$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Łożysko pompy wspomagania kierownicy
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Łożysko pompy wspomagania kierownicy
Autor Wiadomość
jakinos
[Usunięty]

Wysłany: |1 Mar 2008|, 2008 21:45   Łożysko pompy wspomagania kierownicy

Witam. Czy ktos może mi doradzic co mam zrobić z pompą wspomagania kierownicy do mojego dizla 125KM 97r? Lada chwila rozsypie mi sie łozysko nie wiem czy musze wymienic całą pompe czy wystarczy tylko wymiana łozyska i uszczelniacza? Prosze o ekonomiczne pomysły.

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |2 Mar 2008|, 2008 14:09   

Lożysko jest zagniecione w korpusie pompy na prasie. Wymiana możliwa ale trudna do wykonania, bez przyzwoicie wyposażonego garażu tego sie nie zrobi. Tak że najprostrze wyjście to wymiana na inną dobrą.

jakinos
[Usunięty]

Wysłany: |2 Mar 2008|, 2008 22:45   

Dzieki Bodzio,walczyłem całą niedziele i rzeczywiscie musiałem wyłamac na siłe przednią część korpusu która blokuje łożysko, mam nadzieje ze znajde nowe łożysko i ten simering który nie ma oznaczen. Oczywiscie bede musiał znalezc patent żeby nowe łożysko teraz mi nie uciekło. Nawiasem mówiąc troche dziwna konstrukcja ze pompa jest częściowo rozbieralna.

Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
Wysłany: |4 Mar 2008|, 2008 17:59   

ja wpasowałem pompę wspomagania od mondeo. Dałem 200 pln i spoko.

[ Dodano: 2008-03-04, 18:08 ]
moje perypepie
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#178319
była scorupka '93 2,5 TD VM
był poldek z gazem
i 125 p, pomarańczowy!!

1Bodzio 

Wysłany: |4 Mar 2008|, 2008 19:55   

Łożysko i zimering są typowe i ogólnodostepne, tyle że łożysko musi być klasy C3 (z powiekszonym luzem). Ja u siebie zamocowalem łożysko dorobionym dekielkiem, ktory przykręcilem trzema śrubkami M4 (chyba) do korpusu. Trzeba tylko zwrócić uwagę, aby te srubki nie wystawały za bardzo, bo piasta koła może o nie trzeć.

jakinos
[Usunięty]

Wysłany: |16 Mar 2008|, 2008 22:29   

Witam. Jakies 10 dni temu udało mi sie wszystko zlożyc do kupy. Kosztowało mnie to 10 euro + olej. Na początku były tylko lekkie drgania kierownicy ale po jakims czasie przeszły. Ale mam pytanie jeszcze. Zauwazyłem że ośka pompy ma gwint w środku, znaczy w tym miejscu co jest piasta koła pasowego jest w ośce wgłębienie na klucz imbusowy a jeszcze głębiej jest gwint. Zastanawiałem sie czy piasta do ośki nie jest przykręcana dodatkowo. Dodam że ta piasta weszła na ośke w ciasne pasowanie. U mie żadnej śruby nie było a nie wiem czy nie powinno być.

1Bodzio 

Wysłany: |17 Mar 2008|, 2008 19:33   

Nie powinno. Piasta jest pasowana na spory wcisk, beż żadnego dodatkowego zabezpieczenia, typu klin- wpust, stożek. Sądzę że ten gwint i imbus w osi, to są technologiczne pozostałości po automatycznym montażu w fabryce, lub jest jakiś extra ściągacz piasty. Co jednak jest mało prawdopodobne, gdyż łożysko pompy jest zamontowane na nierozbieralność.

jakinos
[Usunięty]

Wysłany: |17 Mar 2008|, 2008 21:30   

dzięki

Odpowiedz do tematu