$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kilka spraw, ktore wyszly podczas nowatorskiego mycia felg
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka spraw, ktore wyszly podczas nowatorskiego mycia felg
Autor Wiadomość
IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 12:33   Kilka spraw, ktore wyszly podczas nowatorskiego mycia felg

Ostatnio wpadlem na pomysl abywyczyscic felgi w troche inny i latwiejszy sposob:
podnioslem prawe tylne kolo i zablokowalem reszte, odpalilem silnik i zapuscilem 3ke ... nastepnie szczota z woda w ruch i mamy ekspresowe czyszczenie.

Polecam to wszystkim, bo dzieki temu mozna dojsc kilku ciekawych problemow z autem, ktorych nijak nie zauwazymy podczas normalnej eksploatacji:

1. Cholernie szumi mi most (z kabiny praktycznie tego nie slychac, poza tym, ze zawsze mialem wrazenie, ze powietrze gdzies szumi - opisywalem na forum)
2. Manzeta jest peknieta do tego stopnia, ze nie wiem czy nie odbilo sie to na lozyskach, bo tez wydaje dziwny dzwiek.
3. Mam wrazenie, ze cos ociera przy obracaniu sie kola (niedoszedlem jeszcze do tego co to jest)
4. Prawe tylne kolo, zdaje sie wprawiac w delikatne wibracje cale auto a patrzac na nie z tylu wyraznie widac, ze delikatnie "chodzi na boki". Nie jest to wina felg ani opon, bo kola sa dopiero co wywazone a na dodatek na lewej osi nie ma takiego problemu po zalozeniu tych samych kol.

Moje przypuszczenia:
1. Moze brakowac oleju, poniewaz nigdy nie sprawdzalem jego stanu i najwyrazniej najwyzszy czas (albo juz po czasie) by to zrobic.
2. Manzeta naturalnie do wymiany, ale cos mi mowi, ze to nie wszystko ...
3. Bycmoze zacisk ale felgi sa 15", wiec nie powinno byc takiego problemu
4. Jedyne przypuszczenie, to ze rdza, ktora osiadla na piascie moze powodowac delikatny odchyl od normy po zalozeniu kola, wiec trzeba bedzie to porzadnie wyczyscic.

Macie jakies inne pomysly, zanim sie do tego dobiore?

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 13:05   Re: Kilka spraw, ktore wyszly podczas nowatorskiego mycia fe

IBOL napisał/a:
Ostatnio wpadlem na pomysl abywyczyscic felgi w troche inny i latwiejszy sposob:
podnioslem prawe tylne kolo i zablokowalem reszte, odpalilem silnik i zapuscilem 3ke ... nastepnie szczota z woda w ruch i mamy ekspresowe czyszczenie.

Uwaga dla chętnych do powyższego - albo podnieść cały tył, albo najpierw sprawdzić czy nie ma szpery, bo może być zdziwienie :D

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 13:09   

Sluszna uwaga :) ale jesli nie ma szpery, to nie ma obaw - mozna podniesc jedna strone, tylko delikatnie puscic sprzeglo i najlepiej nie od razu z 3.

Jesli nawet jest szpera, to moze to byc moment kiedy delikwent sie o tym dowie :) wiec tez jest jakis plus a tak na powaznie, to puszczajac delikatnie sprzeglo od razu widac co sie dzieje.

Ogolnie trzeba uwazac, zarowno z tym zeby samochod zam nie odjechal, jak rowniez zeby nie urwalo lapy i nie przetracilo palucha wentylem.

Tak sobie wymyslilem, poniewaz kolejny punktem programu mialobyc polerowanie felg na lustro a do tego sposob nadaje sie idealnie, tylko najlepiej zdjac opone i wykrecic wentyl, ktory przeszkadza.

Naimad
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 14:13   

Ja mam pytanie co do szpery, ostatnio jak wymieniałem przegub to mi powiedział mechanik że mam most ze szperą, i tu moje pytanie jak to działa? jedyna szpera z jaką ja się spotkałem to była pneumatyczna w pontiacu mojego kumpla - włączało się to guziczkiem i heja paliło się gumę na obu kołach równomiernie :701: , rozumiem że w scorpio tego się nie włącza tylko ona działa jakoś procentowo, bo inaczej jak bym skręcał?? ale jak zauważyłem u mnie kręci się tylko jedno koło jak się zakopię w śniegu więc czy się maechanik pomylił? a raczej jest kumaty jezeli chodzi o scorpia, sam cossim jeżdzi, czy też szpera u mnie jest i działa tylko ja nie wiem jak ona powinna działac??

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 14:21   

Własnie mailem zacząc wątek o sperze, a tu sie urodzieł taki w międzyczasie:) jest mozliwe ze mam spere bo: zauwazylem ze jak sie zakopie w sniegu to obydwa koła zaczynają prawocować. najpierw jedno a jak docisne mocniej(czyli kolo 2 tys obr/min) gaz to obydwa zaczynają mielić snieg i auto spoojnie sie wykopuje...pare razy go zakopalem po osie a auto z predkoscią Ursusa pracowicie sie wygrzebywało...ma ci to ja czy nie?

Naimad
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 14:27   

Mój vin to:
WF0FXXGAGFLS48092
jezeli ktoś mgłby to określić to byl bym wdzieczny, nie wiem tylko czy to bedzie pewne, bo wg vin to to auto wyszło z fabryki z silnikiem diesla a obecny 2,9 jest już conajmniej trzecim silnikiem w jego historii, niby mało prawdopodobne żeby ktoś przy przekładce silnika zmieniał też most, muszę sprawdzić jak to będzie w śniegu na dużych obrotach, bo raczej na małych zawsze próbowałem się przekopać

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 14:30   

Naimad napisał/a:
niby mało prawdopodobne żeby ktoś przy przekładce silnika zmieniał też most

no wlasnie tutaj wielce prawdopodobne ze byl wymieniony
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 14:32   

Speedo napisał/a:
co zaprzecza idei posiadania szpery, bo to najpierw powinny sie krecic oba a po docisnieciu mocnej jedno

to po kij taka szpera?jak sie zakopiesz w kopnym sniegu to delikatnym gazem sie z niego nie wykopiesz.

w jakich proporcjach moment obrotowy jest dzielony miedzy napedzanymi stronami?

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 14:33   

ja krecenie obu kol w bezszperowcach tlumacze sobie, raz kreci jedno a raz drugie i wydaje sie,ze chodza oba. mi sierra bez szpery przy paleniu gumy zawsze zostawiala 2 rowne czarne pasy tyle,ze rysowane na raty.
pozdrawiam
maciek

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 16:22   

Speedo, nie ma reguły, u mnie szpera bierze czasem najpierw dwa potem jedno, czasem odwrotnie, na ciepło inaczej na zimno inaczej itd itd. Wygląda na to że przy zużytej i niezbyt mocnej jak w Scorpio za ch nie dojdziesz jak i kiedy złapie czy puści. Przede wszystkim jest za słaba, powinna być 50% a nie zjeżdżone 25%

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 16:30   

przy 50% to by sie most rozlecial w normlanym uzytkowaniu relatywnie szybko.. 25% to jest jeszcze wartosc z ktorej nie kozystasz w ostrzejszych zakretach ale 50 juz by mogla niezle jaja robic np. na mokrym aswalcie

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 17:20   

Żeby sprawdzić, czy w dyfrze jest szpera czy nie, wystarczy podnieść całą tylną oś i na luzie pokręcić jednym kołem - jeżeli drugie bedzie się kręciło w tę samą stronę tzn. -> jest szpera, w drugą -> ni ma :)

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 18:07   

o i wszytsko stalo sie jasne 8)

zztop2 

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 18:40   

hej czyli jak na kopnym sniegu na małych obrotach kreci raz jedno raz drugie kolo a przy przygazowaniu oba znaczy mam szpere :706:

zztop2 

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
Wysłany: |14 Lut 2006|, 2006 20:32   

Speedo napisał/a:
juz sie tak nie podniecajcieta szpera i czy ja macie bo w 99% przypadkow nie,

Speedo czasem w ekstremalnych przypadkach przydaje sie taka wiara

Odpowiedz do tematu