciem głowicy poprostu konstrukcja głowicy czasami nie pozwala odprowadzić całego ciepła z głowicy i to tak się kończy przepraszam za to ciągłe ''głowicy'' jeśli będziesz potrzebował cześci to daj znać mam gościa co ma wszystkie graty to tych TREFNYCH motor,ków poz....................

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |26 Lut 2006|, 2006 23:56   

kapselek47 napisał/a:
[...] głowice nie lubią wysokich obrotów i jazda przez np kilkadziesiąd kilometrów z prędkością albo inaczej z obrotami powyżej 3000 może skończyć się pęknięciem głowicy poprostu konstrukcja głowicy czasami nie pozwala odprowadzić całego ciepła z głowicy i to tak się kończy [...]

Serio? Ale numer - to ja już wolę swojego peugotowskiego TD, gdzie całą niemal trase z Wrocka jechałem ok 4 tys. obr (tam, gdzie się dało, ofkoz). Ale wydaje mi się to trochę dziwne, że nie można jeździć na nowszych silnikach z prędkościami w pzredziale 150-180.
Przeciez na Peugeotowym silniku da się tyle wyciągnąć... Ale... cholera wie.
Natomiast co do objawów - o ile nie sa to kable ani żadna z głowic/uszczelek to podejrzewam jednak blok. Choć przyjżałbym się tez korelacji pomiędzy poziomem płynu a temperaturą powietrza z nawiewu...

Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
Wysłany: |27 Lut 2006|, 2006 21:27   

Cześć Cherokee !!. Czytając o objawach to zgadzam się z Darkiem, masz problem z głowicami. Jeżeli chodzi o eksploatację to z Kapselkiem się nie zgodzę. Fakt miałem problemy z tym silnikiem ale po zmianie mechanika wszystko jest w jak najlepszym porządku. Autko super jeździ i pali w największe mrozy, ma kupę mocy i ja jestem z niego bardzo zadowolony. Cherokee, do tego motorka musi być dobry fachowiec. :706:

[ Dodano: 2006-02-27, 21:32 ]
A w którym miejscu masz zbiorniczek wyrównawczy z płynem chłodniczym ?.
była scorupka '93 2,5 TD VM
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

kapselek47
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lut 2006|, 2006 15:23   

to że z tymi motorkami jest masa problemów to nie znaczy że są do końca złe ale trzeba na nie uważać i dbać w szczególności pilnować oleju i tempetatury pozdrawiam

Tlukas
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lut 2006|, 2006 19:46   

Tomek Z a możesz zdradzić co to za fachura bo może sie kiedyś przyda. Oby lepiej nie:) Pozdrawiam

Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 17:51   

:690: No pewnie że mogę zdradzić !!. Koleś ma warsztat w Siewierzu (odzidziczył go po ojcu, czyli zna się), nr tel. 032-674-16-64. Pozdro !! :690:
była scorupka '93 2,5 TD VM
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

SirTrojan 

Auto: Infiniti FX35 '06 AWD 290 KM :)
Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 19:13   

Żeby się nie bawić w to samo po kilka razy kup nowy motor . na allegro widziałem za 2000 PLN. Poszukasz i znajdziesz taniej.

PS. Ostatnio wkur...ił mnie mechanior kiedy powiedział mi że w moim Voyagerze też siedzi VM tyle że unowocześniona...Ot, mnie pocieszył... niestety sprawdziłem w instrukcji i... miał rację :712: .

Mu. uważaj na przegrzanie. Ja pierwszy silnik zarżnąłem na trasie do Francji w potworny upał piłowałem go o. 150 km/h przez ok. 800 km. No cóż wróciłem pojeździłęm kilka miechów i ...mogiła.
PS. Zrobili już tą drogę przed Oleśnicą , jakieś pół roku temu tamtędy jechałem i cholernie długo czekałem na wahadłowych światłach.
-Pzdr-
Grzegorz

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |2 Mar 2006|, 2006 21:56   

No, ale niestety pozostają jeszcze te mijanki Piotrkowsko-Bełchatowskie - chyba, że to też już skończyli...

kapselek47
[Usunięty]

Wysłany: |3 Mar 2006|, 2006 22:06   

mówilem że trzeba uważać na temperaturę i obroty te motorki nie lubią dłuższej jazdy powyżej trójki można wymienić czujnik załanczanka temperatury na niższy ...latem jak znalazł. pozd

Odpowiedz do tematu