$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wysokie spalanie gazu i benzyny
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wysokie spalanie gazu i benzyny
Autor Wiadomość
Jerry
[Usunięty]

Wysłany: |11 Sty 2006|, 2006 09:01   Wysokie spalanie gazu i benzyny

Witam mam problem mój wieloryb pali w mieście 22 l gazu na 100 . Benzyny też nie oszczędza zatankowałem do pełna i przjechałem 140 km i spalił prawie pół baku . Przed montażem instalacji gazowej w mieście palił ok 12-13 l/100 a na trasie ok 10 litrów . Wymieniłem chyba już wszystko świece , przewody , sondy lambda i nie wiem co dalej , u gazowników jestem dwa razy w tygodniu i też wymieniaja wszystko po kolei . Silnik w moim wielorybie to 2.0 DOHC 16 v z automatyczną skrzynią biegów
Ostatnio zmieniony przez Jerry |11 Sty 2006|, 2006 09:17, w całości zmieniany 1 raz  

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |11 Sty 2006|, 2006 09:07   

Na początek uzupełnij dane w swoim opisie, ponieważ nawet nie wiemy jaki silnik masz w swoim aucie (i dlaczego Ci tak mało przedtem palił :) ).

Jerry
[Usunięty]

Wysłany: |11 Sty 2006|, 2006 09:12   

bigdaaddy,
2.0 DOHC 16 V autoamt

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |11 Sty 2006|, 2006 09:19   

Spróbuj Czyszczenie MAF'a
Napisz jeszcze jaki rodzaj instalacji LPG masz (zdjęcia by sie przydały), no i jak sie auto zachowuje w czasie jazdy czy np: gaśnie, dziwnie automat chodzi itd., itp.

Jerry
[Usunięty]

Wysłany: |11 Sty 2006|, 2006 09:32   wysokie spalanie

instalacja gazowa jest to zwykła instalacja komputer Autronic chyba 600 , na gazie chodzi dość dobrze , ale na benzynie przerywa przy szybkim dodaniu gazu "stoi " w miejscu wskakuje na wysokie obroty i jest mulasty. Czym mam przeczyścić MAFa

Jerry
[Usunięty]

Wysłany: |11 Sty 2006|, 2006 09:37   

Dziekuje za wszystkie porady i uwagi , prosze tylko o troszkę wyrozumiałości dzisiaj to " mój pierwszy raz " Pozdrowionka dla wszystkich

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |11 Sty 2006|, 2006 09:47   

MAF'a czyści sie benzyną ekstrakcyjną. Najlepiej wykręcić te dwie srubki u góry (najczęsciej torx z otworem),wyjmij go (uważaj żeby nie zgubić uszczelki o-ring) i delikatnie wyczyścić druciki. Po czyszczeniu powinny się lśnić tak żebyś sie mógł w nich przejrzeć. Sprawdz jeszcze czy złącze elektrycznenie nie jest skorodowane lub zaśniedziałe i w razie potrzeby oczyść i przesmaruj np wazeliną techniczną. Montaż w odwrotnej kolejności. Całość ok 10 minut.

[ Dodano: 2006-01-11, 09:55 ]
I jeszcze jedno, sprawdż dokładnie wszystkie połączenia elektryczne przy silniku. Przewody w instalacji elektrycznej w tych rocznikach szybko twardnieją i mogą sie łatwo ułamać. Być może podczas zakładania LPG został przerwany jakiś obwód i PCM łapie wadliwe odczyty. Sprawdź także wszystkie podłączenia pneumatyczne wokół silnika, czy czasem jakiś wężyk podcisnieniowy sie nie wysunął, lub mu ktoś pomógł się wysunąć.

Jerry
[Usunięty]

Wysłany: |11 Sty 2006|, 2006 10:41   

Dziękuje bardzo za podpowiedź zaraz zaboirę się za czyszczenie i sprawdzanie . Mam nadzieje ,że po tym zabiegu coś sie polepszy

Odpowiedz do tematu