|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
drgania kierownicy |
| Autor |
Wiadomość |
ARUS [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 12:02 drgania kierownicy
|
|
|
witam wszystkich i pozdrawiam jako nowy.
mam problem ? podczas skretu w lewo jadac po kostce odczuwam lekkie drgania kierownicy , czy to moze byc lewa galka do wymiany czy cos z drazkiem kierowniczym . kierownica jest regulowana moze cos tam? |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 13:41
|
|
|
Witam:)
Ja tak mialem jak kupilem napisze, co zrobilem i pomoglo:
1. Felgi 16'/205 przy max skrecie w lewo wybijaly z zaczepu metalowy przewod od hamulcow bylo sporo drgan i halasu.... Naprawilem - nie skrecam w lewo
2. Kierownica od scorpio lubi sie po latach poodkrecac. Podnies ja do gory i zobacz czy sie nie majta i nie opada. Ja musialem juz dokrecac srube sobie i kumplowi...
Jak jest luzna, to wogole wszystko na niej drga.
3. Zobacz, czy Ci przednie kola nie lataja przod tyl... Jak wyrobia sie koncowki drazka, silentblockery czy jakos tak to sie nazywa nie dosc, ze stuka to jeszcze drga. Ja juz je robilem i trzeba od cholery sily zeby drazek stabilizatora z powrotem wcisnac...uff!
Ostatnio jechalem fiatem marea, ktoremu guma juz chyba calkiem powypadala, bo kolka "chodzily" po calym przednim nadkolu... |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 13:48
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: |
3. Zobacz, czy Ci przednie kola nie lataja przod tyl... Ja juz je robilem i trzeba od cholery sily zeby drazek stabilizatora z powrotem wcisnac...uff!
|
no ta guma to najtansza mozliwosc a robota?? 15 min i zaden problem tylko narzedzia trzeba odpowiednie przygotowac i po 4 czy 10 wymianie juz sie dochodzi do wprawy i mozna sie powymadrzac co tez tu teraz czynie . moze byc jeszcze lozysko i wiele innych dziwnych rzeczy. na szarpakach byles?? bo duzo rzeczy ktorych na oko nie widac na szarpakach od razu wykazuje. a scorpio jest ciezkie i mikro luz juz czuc. jest jeszcze mozliwosc,ze przekladnia kierownicza ma luz i temu tak sie dzieje ale to juz droga naprawa
pozdrawiam
maciek
[ Dodano: 2006-01-28, 13:50 ]
no i nie wiem jak fiat ma zawieche zrobiona ale napewno calkiem inna zasada bo tam przeciez jest naped. w scorpio jest napewno prostsze do robienia co nie znaczy,ze latwo zlokalizowac co akurat padlo... |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 14:12
|
|
|
| mmmk napisał/a: | | no ta guma to najtansza mozliwosc a robota?? 15 min i zaden problem tylko narzedzia trzeba odpowiednie przygotowac i po 4 czy 10 wymianie juz sie dochodzi do wprawy |
Wow. 15 min? To ja stekalem przy tym z godzine....
Ale kupilem te silenty w jakims sklepie z czesciami wielkosci knajpy z chinskim zarciem i starszy Pan, ktory mi to sprzedawal powiedzial, ze te sa mocne i wytrzymale.
Ja wymienialem to raz, jak kupilem. Przejechalem 45.000 km i nadal dzila.
ILE trzeba jezdzic, zeby to 10 razy wymieniac??
Czy moze ja mam jakies magicznie silenty bo kolka nadal nie lataja i jeszcze nie stuka...
PS Bede wiedzial do kogo sie usmiechac z wymiana silentow nast. razem
| mmmk napisał/a: | | no i nie wiem jak fiat ma zawieche zrobiona ale napewno calkiem inna zasada bo tam przeciez jest naped. w scorpio jest napewno prostsze do robienia co nie znaczy,ze latwo zlokalizowac co akurat padlo |
Ja tez nie mam pojecia, wloszczyzna to jest dobra w zupie
Ale chyba ma jakies gumy na drazku? A zreszta, co nas fijat obchodzi |
|
|
|
 |
ARUS [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 18:48
|
|
|
| PANOWIE WIELKIE DZIęKI ZA ODPOWIEDZ ALE TE GUMY O KTóRYCH MOWA WYMIENIłEM NA WZMOCNIONE PODOBNO OD COSłORDA ( SORRY JESLI TA NAZWA JEST ZLE NAPISANA) WYKRęCIłEM DRąZEK KIEROWNICZY WYMIENIłEM NA DOLE PLASTIKI TAM GDZIE DRąZEK WCHODZI DO KOMORY SILNIKOWEJ .WYMIENIłEM łOżYSKA KTóRE Są NA DRążKU I DALEJ NIC.DLATEGO PROSZę O POMOC. NA DIAGNOSTYCE STWIERDZILI LEWą GAłKę DO WYMIANY .NIE WIEM CZY TO POMOżE .POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 20:14
|
|
|
w sumie to innych gum nie ma. sa tylko tak zwane cosworthowe i sloneczka na 15 min. daja je gratis do nowych wahaczy albo mozna kupic za 6 zl czy jakos tak. jezdzic wcale nie trzeba dlugo tylko miec pecha...zalozyc raz potem okazuje sie ze odwrotnie,no i poprawka. robie to zawsze z kolega. no i on ma jakis taki sprzet z "ogrodnictwa" wyglada jak wielki lancuch rowerowy z hakiem na koncu i stabilizator odkrecam caly z obu stron i tym sciskam jest tam jakby taka grzechotka.(kiedys wrzuce fotki bo i tak nikt tego nie rozumie bo sam nie wiem jak to opisac) wszystko sklada sie na ziemi i zaklada prawie skrecone. potem kilka srub i juz. a pozatym moje mega wielkie dziury kolo domu tak mi zalatwiaja zawieche,ze robie gumy chyba ze 2 razy w roku i co roku wahacze. fakt ze w sierrce kupowalem uzywki . no i te gumy to juz od kilka lat bo 1 sierra i 2 scorpia.
pozdrawiam
maciek
[ Dodano: 2006-01-28, 20:17 ]
a drazek kierowniczy znaczy koncowka moze pomoc je sie wymienia jak sa luzy. koszt od 35 do 50 zl tyle,ze potem trzeba zbieznosc zrobic bo jak zrobia na oko przy montazu to jezdzi sie dziwnie. a koszt zbieznosci roznie bywa kolo 100 lekko liczac robota+ koncowka kierownicza+ wymiana |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |28 Sty 2006|, 2006 20:34
|
|
|
| ARUS napisał/a: | | NA DIAGNOSTYCE STWIERDZILI LEWą GAłKę DO WYMIANY .NIE WIEM CZY TO POMOżE |
A jak myślisz ?
Masz wyruchaną końcówkę i dziwisz się, że Ci kiera drży ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
BartekZDW [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lut 2006|, 2006 10:39
|
|
|
| U mnie np. byly drgania w kierownicy a wszystko przez to ze tloczek nie odbijal w prawym zacisku hamulca...wymienilem wszystkie gumy, machanicy nie wiedzieli co to i zrzucali wine na piekne orginalne aluski i oponk (pirelki)...a moj starszy zauwarzyl po zdjeciu kola ze lewy zacisk nie odbija i po problemie( koszt nowych uszczelek na tloczku i robicizna)... |
|
|
|
 |
darek mikinka [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lut 2006|, 2006 11:14
|
|
|
| drgania na kiere mogą przenosic,również tarcze hamulcowe |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Lut 2006|, 2006 17:15
|
|
|
| darek mikinka napisał/a: | | również tarcze hamulcowe |
a raczej zazwyczaj |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |