|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Dywagacje silnikowe |
| Autor |
Wiadomość |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Wrz 2005|, 2005 23:28 Dywagacje silnikowe
|
|
|
Elo.
Jeżdżę już jakiś czas tym swoim 2.0 DOHC i coraz bardziej brakuje mi momentu z 2.5 TD, zwłaszcza przy ruszaniu - podobnie jak turbiny, gdzie w trasie lekko dociskałem pedał, potem ruszała turbina a wówczas noga z gazu - oczywiście z czuciem...
No i wykombnowałem sobie. Otóż...
Marzy mi się Cossworth, z domontowanym początkowo gazem, potem, po gwarancji, BLOS-em. Ale...
Na podstawie wyczytanych różności doszedłem do wniosku, że te 209 koni z takiego silnika to nie za wiele, nawet w Cossim.
No i tak sobie myślę nad ilością koni, dających się dołożyć - ale nie przez jakieś chipowanie, które kojarzy mi się z tandetą (może mylnie) lecz przez dołożenie jakiejś turbiny, doloty, wałki i inne takie. Dodatkowo chciałbym przełożyć sobie wnętrze z wieloryba (cholernie mi się te żabowate pontony nie podobają z zewnątrz) do MK2 - czy to da się? Konkretnie myślę o desce.
I tu pytanko do was co o tym sądzicie? W szczególności o kwestii - efektów/opłacalność? |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |10 Wrz 2005|, 2005 23:39
|
|
|
Turbina fajna sprawa tylko pieprzenia z tym co niemiara silnik trzeba odprezyc, ciekawe jak z trwaloscia silnika po takim zabiegu ? Chyba ze przy okazji zalozysz kute tloki i korbowody itp. Poza tym jak turbo to raczej nie gaz bo te dwie sprawy sie bardzo nie lubia a przy dzisiajszych cenach paliwa smiganie na benzynce do oszczednych nie nalezy |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:04
|
|
|
Hmmmm, czyli stare Kozio jest parę koników słabsze? Szkoda.
A nie da się podmienić silników wraz z kompami czy to za dużo pieprzenia?
Szkoda też, że nie można bezproblemowo podmienić wnętrza - to jedyne co mi się podoba w wielorybach...
Skoro turbina nie toleruje gazu - to sobie ją odpuszczę. Nie stać mnie na hektolitry benzyny. A co myślicie o wałkach i innych tradycyjnych, hadrware'owych metodach polepszania osiągów? Czy wskaźnik przyrostu mocy w stosunku do ceny i trwałości silnika potem jest jakiś sensowny? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:04
|
|
|
| co do deski to nie wiem czy nie da rady zminic całej, niby jakie problemy? gora na 3 śrobach tak jak w przejsciówce, boczki na 2 jak w przejsciówce, doł koło skrzyni biegow chyab tak samo jak w przejsciówce, i to koniec montarzu deski, tyklo optzrba by z całym podłokietnikiem i boczkami dzwiowymi. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:09
|
|
|
| 207 koni a nie 198 ma wielorybek. Najsensowniej jeszcze tylko chip tuning mozna realnie zastosowac, wzrost około 10% mocy. Turbo? Teoretycznie możliwe, ale praktycznie są same problemy. Skąd kolektor dobrać, skąd wydech, kto zmodyfikuje komputer, dodatkowe chłodzenie, ewentualne problemy termiczne, odprężenie silnika, itd.? Wzrost mocy przy turbo około 20-30%. Na to tylko szaleniec z kupą kasy i głową mógłby się na to porwać. Około 40 tys. zł kosztuje rozwiercony do 3.7l i zmodyfikowany 24V o mocy około 270KM |
| Ostatnio zmieniony przez COSSY |11 Wrz 2005|, 2005 00:19, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:15
|
|
|
| aa no i jak ze turbina nie toleruje gazu, toleruje tylko trzeba zapodac gaz sekwencyjny jej i po problemie. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Pershing

|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:26
|
|
|
| Czysto teoretyczne... jak BLOS poradzilby sobie z turbina ? |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:34
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | co do deski to nie wiem czy nie da rady zminic całej, niby jakie problemy? gora na 3 śrobach tak jak w przejsciówce, boczki na 2 jak w przejsciówce, doł koło skrzyni biegow chyab tak samo jak w przejsciówce, i to koniec montarzu deski, tyklo optzrba by z całym podłokietnikiem i boczkami dzwiowymi. |
Well - a co z kablami, końcówkami itp? Są ze sobą zgodne?
[ Dodano: 2005-09-11, 00:35 ]
| Pershing napisał/a: | | Czysto teoretyczne... jak BLOS poradzilby sobie z turbina ? |
ha, ha, ha - tez o tym myślałem (: Ale pewnie musiałby to być poczwórny BLOS (: |
|
|
|
 |
Pershing

|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 00:40
|
|
|
No wlasnie wydaje mi sie ze nie wyrobilby takiej ilosci przepływajacego powietrza |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 01:16
|
|
|
Hmmm - no dobra - ale właściwie to ile koni można wyciągnąć z silnika o takiej pojemności?
209 + chipowe 30? Przeciez 2.9 to bardzo dużo. Wydawało mi się, że mechaniką (doloty, wałek świątka - chociaż to chyba robi moment - , turbo, może z coolerkiem) powinno się z niego wyciągnąć jakieś 260-280 koni - ale może sobie coś roję? |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 01:17
|
|
|
| Były wielorybki z silnikami doładowanymi o mocy 300koni ale to rzadkość |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 01:28
|
|
|
Mjammi ((((:
No, jakby taki mi się trafił, to wybaczyłbym mu żabią mordę... (: |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 02:04
|
|
|
odnosnie wrzucenia turbo to Dobry Ziom ma jakies tam informacje odnosnie kosztow bo mi po tym na gadulcu pisal. a przelozenie dechy to niby zaden problem bo widzialem juz ogloszenie scorpio 89 z srodkiem od 96. ale z mojego zyciowego doswiadczenia wychodzi,ze i tak cos by z tego nie dzialalo jakies kontrolki kompy pokladowe itp. kasa ktora w to sie wrzuci to chyba niewarta osiagnietego efektu chociaz cosworth na turbinie to juz by bylo cos. kiedys nawet slyszalem o tym,ze moze byc i biturbo tylko z taka moca to zadna seryjna skrzynia nie da se rady i reszta podzespolow tez raczej ciezko, pomijajac wzgledy bezpieczenstwa czyli wzmocnione hamulce i oponki o indeksie predkosci do 300km/h itp itd....
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 02:34
|
|
|
Zioma trochę się podpytam, natomiast co do kompów - to chyba da się to kupić. Martwią mnie tylko kable, końcówki, oraz elementy nie mające odpowiedników w starszej wersji.
A ja lubię jak mi działa wszystko.
Co do indeksu prędkości - to nie zamierzam jeździć szybciej niż 170-180 - więc czy rzeczywiście te 300 jest konieczne? Skrzynia - jestem zboczony i chcę wstawić manualną... (; he he he... |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Wrz 2005|, 2005 03:11
|
|
|
| Swego czasu chciałem przerobić swego do 300koni ale kolesie którzy tym się zajmują zawodowo stwierdzili jednożnacznie że koszt przewyzszył by cene samochodu i lepiej żebym sprzedał i kupił S4BT i sądze że mieli rację. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |