$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - co z wielorybem zrobic
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
co z wielorybem zrobic
Autor Wiadomość
arek33
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 17:14   co z wielorybem zrobic

Witam

Tydzien temu pochowalismi ojca , a teraz mam problem z autem , bo mialem zarejestrowango razem z ojcem i nie wiem jak to teraz ugrysc . Moze ktos ma jakies doswiadczenie co z tym zrobic ????

Pozdrawiam Arek

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 17:18   

moi rodzice ostatnio przerabiali podobne sprawy spadkowe a w zasadzie zeby sie od spadku uwolnic no i bez pomocy notariusza sie tego zalatwic nie dalo. koszt calosci uslugi a on juz to mial zalatwic,ze zostalo sadownie ustalone to bylo tylko 70 zl.
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 18:16   

niestety czeka was postepowanie spadkowe w sądzie. NIe iwem jak jest ustalona współwlasnosc, ale ta cześc ktorą posiadał twoj Tata jest dziedziczona przez twoje rodzenstwo i twoja mame. Tak czy siek postepowanie spadkowe, i ew zrzeczenie sie własnosci poprzez pozostałych spadkobiercow. Sad i notariusz.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 19:28   

Oczywiście to, co powiedzieli koledzy dotyczy tylko sytuacji, kiedy chciałbyś sprzedać auto. Jeżeli chcesz nim jeździć, to nic nie rób. Dopisz się tylko u ubezpieczyciela jako współużytkownik, zebyś miał swoje zniżki i tyle.

arek33
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 20:22   

Z rodzinka spoko nikt nie ma zamiaru nic zmieniac moj wieloryb jest moj ojca suzuki zostaje u matki , tylko jak to zalatwiac : suzuki bylo tylko na ojca , wieloryp na mnie i na ojca ubezpieczenie mam w link4 ( na ubezpieczeniu widnieje tylko ociec) moje znizki poszly sie rypac bo przez dwa lata jezdzilem siory skorpiakiem .

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 20:39   

pogadaj z notariuszem. oni sie na tym znaja. bo tak ogolnie to jak nikt z nas tego nie przerabial to nie pomoze na 100%. kazda sprawa jest inna i gdyby w moim przypadku rodzice nie poszli tam to problemy mieliby oni, ja z siostra i nawet jej corka jeszcze(mala ma niecale 3 lata) takie jest prawo u nas.
pozdrawiam
maciek
p.s. ale w mojej rodzinie akurat w spadku bylyby raczej zadluzenia

olcha20
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 20:40   Rozwiązanie

Miałęm kiedys podobny problem Kilka lat temu nagle odszedł brat mojej żony -( wtedy jeszcze dziewczyny) i został stary maluch zarejstrowany na niego. Nadawał się do złomowania a zarejstrowany był tylko na niego.
Rozwiązanie podsuneła nam kobieta w wydziale komunikacji. Spytała dwuznacznie czy moze brat akurat dwa dni przed smiercią nie sporzadził aktu darowizny auta - i żebyśmy dobrze poszukali... nie mieliśmy wtedy juz dowodu osobostego brata z tego co pamietam - ale na zgloszenie do urzędu jest 30dni. ( pesel tylko był potrzebny chyba)
Aby stało się zadość prowizorce - to jak przyszliśmy za 30 minut ze "znalezionym" aktem darowizny - to panie spytała mnie czy ja jestem bratem - a ja kiwnołem że tak.
Inaczej byłaby spawa spadkowa sąd itd itp. wszystko zależy od babki w wydziale komunikacji.
naciągane to strasznie - ale to podobno standardowa procedura w takich wypadkach - i każdy tak robi..

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 22:36   

tak tez mozna, oczywiscie, pytanie od czego wiekszy podatek, od spadku czy darowizny.

Co do ubezpieczenia, to jesli auto było rejestrowane na 2 osoby to i ubezpieczone powinno byc na 2. Jak tego nie zgłosiliscie to cos oszukaliscie ubezpieczalnie. Jesli było zgłoszone to znizki ci leciały normalnie.

Co do załatwiania - to jesli "nie znajdzie sie" umowa kupna - sprzedazy, badz darowizny, to normalne postępowanie spadkowe poprostu.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Odpowiedz do tematu