$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Scorupa w dalszym ciągu nie gada na beni !!!!!!!!
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Scorupa w dalszym ciągu nie gada na beni !!!!!!!!
Autor Wiadomość
miras
[Usunięty]

Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 16:11   Scorupa w dalszym ciągu nie gada na beni !!!!!!!!

Witam ponownie. Cały czas walczę z moim autkiem i brak mi już pomysłów. Na gazie (na sztywno) gada. Na beni nie chce. Tak jak wcześniej pisałem byłem na kompie i wyszedł błąd P0231 druga pompa. Wymieniłem pompe i dalej nic. Paliwo jest czujniki działają (zczytał komp wartości )a auto zachowuje się jakby komp nie dostawał rozkazu do startu. Wiązki obie zrobione. Został mi do sprawdzenia komp i przekaźnik pompy może tutaj gdzieś tkwi problem ?Proszę o pomoc bo autko mnie zrujnuje psychicznie i finansowo !!!!!!

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |22 Paź 2006|, 2006 18:58   

A może nie masz sterowania wtryskami? Odcięte na stałe (przekażniki wyłączające ew. emulator wtryskiwaczy coś nie OK)

miras
[Usunięty]

Wysłany: |23 Paź 2006|, 2006 20:28   

Emulatora nie mam. Przekaźnik jest jeden od gazu (odcięcie wtrysków) ale on jest teraz ominęty bo gaz mam na sztywno. Jak podłączę zamiast gazu wtryski autko nie gada. Wcześniej jak wsio działało i komputer pracował prawidłowo na beni i na gazie działał krokowy, temperatura od kompa=wiatraki,sondy. Teraz nie działa nic oprócz tego że jeździ jak jeździ na gazie (dużo pali) . Zbliża się zima i benia potrzebna a i co to za autko które nie działa jak powinno.Zostały mi chyba tylko trzy rzeczy do sprawdzenia - przekaźnik pompy (sterowanie kompem bo pompa pompuje) , komputer i immobilayzer-dioda gaśnie więc się uzbraja ale może nie podaje sygnału do kompa aby wystartował. Nie wiem które piny w kompie otrzymują sygnał od immo aby wystartował komp .Komputer widzi wszystkie czujniki(sondy , woda, powietrze) ale nie dostaje sygnału aby zadziałał. Na teście pokazało mi błąd -P0231 " Druga pompa paliwowa zwarcie 12V zwarte z masą " tylko gdzie? Pompa wymieniona a autko dalej odmawia współpracy.Jak to wszystko posprawdzać ? Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez miras |23 Paź 2006|, 2006 20:31, w całości zmieniany 1 raz  

1Bodzio 

Wysłany: |23 Paź 2006|, 2006 20:35   

A jesteś pewny że błąd P0231 to Jest druga pompa paliwowa?. W autach raczej nie spotyka się dwóch pomp paliwowych.

[ Dodano: 2006-10-23, 20:37 ]
Zwarcie z masą to może być przyczyna , ale raczej nie w drugiej pompie paliwa, tylko gdzieś indziej.

miras
[Usunięty]

Wysłany: |23 Paź 2006|, 2006 20:38   

Tak taki błąd pokazał komputer w serwisie Forda. Może to być też drugi obwód pompy.

1Bodzio 

Wysłany: |23 Paź 2006|, 2006 20:58   

Przekażnik i bezpiecznik pompy paliwa jest o ile dobrze pamiętam w małej skrzynce obok aku. Ja bym sprawdził czy aby w tej skrzynce się nie zazieleniło inie zrudziało.

miras
[Usunięty]

Wysłany: |27 Paź 2006|, 2006 14:59   

Witam . Byłem dzisiaj u kolejnego fachmana z moim autkiem i nic nie poradził. Powiedział że to może być padnięty komputer.

Kto w okolicach Warszawy miałby komputer do mojego autka.Narazie chcę podmienić co by sprawdzić i się w koszta nie pakować , a jak to będzie komp to będę musiał kupić nowy. Dziękuję za wszystkie propozycje .

fructon
[Usunięty]

Wysłany: |28 Paź 2006|, 2006 13:28   

kompa nie podmienisz na probe bo musisz miec komplet z immo a wiec puszka plus kluczyk zastanawiam sie do kogo ty jezdzisz ze nie potrafia ci podac prawidlowej diagnozy to jacys partacze jezeli ma iskre pompa odpowiednie cisnienie to sprawdz sygnal do wtryskiwaczy jesli tam nic sie nie pojawi w momencie rozruchu to bardzo prawdopodobne ze komp sie uwalil ale wczesniej tak jak napisalem sprawdz co otrzymuja wtryski po wlaczeniu zaplonu masz miec zasilanie + na wszystkich i sygnaly - z kompa po wlaczeniu rozrusznika ... dla mnie wyglada ta usterka jako problem z zasilaniem wtryskow silnika krokowego itd wszystkie te obwody sa na jednej lini zasilania i od tego zacznij
Ostatnio zmieniony przez fructon |28 Paź 2006|, 2006 13:38, w całości zmieniany 2 razy  

miras
[Usunięty]

Wysłany: |29 Paź 2006|, 2006 08:19   

Napięcia wszędzie są tylko nie ma sterowania. Komp nie steruje niczym. W momencie kręcenia rozrusznikiem nie daje sygnału np. na pompe i pompa tylko na początku napompuje a potem już nie działa. Brak sterowania od komputera. Więc coś w kompie poleciało tylko jak znaleść usterkę?

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |29 Paź 2006|, 2006 09:53   

a podaj napięcie na krótko na pompę i spróbuj uruchomić

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |29 Paź 2006|, 2006 11:56   

Poszukam adresu gościa który zlokalizował niedawno usterke w moim autku. Wygląda na fachowca od elektryki w fordzie.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

miras
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lis 2006|, 2006 07:14   

Panowie czy napięcie na 55 pinie (pamięć kompa) w kompie powinno być cały czas czy tylko po wyłączeniu zapłonu ? U mnie jest cały czas .

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |28 Lis 2006|, 2006 09:38   

miras napisał/a:
Panowie czy napięcie na 55 pinie (pamięć kompa) w kompie powinno być cały czas czy tylko po wyłączeniu zapłonu ?

Caly czas.

Odpowiedz do tematu