$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - czy wywlic kata
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy wywlic kata
Autor Wiadomość
arek33
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 17:41   czy wywlic kata

Witwam moj wielorybek robi sie coraz bardziej mulowaty i zaczyna coraz wiecej pali czy moze to byc zapchany kat. Ma przejechane 140 tys. km Pare miesiecy temu instalka z gupiala i kop od benzyny pokazywal ze mieszanka jes uboga a faktycznie byla za bogata i tak zrobilem 2 tys km , rura byla czarna i swiece oblepione. Czy moge poprostu go wyczepac i posprawie, tu troszku mnie martwi bo sonda jest wkrecona prosto w kat , czy po usunieciu srodka bedzie sonda pracowala poprawnie?

monter
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 21:52   

Czy sonda pracowac bedzie normalnie nie wiem ale wiem ze po wypruciu kata szlag Cie trafi bo bedzie chodzil glosno i jak ze studni (podobny efekt do strumienicy). Tak wlasnie zrobilem w Mazdzie.

A tak przy okazji najpierw poszukaj na forum a pozniej pytaj bo ten temat juz byl walkowany i to chyba nie raz.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 22:00   

Nie czepiałbym się katalizatora po takim przebiegu... no chyba, że jest uszkodzony mechanicznie. Możesz przecież sprawdzić jego drożność po wymontowaniu z układu.
Myślę, że przyczyną braku mocy może być wiele innych rzeczy. Może to właśnie kwestia niewłaściwych świec ?
A jak zachowuje się auto na beznzynie ?
Spróbuj też przeczyścić MAF-a.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 07:50   

Co do katalizatora, to po jego oproznieniu istotnie jest glosniej ale powiem szczerze, ze mnie tego podzwieku wlasnie brakuje (po wspawaniu rury w pusty kat), bo nie byl denerwujacy a nadawal ciekawy charakter brzmieniu auta. Jesli istotnie kat jest zapchany to naturalnie ubedzie KM. Nie mniej, tak jak pisze Adam, bylbym za teoria, ze mulowatosc nie jest jego wina.

arek33
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lip 2005|, 2005 12:59   

Na benzynie to samo mul i duzo pali tak jak pisalem wczesniej kop od gazu sie poprzestawial i pokopal kopa od benzyny i palil duzo benzynki , rura byla czrna i lepka jakby lepikiem wysmarowana z swiecami to samo , po ustawieniu kopa od gazu czarne ustapilo ale zrobil sie mul i mam odczucie ze to sie poglebia. Czy ktos wywalil kata co ma wkrecona sonde w obudowe czy po takim zabiegu sada nie bedzie glupiec?

arek33
[Usunięty]

Wysłany: |23 Lip 2005|, 2005 17:04   

Czy ktos ma wybebeszony katalizator co ma sade wkrecona w obudowe?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |26 Lip 2005|, 2005 16:50   

no moja furka pewnie dlatego ma dźwięk jaki ma bo raczej w katach pustka :) al emnie się bardzo podoba :)

wilq
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2005|, 2005 17:09   

nie polecam wywalac kata ze wzgledu na sonde gdy nie bedzie kata sada nie bedzie miala odpowiedniego cisnienia i temperatury co sprai ze sada zacznie swirowac.

arek33
[Usunięty]

Wysłany: |9 Sie 2005|, 2005 19:47   

Kat wywalony juz platynka sie zaczela sypac duzo' niby ' kanalkow zatkane dwie szpilki od kolektora same odpadly a nastepne dwie przy niewielkiej sile odecialy , kolektor byl caly czarny [wydaje mi sie ze powinien byc rdzawy] a obudowa kata czarno fioletowa , spalanie na benzynie spadlo do 13 l w miescie . a na gazie wyszlo 18 l ,gazownik twierdzi ze to przez kata i sugeruje wstawienie strumienicy

Odpowiedz do tematu