|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
obrotomierz w 2,5 D |
| Autor |
Wiadomość |
cozy [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Sie 2004|, 2004 13:58 obrotomierz w 2,5 D
|
|
|
Jak juz go kupilem tego fordzika to byl zepsuty obrotomierz, jadac skazuwka pokazuje co schce idzie od 1000 do maxa, spada na dol i od nowa, jesli silnik wylaczony skazowka spada az na kontrolki i je zaslania !!!
czy to sie naprawai ??? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |9 Sie 2004|, 2004 16:46
|
|
|
| Na 90% zimne lutowania na płytce zegarów. Wyjmij budzik i pooglądaj, czy nie ma jakichś pęknięć na druku. Polutujesz i będzie OK. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
MCold [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lis 2005|, 2005 18:12
|
|
|
| Podłaczam się pod ten post ze swoim problemem, w identycznym silniku. W końcu udało się "fachowcom" uruchomić obrotomierz, ALE...po uruchomieniu silnika pokazuje zero, po lekkim naciśnieciu gazu przeskakuje do ogranicznika i cofa się do 3 tys i zaczyna pracować (wychyla się, całkiem płynnie aż do ogranicznika). Czasami się zawiesza po wyłaczeniu silnika, po właczeniu zapłonu wraca na swoje miejsce na 0 i zabwa od początku. Jakieś rozwiązanie? |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lis 2005|, 2005 20:05
|
|
|
Ja w Mk1 dieslu też miałem przez chwilę jaja ze wskazaniami obrotka.
Tylko że objawiało się to tym że przekłamywał wskazania w pewnym przedziale. Np powyżej 50 km/h jakby się zawieszał i pokazywał
Pomogło naciągnięcie paska alternatora. Własnie stamtąd w dieslu jest brany sygnał do obrotomierza. Może to będzie jakiś trop |
|
|
|
 |
badtiger [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Sty 2006|, 2006 20:04
|
|
|
Witam temat stary ale dla mnie aktualny.
Mam to samo - wskaznik obrotomierza pokazuje co chce! Z reguly jak jakde spokojnie to mi pokazuje maksymalne obroty a jak zupelnie stoi to pokazuje z 3000 obr.
Do tego predkosciomierz nie dziala w ogole!!!! I tak samo licznik kilometrow.
Reszta licznika dziala. Tzn kontrolki dzialaja wszystkie prawidlowo. Wskaznik paliwa i temperatury takze dziala. Co robic? Auto kupilem niedawno i nie mam doswiadczenia z fordami.
Moje auto to scorpio 88 2.5D
I jeszcze jedno pytanie - nie dziala mi ogrzewanie tylnej szyby - czy gdzies znajde opis na forum bo dzisiaj sie zarejestrowalem i nic nie znalazlem tutaj.
Sprawdzalem skrzynke z bezpiecznikami i wyglada OK bo z tego co tutaj piszecie to nawet w niej drzewa rosna Aha i wazna sprawa czy jest gdzies jakis sensowny opis takiej skrzynki -kazdego przekaznika i bezpiecznika? Do tekiego modelu jak mam?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Sty 2006|, 2006 20:07
|
|
|
szybe na poczatek to sprawdz miernikim. u mnie napiecie dochodzi a szyba nie grzeje bo ma uszkodzone paski grzejne. twoja skrzynka jest ok. sypia sie te od roku 92 do 98. a opis jak znajde to wrzuce linka
pozdrawiam
maciek
[ Dodano: 2006-01-11, 20:09 ]
www.ford-scorpio.prv.pl tu moze cos byc. ale co dokladnie potrzebujesz?? bo chyba najwazniejszy opis jest na pokryce od skrzynki |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Sty 2006|, 2006 15:41
|
|
|
zacznij od przycisku do ogrzewania szyby. to jest 90% awarii. szkrzynke olej te modele w tej kwestii sa udane:) opis na pokrywie od spodu. sprawdz co najwyzej czy ci styki nie zasniedzialy na bezpiecznikach. Moj OHC jezdzil 5 lat z nie doknieta skrzynką (panie a jak to sie zamyka bo ja myslalem ze to zepsute poprzedni wlasciciel:) ) i lekko styki posniedzialy. tzn jedno długie swiatlo nie swiecilo reszta a w normie. |
|
|
|
 |
MCold [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Sty 2006|, 2006 08:57
|
|
|
[quote="badtiger"]Witam temat stary ale dla mnie aktualny.
Mam to samo - wskaznik obrotomierza pokazuje co chce! Z reguly jak jakde spokojnie to mi pokazuje maksymalne obroty a jak zupelnie stoi to pokazuje z 3000 obr.
Mam dokładnie to samo. Czekam na wymianę sterownika airbagów, żeby przy okazji obejrzeć sobie ten obrotomierz. Podobno jest jakiś przełacznik z tyłu. Ktoś się może tym bawił? Słyszałem też że można go skalować, tylko jak?
Do tego predkosciomierz nie dziala w ogole!!!! I tak samo licznik kilometrow.
U mnie bywa podobnie gdy zeruję licznik pomocniczy. Pomaga dociśnięcie całej konsoli, obstawiam że brakuje styku (tam jest przekazywanie elektroniczne, bez linki).
Przy okazji: szukam tego sterownika airbagów, nr 93GG 14B056 A11B, gdyby ktoś miał zbędny, chcętnie odkupię.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |