$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - kontrolka temp. ukl chlodzenia
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kontrolka temp. ukl chlodzenia
Autor Wiadomość
dajmispokoj
[Usunięty]

Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 12:57   kontrolka temp. ukl chlodzenia

witam

maly klopocik, spadla, przesunela sie , nie wiem jak to ujac, w kazdym badz razie wskazowka ktora pokazuje temp ukl. chlodzenia, spoczywa ponizej , grubo po nizej , min. Temp. w normie tzn polowa skali jest u mnie w okolicach min aktualnie. Jak to naprawic :-??

odkrecilem juz licznik, wyjalem go ......tylko boje sie ze gdy go rozkrece, to juz nie zloze :PP

pozdrawiam

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 13:11   

Widziałem dwa rodzaje tych wskaźników. Jeden na termobimetalu, a drugi na napędzie magnetycznym. Jeśli masz ten z bimetalem, może wystarczy ustawić wskazówkę na min i lekko docisnąć, żeby oparła się kołeczkiem ograniczającym.
Ja z tym magnetoelektrycznym miałem większą zabawę. Cały ustrój ma jedno, czy dwa miejsca zerowe ustalane chyba jakimś magnetyzmem szczątkowym.
W praktyce wyglądało to tak, że po ustaleniu się wskazówki na "swoim" minimum, ściągałem ją delikatnie i zakładałem na minimum właściwe, czyli wskaźnika. Następnie przepychałem ją w stronę max temperatury i obserwowałem, czy spada na minimum takie, jak ustawiłem. Wygląda to prosto, ale ona jest wredna i czasem z max portafi pojechać w górę zamiast zjechać na min. Dalej to zabawa w znalezienie właściwego ustawienia, ale da się to zrobić - mi wyszło.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 17:50   

no w nowszej odmianie to cały czas wskazuje nawet jak kluczyk ze stacyjlki się wyjmie więc ustawienie tego może nastręczać pewne problemy - jednak jest do zrobienia.

Odpowiedz do tematu