$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Bylem na komputerze z cossim - padnieta sonda i ...
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bylem na komputerze z cossim - padnieta sonda i ...
Autor Wiadomość
Seba
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2006|, 2006 18:06   Bylem na komputerze z cossim - padnieta sonda i ...

wiec pokazalo,ze padnieta (za bogata mieszanka) sonda 2-ego rzedu (czyli ktora to strona siedzac w aucie ??)
Mam nadzieje,ze to rozwiaze problem spalania prawie 20l/100 i zalewania gdy pracuje na ssaniu.
Moge kupic sonde uniwersalna za 130 zl - bedzie to chodzilo czy musi byc dedykowana?? Jeszcze nie wiem czy to pierwsza padla czy druga ,bo OBD tego nie pokazuje,ale miernikiem dojde do tego.

I pokazalo zaklucenia pracy zaworu ele.magnetycznego C - co to jest??

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |19 Wrz 2006|, 2006 18:19   

Przepraszam, ale... czy Ty płaciłeś za tę "diagnozę komputerową" ??

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2006|, 2006 20:23   Re: Bylem na komputerze z cossim - padnieta sonda i ...

Seba350 napisał/a:
wiec pokazalo,ze padnieta (za bogata mieszanka) sonda 2-ego rzedu (czyli ktora to strona siedzac w aucie ??)
Mam nadzieje,ze to rozwiaze problem spalania prawie 20l/100 i zalewania gdy pracuje na ssaniu.
Moge kupic sonde uniwersalna za 130 zl - bedzie to chodzilo czy musi byc dedykowana?? Jeszcze nie wiem czy to pierwsza padla czy druga ,bo OBD tego nie pokazuje,ale miernikiem dojde do tego.

I pokazalo zaklucenia pracy zaworu ele.magnetycznego C - co to jest??

W/g mnie tokolesiowi chyba chodziło o te za katem tylko co one mają wspólnego z mieszanką
jeśli już to te przed które mieszczą się w kolektorze i muszę ci powiedzie żebyś odrazu przygotował sobie kanał do demontażu kolektora bo inaczej ich nie wymienisz i módl się żebyś nie ukręcił któregoś gwintu.

rpio
[Usunięty]

Wysłany: |19 Wrz 2006|, 2006 20:33   

Skontroluj sonde miernikiem.

Seba
[Usunięty]

Wysłany: |20 Wrz 2006|, 2006 08:40   

Chodzi o to,ze w 2 rzedzie (ktory to??)cylindrow padla pierwsza lub tylna.
Placilem 60zl.
Ostatnio zmieniony przez Seba |20 Wrz 2006|, 2006 08:59, w całości zmieniany 1 raz  

Szarbia
[Usunięty]

Wysłany: |27 Wrz 2006|, 2006 16:08   

Seba350 napisał/a:
w 2 rzedzie (ktory to??)

Wg. mnie to lewy rzad cofniety (cyl. 4, 5, 6) od kierowcy.

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |27 Wrz 2006|, 2006 16:34   

Seba350 napisał/a:
wiec pokazalo,ze padnieta (za bogata mieszanka) sonda 2-ego rzedu

Napisz jakie bledy byly dokladnie.
Jesli byla za bogata mieszanka to powinien byc zarejestrowany blad.
Co do sondy to kazdy program diagnostyczny dokladnie wyswietla ktora to sonda i ten ktory to obsluguje powinien wiedziec.

Jesli chodzi o wymiane to wymien odrazu obie, skoro jedna padla to druga takze niedlugo pozyje. Sondami za katalizatorem sie nie przejmuj, jak na razie nie stwierdzono wplywu tych sond na prace silnika. ;)
Ostatnio zmieniony przez bigdaaddy |27 Wrz 2006|, 2006 16:36, w całości zmieniany 1 raz  

Seba
[Usunięty]

Wysłany: |27 Wrz 2006|, 2006 19:20   

Wiec bylo to P0158 - sonda lambda (rzad 2 czujnik 2) - wymieniona - ta za katem
teraz pokazalo P1131 - sonda lambda (rzad1 czujnik 1)

I jeszcze P1761 - sterujacy zawór el-magn. C - zakłocenia dzialania.

Jutro jade wymienic ta sonde na rzadzie 1 - zobacze co wtedy znowu wylezie :(

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |27 Wrz 2006|, 2006 19:30   

Seba350 napisał/a:
I jeszcze P1761 - sterujacy zawór el-magn. C - zakłocenia dzialania.

Jest to SS3 odpowiedzialny za 4 bieg.

Seba
[Usunięty]

Wysłany: |27 Wrz 2006|, 2006 22:05   

Napisz prosze o tym cos wiecej - gdzie on jest,ile kosztuje :) itd - czworki u mnie brak :( - pewnie przez to.

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |28 Wrz 2006|, 2006 00:27   

Seba350 napisał/a:
Napisz prosze o tym cos wiecej - gdzie on jest,ile kosztuje itd - czworki u mnie brak - pewnie przez to.
też własnie walcze z tym problemem. ale nie jest to taka prosta sprawa. nie zawsze jest tak, że wystarczy wymienić elektrozawór niestety, powodów tego błędu może być dużo więcej.
elektro zawór siedzi sobie w skrzyni biegów w jej płycie sterującej, żeby sie do niego dostać trzeba spuścić olej, odkręcic misę olejową, odkręcić filtr oleju i odkręcić całą płytę sterującą. gorąco nie polecam robienia tego samemu bo jak pogubisz kołeczki to zyczę powodzenia w składaniu :) koszt samego nowego elektrozaworu ss3 to ok 480 zł

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |28 Wrz 2006|, 2006 00:53   

Witam! Nie doczytalem sie zeby byly czeste problemy z innymi zaworami.Zawsze ten czwarty! Sterowanie? Pozdrawiam.Stefan.

Gwelezemba 
Megajebutron

Auto: '91 2.0 DOHC EFI Ghia NoLPG i Peugeot 106
Wysłany: |28 Wrz 2006|, 2006 03:50   

to i tak tanio zapłaciłeś za podpięcie pod komputra
mi w Fordzie powiedzieli 140zł za samo podpięcie
miałem i mam nadal wyłączony ABS, musze go wreszcie zrobić :neutral:
. :-d :-d Reeety u mnie z dziury w ścianie wyłażą jacyś ludzie ! :-d :-d

Seba
[Usunięty]

Wysłany: |28 Wrz 2006|, 2006 06:38   

Dzwonilem do mechanika od automatow i powiedzial,ze jesli ten zawor to koszt naprawy 1000-1200 a jesli cos innego co on czesto robil w tych modelach to 600zl - ale to takie gdybanie -musze jechac i on zdiagnozuje. Ale zrobie to jakzaloze gaz bo mam do niego ze 150 km :) .

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |28 Wrz 2006|, 2006 09:39   

Witam! Ja tez kiedys dzwonilem do kilku DOSWIADCZONYCH mechanikow od automatow jak mialem problemy ze skrzynia.Ceny byly rozne( 1450-3000 zl) a diagnoza jednoznaczna-remont skrzyni! Dzieki pomocy kolegow z FORUM zaoszczedzilem kupe kasy.Przyczyna byl wadliwy czujnik polozenia przepustnicy.Wielu kolegow ma problemy z tym czwartym biegiem i wymiana zaworow itd. niczego nie zmienily(stan portwela owszem).Moim zdaniem nalezy zastanowic sie nad sterowaniem od strony elektrycznej.Pozdrawiam.Stefan.

Odpowiedz do tematu