|
Rozbudowa elektryki z 2 na 4 szyby elektryczne |
| Autor |
Wiadomość |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |15 Cze 2009|, 2009 18:42 Rozbudowa elektryki z 2 na 4 szyby elektryczne
|
|
|
Mam w autku 2 szyby elektryka . Bez jakiś pamięci czy innych bajerów . Czy wymiana wiązki drzwi kierowcy z 2 przyciski szyb na 4 przyciski szyb oraz władowanie odpowiedniej wiązki do tylnych drzwi wystarczy czy cos jeszcze ? Nie mam kabli do przycisku blokady elektryki tył . To osobna wiązeczka ? Ktoś przerabiał ten temat ? Poległem z pamięciami i tymi modułami . Zbyt wiele różnic . Pewnie i da sie ale nie chcę pociąć auta dla jednego bajeru .
Ostatecznie pozostaje rzeźba typu jakoś się podepnę pod zasilanie przednich szyb i tyle . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Paź 2004 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |15 Cze 2009|, 2009 20:00
|
|
|
Mysza prawdę Ci powie, on dokładał, ale chyba nie było tak łatwo.
Spytaj u źródła |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |15 Cze 2009|, 2009 20:05
|
|
|
| OK . Bo patrzeć na to coś nie mogę . |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

Auto: renia Laguna kombi
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Cze 2007 Skąd: Legnica
|
Wysłany: |15 Cze 2009|, 2009 20:25
|
|
|
też bym se założył, bo
| gufer-posepny napisał/a: | | OK . Bo patrzeć na to coś nie mogę . |
przydałoby się jakiś sensowny opis na warsztat wrzucić. |
_________________ Stanowczo stwierdzam, że to forum powinno przyjąć takie założenia statutowe, jakie deklarują w swojej reklamie sklepy Media Markt |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |15 Cze 2009|, 2009 20:34
|
|
|
Jak patrzyłem to kable mam komplet w słupkach . co nie znaczy że będzie działać .
Opis będzie bo pate takich "hybryd" jezdzi . |
|
|
|
 |
Pierre
DPL49AT

Auto: renia Laguna kombi
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Cze 2007 Skąd: Legnica
|
Wysłany: |15 Cze 2009|, 2009 20:40
|
|
|
A ja kutfa kabli żadnych nie mam. Jak zakładałem grzane dupska - rzeźba była. Chciałem założyc halooogeny ale sie poddałem, dupska ważniejsze były. Elektryka z tyłu to w sumie wymóg chwili bo sie rodzinka powiększyła i mały zaczął sie korbkami interesować. 8 miechów ma i zaczyna sobie radzić już sie boje co będzie dalej.... |
_________________ Stanowczo stwierdzam, że to forum powinno przyjąć takie założenia statutowe, jakie deklarują w swojej reklamie sklepy Media Markt |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |16 Cze 2009|, 2009 01:28
|
|
|
| to zalezy czy chesz jak fabryka, czy rzeźba. Jak fabryka to ciezko, bo przy 4x szyby masz juz multiplex, wiec trzeba pruc to co masz i kłaśc wszystko od nowa. Jak rzeźba, to robisz na włacznikach tylko i spokoj. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |16 Cze 2009|, 2009 09:44
|
|
|
Zasadniczo to wolałbym jak fabryka . Na samych guziorach to wiem że wystarczy pociągnąć 12V i będzie śmigać . Pogadam z boronetem i wytnie mi wiąche z budy i sobie obejrzę i porównam co dołożyć żeby zagadało .
Chyba że są takie dwie wersje wiazki że ta najuboższa obsługuje tylko przód a ta pełna może obsługiwać zarówno 4 szyby jak i 4 szyby z modułami domykania . Taką wiedze to posiadają 'rzeźnicy' raczej . |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |16 Cze 2009|, 2009 10:21
|
|
|
| jest albo wiazka na przod bez multiplexu, albo z multiplexem i ma wszystko wtedy. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |16 Cze 2009|, 2009 10:29
|
|
|
| Porażka .... nic ide rwać kable . |
|
|
|
 |
daniel0 [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Cze 2009|, 2009 12:51
|
|
|
Podpinam sie z podobna sprawa.
Chcialbym wymienic sterowanie szybami z korbek na elektryczne tylko, ze z przodu i w mk II.
Z tego co widzialem, to napewno musze zmienic boczki, a jak kwestia podejscia samego mechanizmu i podlaczenia? |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |17 Cze 2009|, 2009 12:56
|
|
|
| mechanizm i boczki to akurat najmniejszy problem . tylko spięcie całości w jedno to zabawa . |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

Auto: '91 2.0 DOHC EFI Ghia NoLPG i Peugeot 106
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 07 Sie 2005 Skąd: Skarżysko-Kam
|
Wysłany: |17 Cze 2009|, 2009 13:39
|
|
|
eee czy ja wiem
jedyne co to kwestia guzików bo te nieoryginalne nie wytrzymują i trzeba wpakować przekaźnik
Oryginalnymi wiązkami się nie bawiłem tylko położyłem swoje kable
teoretycznie można wykorzystać oryginalne ale jakoś nie chciało mi się z tym bawić i szkoda mi było ich ciąć.
Oczywiście można to zrobić tak by wykorzystać oryginalne kable i by to tak wyglądało, ale trzeba wiedzieć dokładnie gdzie te kable idą a to już się wiąże z demontażem wielu rzeczy.
Ja zrobiłem to szybko, łatwo i dobrze. Chodzi bez zarzutu i ładnie wygląda. |
_________________ .
. TOS*65KH
.
. Reeety u mnie z dziury w ścianie wyłażą jacyś ludzie ! |
|
|
|
 |
daniel0 [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Cze 2009|, 2009 16:13
|
|
|
| Gwelezemba napisał/a: | eee czy ja wiem
jedyne co to kwestia guzików bo te nieoryginalne nie wytrzymują i trzeba wpakować przekaźnik
Oryginalnymi wiązkami się nie bawiłem tylko położyłem swoje kable
teoretycznie można wykorzystać oryginalne ale jakoś nie chciało mi się z tym bawić i szkoda mi było ich ciąć.
Oczywiście można to zrobić tak by wykorzystać oryginalne kable i by to tak wyglądało, ale trzeba wiedzieć dokładnie gdzie te kable idą a to już się wiąże z demontażem wielu rzeczy.
Ja zrobiłem to szybko, łatwo i dobrze. Chodzi bez zarzutu i ładnie wygląda. |
Czyli co, trzeba pociagnac przewody z przyciskow i mechanizmu do aku poprzez skrzynke bezpiecznikow? |
|
|
|
 |
Gwelezemba
Megajebutron

Auto: '91 2.0 DOHC EFI Ghia NoLPG i Peugeot 106
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 07 Sie 2005 Skąd: Skarżysko-Kam
|
Wysłany: |17 Cze 2009|, 2009 18:35
|
|
|
znaczy sie ja zrobiłem to tak że podpiąłem się pod guziki od przednich szyb
guziki na tył mam nieoryginalne 5-cio stykowe więc potrzebne mi były tylko dwie żyły minus i załączający plus.
Tak więc tylne szyby aktywują (załączanie przy zapłonie i przy otwartych drzwiach kierowcy) się równocześnie z przednimi.
Bezpiecznik wykorzystują ten sam 30A co przednie, testowałem na obciążenie i równocześnie spokojnie mogą działać wszystkie cztery szyby na raz.
Testowałem to na różne sposoby i nie ma najmniejszego problemu.
Prąd pożyczyłem dokładnie z jednego guzika od przednich, dwa styki mi były potrzebne, ponieważ oryginalne mają osobne styki od podświetlenia załączane równocześnie ze światłami i oświetleniem wnętrza. Te nieoryginalne akurat mają wspólne styki od podświetlenia i aktywacji szyb więc wystarczyły mi dwa styki.
Do siłowników szyb idą dwie żyły, naprzemienny plus i minus i dodatkowe dwa kable od guzików w tylnych drzwiach a przy oryginalnych guzikach jeszcze dwa od ich podświetlenia.
Ahaa i co do wymiany boczków drzwi to niekoniecznie obowiązkowa wymiana.
np. u mnie z przodu mam boczki jak przy korbach + zaślepki jak po nich, oryginalnie już tak było, na tył, to już mój patent, kupiłem ładne wypukłe naklejki ze skorpionem wielkości dziury po korbach. |
_________________ .
. TOS*65KH
.
. Reeety u mnie z dziury w ścianie wyłażą jacyś ludzie ! |
| Ostatnio zmieniony przez Gwelezemba |17 Cze 2009|, 2009 18:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|