$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Parujące szyby
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Parujące szyby
Autor Wiadomość
Damian_Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 13:34   Parujące szyby

Witam,

Mój problem odnosi się po części do postu http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=1938, z tym że mam kilka pytań co do całej sprawy z parowaniem szyb.
Nagrzewnicę mam szczelną bo nowa, auto w sumie szczelne ale co mnie nęka:
1. Na obiegu wewnętrznym parują szyby i to bardzo szybko, pomaga tylko włączenie klimy (nie mam klimatronika), czy związek to może mieć z zabrudzonym filtrem pyłkowym ?? Ja to sobie tłumaczę że nie, bo przecież obieg jej wewnętrzny i nie ciągnie luftu z zewnętrz.
Jeśli przy włączonym wewnętrznym obiegu tak ma być tzn parowanie to dlaczego tak się dzieje i w takim razie po ki h*j ten obieg wewnętrzny jest skoro nie można z niego kożystać w normalnych warunkach.
Chciałbym jeszcze dodać iż w lato miałem także ten problem ale był mniej dokuczliwy o czym za chwile.
2. Czy w oczatym jest takowa rureczka o której mowa w podanym przezemnie linku ??
3. Niedawno odkryłem że na obiegu wewnętrznym mam o wiele cieplejsze powierze z nadmuchów aniżeli z zewnętrznego. Mały test - dmuchawa ustawiona na 3 bieg na zewnętrznym obiegu - kilka sek. i wyraźnie powietrze leci letnie, to samo tylko na wewnętrznym i cały czas zasuwa ciepłe co mnie zadowala ino te cholerne parowanie.

Oświećcie mnie jak to jest z tym cholernym nadmuchem i co z czym się je bo w sumie z wozu jestem bardzo zadowolony ale takie problemy spotykają mnie po raz 1 :(

Szuler
[Usunięty]

Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 20:07   

Na obiegu wewnętrznym szyby będą parować i to całkiem normalne i wytłumaczalne. Układ wentylacji nie bierze świerzego powietrza z zewnątrz i ciągle dmucha tym samym powietrzem. To tak jakbyś zamknął się w szczelnym pomieszczeniu i zaczął intensywnie oddychać - po chwili szyby by zaparowały, nie ma bata.
A obieg zamknięty jest po to by np. w razie smrodu na dworze go włączyć i nie być zmuszonym czuć to co czują ludzie na dworze. Druga sytuacja to maksymalny upał, wtedy razem z klimą należy włączyć obieg zamknięty, gdyż klima wtedy mniej się męczy, nie musi wciąż ochładzać na maxa nagrzanego powietrza z dworu.
Włączenie klimy pewnie, że pomaga bo klima wysusza powietrze a szyby parują od wilgotnego powietrza. I tak się właśnie odparowuje szyby, klima (zimą też) i obieg otwarty. Klimatronik robi to sam, w manualu trzeba samemu sobie to ustawić. Tak więc moim zdaniem nie masz nic zabrudzonego i wszystko jest ok.
Co do odpowiedzi na pkt 3 - to przecież oczywiste, że jak masz obieg otwarty a na dworze zimno to powietrze ogrzeje się wolniej. A jak masz obieg zamknięty to grzeje wciąż to samo powietrze..

A co do samego parowania to proponuję wytrzepać dywaniki, najlepiej pojechać na myjkę z odkurzaczem i porządnie go wyczyścić. Piasek bardzo zbiera wilgoć. A jak i to nie pomoże to proponuję kupić "antymgłę" w sklepie, przecierasz tym szyby i masz problem z parowniem z głowy.

Pozdrawiam
Szuler

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 21:08   

O Szuler ma racje.. Przede wszystkim zadbaj o czyste dywaniki i szyby, bo na zakurzonych szybach szybko sie para zkrapla.. No i po generlanym czyszczeniu wnetrza nalezy antifogiem szyby zaciagnac i jest cacy ;)

rpio
[Usunięty]

Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 21:12   

Co za problem wymienić filtr kabinowy,35PLN.

Aneta 

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy
Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 21:34   

rpio napisał/a:
filtr kabinowy,35PLN
Gdzie w tej cenie można kupić i jaki ???

rpio
[Usunięty]

Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 22:10   

W pięknym Krakowie.
Zapraszam

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 23:42   

to ja tez poprosze bardzo chetnie!!!
http://tinyurl.com/qhaqjsk

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 00:01   

W tej cenie to bym sam chętnie kupił

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 00:09   

no to juz 3 do zamowienia :)

rpio
[Usunięty]

Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 08:30   

Tak zamówić to jest komu,a odebrać to już nikogo...

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 10:35   

ja odrazu moge odebrac, tz musial bys wyslac :)

rpio
[Usunięty]

Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 10:59   

Poczta Berdyczów ,oczywiście...

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 14:45   

adresik na PW
jesli oczywiscie mowimy o filtrze przeciwpyłkowym do wieloryba kompletnym (skłąda sie z 3 kawałkow)

Damian_Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 15:11   

w sumie wiele rzeczy sie wyjasniło chociaż mam jakis niesmak, bo wg mnie działa ale ciut nie tak jakbym chciał ale tu już inna historia.
Czasami szukam "dziury w moście" z tym moim ogrzewaniem z tąd pojawił się ten temat.

Co to filtra to byłbym też zainteresowany, info poszło na PW

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 15:15   

sprawdz czy nie masz jakiejs wersji takiego filtra do przejsciowki. moze cos bym stuningowal no dobra uczciwie napisze dla do stuningowania i tez sobie zalozyl...
pozdrawiam
maciek

Odpowiedz do tematu