$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - problem z obrotami
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z obrotami
Autor Wiadomość
5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 16:55   problem z obrotami

Witam!

Niestety nie znam sie na tym specjalnie :-) ale mam nadzieej ze moj problem bedzie w miare jasny.

Mam problem z obrotami, to znaczy, raz sa za wysokie, raz normalne, a raz za niskie, do tego stopnia ze gasl prawie za kazdym razem gdy nacisnalem sprzeglo. Aby "zamaskowac" problem mechanik przestawil mi zaplon i na jakims podobno "komputerze" (ktory znajduje sie w tym samochodzie), zmienil cos i teraz obroty wtedy kiedy mialy byc nizsze sa normalne, a wtedy kiedy byly normlane sa za wysokie ( do tego stopnia ze samochod pali 22 litry / 100 km). Jadac np. 50 km/h wrzuce na luz, a silnik wydaje taki halas jakbym dalej jechal te 50 km/h :-) . Bylem u jednego czarodzieja , podobno zna sie na gaznikach, stwierdzi lze uszkodzone sa jakies tulejki w gazniku a przez to tez gardziel i bedzie to kosztowac 550 zł :shock: . Znalazlem innego ktory mi zrobi ten gaznik za 200 zł, ale dzisiaj dostalem jeszcze jedna sugestie ze moze to jest sonda lambda - to mi sie zawsze kojazylo z nowymi samochodami, czy w ogole mozliwe zeby w tym,wiekowym , modelu bylo cos takiego? Czy ktos sie spotkal z podobnym problemem? Bede wdzieczny za kazda pomoc, bo to spalanie mnie dobije :-) .

dodam, ze gazownik na 100% twierdzi ze to nei gaz (Z reszta na benzynie mialem te same cuda). Jest jeszcze jakas wtyczka ktorą sie odpina od tej skrzynki z filtrem powietrza, jak sie ja odepnie to obroty sie uspokajaja(mozna je ustawic na isntalcji gazowej, ale na niedlugo, szybko sie rozregulowuje) . Z tego co widziaelm to ta wtyczka idzie do jakiegos silniczka malego przy gfazniku.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:17   

to masz 2.0 DOHC na gaźniku ze sierki ?

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:20   

Pewien tego nie jestem ale... jak sie nie myle to jest OHC, z jednym walkiem. A czy ma gaznik od sierki, tego nie wiem ;-/.

Struna 

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:21   

a jak OHC to bywało - i to co mówi Ci ten drugi mechanik o zużytych ośkach jest własnie najczęstszą przypadłością tych gaźników.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:24   

a byly ohc z automatami??
pozdrawiam
maciek

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:30   

a byly :)

Struna 

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:32   

ale to musi byc straszna padlina - już DOHC z ASB to tak sobie jedzie a co dopiero OHC na gaźniku.

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:34   

ale ja nie mam automatu :>

A co do jazdy, fakt rakieta to nie jest. Ale przesiadlem sie z 22 letniego poloneza :D wiec uwierzcie w moje szczescie :D .

Struna 

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:37   

znowu zamieszanie w związku z opisem - nie piszemy w opisie auta ABS bo to jakby standart a tylko wlasnie takie potem dywagacje sie robią:) na manualu to nawet to sobie śmiga - zwłaszcza jak się z poldolota przesiadłeś. Może używkę gaźnik zapodaj gdzieś - byłoby chyba taniej.

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:40   

ok, opis poprawiony :-) . Przepraszam za wprowazdenie w blad ;]. No nic w poniedzialek wybieram sie do tego goscia ktory chce zrobic ten gaznik taniej, zobaczymy co z tego bedzie. Ale nadal nikt mi nie odpowiedzial :-) , czy to mozliwe zeby w takim dziadku byla sonda lambda?

Struna 

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:42   

w sumie możliwe - OHC EFI z przepływomierzami ( gdzie nie potrzeba już labmdy ) mają więc spora szansa że i ten ma - zobacz na dwururce czy nie wystaje gdzieś i czy jakiś kabel tam nie idzie.

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:44   

Zobacz czy z wydechu wychodza jakies kable. Na pewno bedzie widac jesli ja zamontowali choc w gazniku nie spotkalem sie z lambda.

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:46   

no wlasnie sasiad mi poweidzial, jak spawal rure wydechowa :) ze sa jakies kable przy rurze i dlatego zasugerowal mi ta sonde. Dobra poczkam na ten gaznik w poneidzialek :-) jak to nie pomoze to bede myslal dalej. DZieki wszystkim za odpowiedz, jeszcze tu wroce ;]

A ta wtyczka, ktora idzie od skrzynki z filtrem powietrza i potem do gaznika, do tego silniczka co to moze byc? :-)

Struna 

Wysłany: |20 Paź 2005|, 2005 17:54   

bo to w sumie nie jest taki klasyczny gaźnik jak w poldasie - można powiedzieć że to prawie jednopunktowy wtrysk ze strownikiem i to pwnei któryś z kabli do sterowania tym.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |24 Paź 2005|, 2005 08:18   

a moze tam było EFi i ktos to wywalił?

Odpowiedz do tematu