$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zdjęcie kokpitu w wielorybie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdjęcie kokpitu w wielorybie
Autor Wiadomość
BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |7 Mar 2006|, 2006 20:46   Zdjęcie kokpitu w wielorybie

Mam pytanie - czy są jakieś problemy przy zdejmowaniu kokpitu w wielorybie?

Precyzując pytanie: czy dużo rzeczy jest podpiętych bezpośrednio pod kokpit - głównie chodzi o elektrykę, ale również inne ewentualne niespodzianki.

Chcę pociągnąć kilka dodatkowych kabli (np. aby uruchomić komputer pokładowy) i nie bardzo widzę możliwość dobrania się do pewnych miejsc bez zdjęcia kokpitu - z drugiej strony, nie chciałbym władować się na minę - nie wiem ile jest z tym roboty - czy to kwestia paru śróbek, czy ostra dłubanina ?

Chdzi o to aby to później złożyć i żeby było jak nowe, żeby nic nie odstawało, skrzypiało itd. Jeśli coś jest tam klejone, składane "jednorazowo" to po takiej demolce może być widać że było zdejmowane itd.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |7 Mar 2006|, 2006 20:51   

w FAQ jest opisane jak rozbebeszyć deske w oczatym, przy okazji wymiany żarówek
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Aneta 

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Wysłany: |7 Mar 2006|, 2006 20:55   

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=183 właśnie go poprawiłam, coby popielniczka się nie plątała więcej ;)
Ostatnio zmieniony przez Aneta |7 Mar 2006|, 2006 20:55, w całości zmieniany 1 raz  

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |7 Mar 2006|, 2006 21:59   

eeeetam, ja nie pytałem o taki drobiazg jak zdjęcie tego drewnopodobnego paskudztwa, to już od dawna mam w domu, pytam o kokpit - CAŁA DECHA - czarny kokpit który mi zakrywa dostęp do wiązki elektrycznej, komputera itd.

Samo zdjęcie schowka, panelu drewnopodobnego oraz zegarów daje za mały dostęp.

zztop2 

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
Wysłany: |7 Mar 2006|, 2006 22:08   

w wielorybie pewnie podobnie jak w mk II, moze łatwiej bedzie cie sie dostać od strony szyby ja u siebie niedawno rozbierałem, musisz wyjać te plastki trzez które idzie nawiew, wtedy pojawia ci sie torxy 3 lub 4, odkerecasz je i moze troche kokpit odciagna, jak tylko trzeba włożyć reke by kabelki póści to da rade, a jak nie to jeszcze te wkrety z boku od dzwi z lewej i prawej strony, nie pamietam czy cos jest pod spodem, pod radiem.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |7 Mar 2006|, 2006 22:38   

da sie ale dłubania od cholery, najwiekszy ból z poduszka pasazera... do samego kokpitu głownie jest ona podczepiona, i czujnik od klimatronika oraz dioda od alarmu. robota na 2 dni, z swobodnym dojsciem do auta - czytaj, takim ze mozna dzwi na osciez otworzyc i jeszcze miejsca w koło zostaje, jednorazowych mocowan raczej niema, procz mocowania zaslepki od poduszki. inną opcja jest odczepienie kabla od poduszki wtedy nie musisz dobierac sie do samej poduszki.

Generalnie musisz zdemontowac cała konsole srodkowa z podłokietnikiem (zupełnie) won, pod nawiewami masz sruby, pod radiem pod panelem drewniamymwyjac zegary, obudowe kolumny kierownicy zdjaci wyciagać :)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |7 Mar 2006|, 2006 23:08   

Dzięki, tak myślałem że to raczej grubsza sprawa.

Zastanowię się i zobaczę jak będę dysponował czasem. Instrukcja z TISa wiele nie wnosi - tam wszystko to raz, dwa i gotowe.

W TISie to wyjęcie poduszki pasażera wygląda jak robota na 5-10 minut. (nie licząc tych 15-tu które trzeba odczekać po odłączeniu akumulatora)
Ostatnio zmieniony przez BC_Leszcz |7 Mar 2006|, 2006 23:15, w całości zmieniany 2 razy  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |8 Mar 2006|, 2006 05:35   

sprobuje ci to dokladnieopisac moze z jakas fotką. generalnie nie jest to makabra, łatwiej to idziechyba niz w MK2, kluczowa sprawa jest poduszka pasazera, ja sie jej balem odpinac ( moja głupota) i odkrecałem poduche od deski. NIestety nie pamietam czy da sie ja odczepic (czy jest dojscie do kabla) bo poduszka siedzi w takij blaszanej misce. Generalniena 5 minut nie licz, bo samo zdemontowaniekonsoli srodkowej sporo ttrwa, a pozniej sie trzeba nameczyc zeby wyciagnac cala wielka deche nieniszczac niczego, a kierownica i jej kolumna wydadnie przeszkadza. Fakt ze dostep do całosci jest pozniej bdb. Przy tej robocie warto od razu wyciagnac nagdzewniczke, wyczyscic chłodniczke nagrzewniczki i parownik klimatyzacji. Tyla ze odpiecie przewodow wodnych od chłodniczki w cossim pewnie trudne :) Poz zdjeciu deski dostep do elektryki pełen. Z sama deskanie ma dramatow, o dziwo jest bardzo słabo mocowana, ja ja wzmacnaiłem od spodu i dorabialem dodatkowe mocowania, bo mi sie tele pala za bardzo w czesci środkowej (moze juz cos była kombinowana)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Odpowiedz do tematu