|
kiepsko jeździ na bęzynie :-( |
| Autor |
Wiadomość |
Marekp51 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 11:58 kiepsko jeździ na bęzynie :-(
|
|
|
witam wszystkich!!!!!!
znowu mam problem z silnikiem a dokładniej to poprzedni problem nie został zazegnany!!!!
problem polega na tym ze nie za bardzo moje SCORPIO chce jezdzic na bezynie.
sugerowano mi ze jest to powód instalacji gazowej, zapieczonego wtrysku bo jakis czas jezdziłem tylko na gazie.
oddałem wiec auto do mechanika wymienił mi filtr paliwa wyczyscił wtryski a tu niestety praktycznie zadnego poleprzenia.
problem pojawia sie juz przy odpalaniu na bezynie dopiero za ktoryms razem (najczesciej za trzecim) udaje mi sie go odpalic, jesli nie bede trzymał nogi na gazie to po paru sekundach zgasnie, kazde gwałtowniejsze dodanie gazu powoduje ze silnik sie dusi, zeby ruszyc nim na bezynie to sprzegło musze puszczac dopiero jak wskazówka pokaze 2500 obrotów, jak bym próbował przy mniejszych obrotach to zacznie sie dusic i skakac tak tez jest przy kazdej zmianie biegów!!!!! na ciepłym silniku jest latwiej ruszyc ale ze zmiana biegów nadal sa problemy!!!!
jak bylem na jednym z warsztatow jakie juz odwiedziłem to facet sprawdzał cos stroboskopem i mowił ze kazde auto ma swój przedział stopni (nie mam pojęcia o co dokładnie chodzi) w jakim cos cos tam powinno sie wachac a u mnie w momęcie dodanie gazu ow przedział jest mocno przekraczany!!!!!
jesli jest ktoś w stanie mi powiedziec o co mu chodziło i co moze byc powodem tej usterki to był bym bardzi wdzieczny.
pozdrawiam Marek |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 12:09
|
|
|
Marek ja już nie wiem coś Ty masz pecha, zajedż autem do warsztatu w Rydułtowach
Jacek Wolny , warsztat ma przy domu na tej prostej pomiedzy Radlinem a Rydułtowy
- generalnie bardzo dobry mecheś |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 12:22
|
|
|
ja jak kupiłem swoją skorupę
to miałem efekt taki że przy nagłym dodswaniu gazu on zamiast iśc to sę dusił poza tym miałem też duze problemy z odpalaniem na zimnym silniku
co wymieniłem
po 1 cewkę po 2 okazało sie zę nie mam podpiętego regulatora wolnych obrotów i czujnik TPS był walniety. poza tym piszesz o wysokiej temperaturze a czy wskazania na desce coś pokazują (czy wskazówka wchodzi na czerwone polez temperaturą płynu w zbiorniczku od chłodnicy) |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 12:26
|
|
|
| Marekp51, ciśnienie na listwie wtrysków sprawdź, TPS no i ustawienie zapłonu. To co koleś ze stroboskopem mówił świadczy właśnie o problemach z zapłonem więc może być tak ,że masz kompa zwalonego, albo moduł zapłonowy. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 12:27
|
|
|
| Struna napisał/a: | | że masz kompa zwalonego, albo moduł zapłonowy | hmm ja miałem podobne problemiki ale nie bylem sprawdzac mojego stroboskopem |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 12:28
|
|
|
| Cytat: | hmm ja miałem podobne problemiki ale nie bylem sprawdzac mojego stroboskopem | no to normalny tezt na ustawienie i zachowanie się zpałonu. |
|
|
|
 |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 12:30
|
|
|
no tak ale po wymianie tego co opisąłem problemy mi mineły
[ Dodano: 2006-04-06, 12:31 ]
poza tym Marekp51, piszę o temperaturze silnika i jakiś przediałach więc no nie wiem ale dlatego pytałem o wskazania temperatury na desce |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 12:32
|
|
|
maca_maca, kurcze - no i co z tego ? sprawdzić zapłonu nie zaszkodzi, poza tym DOHC to zupełnie inna bajka niż V6 . w DOHC to wogóle nie można zapłonu ustawiać - a w V6 troszkę można - chociaż i tak to potem komp koryguje - ale jednak da się wstępnie regulować. |
|
|
|
 |
maca_maca [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 12:34
|
|
|
| hmm ok poddaje się |
|
|
|
 |
Marekp51 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 14:04
|
|
|
| no coś czuje ze jak wymienie sprzęgło to przyjdzie mi jechac do krakowa do VIK-a moze on cos bedzie w stanie mi powiedzieć. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 14:59
|
|
|
| ten silnik jest bardzo prosty - kilka elementów ma wpływ na pracę - sprawdzasz i musi działać. |
|
|
|
 |
Marekp51 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Kwi 2006|, 2006 16:30
|
|
|
| jak dla mnie to nie jest to proste (moj zawód to kucharz) a jak narazie nie znalazłe mechanika ktory by choc raz takie auto naprawiał no i tez nie sa w stanie stwierdzic co jest powodem tej usterki, zapewne bedzie walniety ktorys z czujnikow no ale tego to sie dowiem jak podjade gdzie na komputer. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |7 Kwi 2006|, 2006 09:17
|
|
|
| ale jaki komputer - dioda i zworka i czytasz błędy sam. |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2006|, 2006 09:22
|
|
|
komputer - diodowy |
|
|
|
 |
Marekp51 [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Kwi 2006|, 2006 09:41
|
|
|
| dioda juz sprawdzałem i pokazał mi 4 błedy i 2 z nich dotyczyły biegu jałowego ale to podejzewam zwiazane z przekładka skrzyni a pozostałe, kolejny dotyczył jakiegos bledu z przepustnica a ostatni to juz nie pamietam jak sprawdze to napisze dokładnie ktore numery. |
|
|
|
 |
|
|