|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
dziwne odgłosy z komory silnika Cosworth |
| Autor |
Wiadomość |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Paź 2005|, 2005 21:37 dziwne odgłosy z komory silnika Cosworth
|
|
|
Ehhhh....
Witam wszystkich tym razem z bardziej skwaszoną miną
Wszystko oczywiście za sprawą mojego "maleństwa", które chyba zaniemogło.
Wracając dzisiaj z Gorzowa Wlkp. do Głogowa zacząłem pomału zauważać dziwną rzecz, której wcześniej nie było.
Z jednej strony z przodu auta (spod maski chyba) zaczęło pojawiać się dziwne stukanie. Na początku zrzuciłem to na zawieszenie (amorki mam z przodu do wymiany i końcówki dostają na naszych drogach wycisk). Później jednak wydawało mi się, że to z silnika chyba bo stukało dość nierównomiernie do dziur w drodze Jak auto stoi i ma silnik włączony to nic nie stuka.
Stukanie już samo w sobie jest irytujące, ale do tego doszło jeszcze to, że przy prędkości 50-70km/h silnik delikatnie szarpie autem - tak jakby ASB przerzucało bieg i nie mogło się zdecydować. Powyżej tej prędkości jest OK, poniżej również, przyspieszenie bez zastrzeżeń chociaż szybko dzisiaj nie jechałem (za mało w baku paliwa ).
Trzecia sprawa to taka, że jak wyłączę rozgrzany silnik to zanim ostygnie słychać jakieś trzaski z komory silnika(wrażenie jakby stygł), których nie mogę do końca zlokalizować (w różnych miejscach pod maską). Co do chłodzenia to silnika póki co mi sie nie przegrzewa (bynajmniej wg wskaźnika temp), poziom płynu chłodzącego MAX.
Nie wiem czy te 3 sprawy się łączą. Mam tylko nadzieję, że z silniczkiem jest wszystko OK bo jak nie to będę musiał "malucha" oddać do adopcji bo mnie chwilowo nie stać na transplantację.
Jeśli ktoś ma jakąś koncepcję to prosze o sugestię. Póki co jak powiedziałem autko jeździ, ale w takich przypadkach chyba lepiej dmuchać na zimne
Pozdrowionka dla wszystkich
Masti
P.S.
Jakie amorki polecacie do Cosworth'a (przód)??? |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Paź 2005|, 2005 12:53
|
|
|
| Więc co do stuków w czasie jazdy to może być poducha może od silnika lub amorów co do stzelania po wyłączeniu silnika to normalne u mnie też to jest (kolektory się studzą) co do przerywania to stawiam na silniczek krokowy rozbierz i przepłucz w benzynie było to już opisywane jak to zrobić, a co do amorków to tylko gazowe SACHS,MONROE,KAYAB itp. |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Paź 2005|, 2005 16:18
|
|
|
| Najlepiej bedzie jak zaczniesz eliminować po kolei żródła stuków, o których wiesz czyli wymień amorki i drążki i wtedy nasłuch.uj. Strzelanie po wyłączeniu silnika to normalna rzecz. Co do szarpania to najpierw sprawdz dokładnie wszystkie połączenia zarówno elektyczne jak i pneumatyczne, czy czasem sie jakiś wężyk nie wysunął i łąpie lewe powietrze lub przestaje sterować jakimś czujnikiem. A i świece może wypadałoby wymienić, najlepiej na oryginalne Motorcrafta. Kilka dni temu wymieniałem to dałem za komplet 320 zł. Nie jest to tanio, ale np za zamiennik NGK to chcieli 97 zł za sztukę. |
|
|
|
 |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Paź 2005|, 2005 23:35 dzienx
|
|
|
Dzięki !!!
Wezmę się chyba za ten regulator wolnych obrotów (czyli silniczek krokowy)i świece i posprawdzam wszystkie kable. Jak to nic nie da to chyba zostanie tylko mechanik
Dam znać jak coś wykryję
Pozdrawiam
Masti
[ Dodano: 2005-10-22, 18:52 ]
Cześć!!!
Jako, że jestem laikiem muszę znów zapytać. Szukałem na forum, ale jakoś nie mogę znaleźć. Jak nazywa się z angielskiego regulator wolnych obrotów (silnik krokowy). Chciałbym go wyczyścić, ale nie wiem gdzie w Cosworth go szukać
Szukałem na angielskiej stronie, ale nie wiem jak to się badziewie zwie
Równie wdzięczny będę za info typu FAQ jak wyczyścić silnik krokowy w Scorpio 24V6 (i gdzie go szukać).
Sorki jeśli wczesniej to gdzieś było, ale z tego co znalazłem to wszyscy piszą tylko: "wyczyść MAF'a!" lub "wczyść silnik krokowy!"a ja pod maska Scorpio widzę ksiege czarów. Będę miał do pomocy mechanika starej daty, któremu niestety elektronika Scorpio jest obca.
Jeszcze raz proszę o wybaczenie - człowiek na czymś uczyć się musi, a w tym przypadku wiedza jest obszerna i zaawansowana.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Masti |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |