|
Parujące szyby |
| Autor |
Wiadomość |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 13:34 Parujące szyby
|
|
|
Witam,
Mój problem odnosi się po części do postu http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=1938, z tym że mam kilka pytań co do całej sprawy z parowaniem szyb.
Nagrzewnicę mam szczelną bo nowa, auto w sumie szczelne ale co mnie nęka:
1. Na obiegu wewnętrznym parują szyby i to bardzo szybko, pomaga tylko włączenie klimy (nie mam klimatronika), czy związek to może mieć z zabrudzonym filtrem pyłkowym ?? Ja to sobie tłumaczę że nie, bo przecież obieg jej wewnętrzny i nie ciągnie luftu z zewnętrz.
Jeśli przy włączonym wewnętrznym obiegu tak ma być tzn parowanie to dlaczego tak się dzieje i w takim razie po ki h*j ten obieg wewnętrzny jest skoro nie można z niego kożystać w normalnych warunkach.
Chciałbym jeszcze dodać iż w lato miałem także ten problem ale był mniej dokuczliwy o czym za chwile.
2. Czy w oczatym jest takowa rureczka o której mowa w podanym przezemnie linku ??
3. Niedawno odkryłem że na obiegu wewnętrznym mam o wiele cieplejsze powierze z nadmuchów aniżeli z zewnętrznego. Mały test - dmuchawa ustawiona na 3 bieg na zewnętrznym obiegu - kilka sek. i wyraźnie powietrze leci letnie, to samo tylko na wewnętrznym i cały czas zasuwa ciepłe co mnie zadowala ino te cholerne parowanie.
Oświećcie mnie jak to jest z tym cholernym nadmuchem i co z czym się je bo w sumie z wozu jestem bardzo zadowolony ale takie problemy spotykają mnie po raz 1 |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 20:07
|
|
|
Na obiegu wewnętrznym szyby będą parować i to całkiem normalne i wytłumaczalne. Układ wentylacji nie bierze świerzego powietrza z zewnątrz i ciągle dmucha tym samym powietrzem. To tak jakbyś zamknął się w szczelnym pomieszczeniu i zaczął intensywnie oddychać - po chwili szyby by zaparowały, nie ma bata.
A obieg zamknięty jest po to by np. w razie smrodu na dworze go włączyć i nie być zmuszonym czuć to co czują ludzie na dworze. Druga sytuacja to maksymalny upał, wtedy razem z klimą należy włączyć obieg zamknięty, gdyż klima wtedy mniej się męczy, nie musi wciąż ochładzać na maxa nagrzanego powietrza z dworu.
Włączenie klimy pewnie, że pomaga bo klima wysusza powietrze a szyby parują od wilgotnego powietrza. I tak się właśnie odparowuje szyby, klima (zimą też) i obieg otwarty. Klimatronik robi to sam, w manualu trzeba samemu sobie to ustawić. Tak więc moim zdaniem nie masz nic zabrudzonego i wszystko jest ok.
Co do odpowiedzi na pkt 3 - to przecież oczywiste, że jak masz obieg otwarty a na dworze zimno to powietrze ogrzeje się wolniej. A jak masz obieg zamknięty to grzeje wciąż to samo powietrze..
A co do samego parowania to proponuję wytrzepać dywaniki, najlepiej pojechać na myjkę z odkurzaczem i porządnie go wyczyścić. Piasek bardzo zbiera wilgoć. A jak i to nie pomoże to proponuję kupić "antymgłę" w sklepie, przecierasz tym szyby i masz problem z parowniem z głowy.
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 21:08
|
|
|
O Szuler ma racje.. Przede wszystkim zadbaj o czyste dywaniki i szyby, bo na zakurzonych szybach szybko sie para zkrapla.. No i po generlanym czyszczeniu wnetrza nalezy antifogiem szyby zaciagnac i jest cacy |
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 21:12
|
|
|
| Co za problem wymienić filtr kabinowy,35PLN. |
|
|
|
 |
Aneta

Auto: Jeepnięta 5.7 HEMI
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 21 Kwi 2004 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 21:34
|
|
|
| rpio napisał/a: | | filtr kabinowy,35PLN | Gdzie w tej cenie można kupić i jaki ??? |
_________________ Pozdrawiam - Aneta |
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 22:10
|
|
|
W pięknym Krakowie.
Zapraszam |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |23 Gru 2005|, 2005 23:42
|
|
|
| to ja tez poprosze bardzo chetnie!!! |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 00:01
|
|
|
| W tej cenie to bym sam chętnie kupił |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 00:09
|
|
|
no to juz 3 do zamowienia |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 08:30
|
|
|
| Tak zamówić to jest komu,a odebrać to już nikogo... |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 10:35
|
|
|
ja odrazu moge odebrac, tz musial bys wyslac |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 10:59
|
|
|
| Poczta Berdyczów ,oczywiście... |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 14:45
|
|
|
adresik na PW
jesli oczywiscie mowimy o filtrze przeciwpyłkowym do wieloryba kompletnym (skłąda sie z 3 kawałkow) |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 15:11
|
|
|
w sumie wiele rzeczy sie wyjasniło chociaż mam jakis niesmak, bo wg mnie działa ale ciut nie tak jakbym chciał ale tu już inna historia.
Czasami szukam "dziury w moście" z tym moim ogrzewaniem z tąd pojawił się ten temat.
Co to filtra to byłbym też zainteresowany, info poszło na PW |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Gru 2005|, 2005 15:15
|
|
|
sprawdz czy nie masz jakiejs wersji takiego filtra do przejsciowki. moze cos bym stuningowal no dobra uczciwie napisze dla do stuningowania i tez sobie zalozyl...
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
|
|