|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Włączona klima i falowanie obrotów |
| Autor |
Wiadomość |
Tom [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lip 2005|, 2005 22:35 Włączona klima i falowanie obrotów
|
|
|
Witam wszystkich
Może ktoś ma pomysł na rozwiązanie następującego problemu:
Jako okolicznosc która być może ma związek opisuję inny mój problem z obrotami jałowymi. Miałem klasycznie falujące wolne obroty. ROzebrałem, wyczyściłem TPS, dokręciłem mocowanie silnika krokowego wolnych obrotów, był luźny, ruszał się kilka mm we wszystkie strony. Przeszło, ale przy zejsciu z wysokich obrotów nie schodzi płynnie, a zatrzymuje się na 2-3 sek na około 1200 obr i później schodzi na wolne obroty około 900 obr.
Po włączeniu klimatyzacji, obroty gwałtownie maleją, sprzężarka oczywiście się natychmiast wyłącza, obroty rosną, sprzężarka się załącza i taki cykl powtarza się w nieskończoność. Na wyższych obrotach jest wszystko ok. Gdzie szukać usterki? |
|
|
|
 |
Tom [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lip 2005|, 2005 01:15
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | obroty spadaja bo sprezarka sie wlacza a a podnosza sie jak sie wylacza, albo masz za niskie cisnienie w ukladzie albo na dworze jest za zimno |
Sprawdzę w upał. Zastanowiło mnie, że dodanie ciut gazu powoduje, że sprężarka włącza się i się już nie wyłącza cyklicznie. Klimatyzacja dziś napełniona. |
|
|
|
 |
Tom [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lip 2005|, 2005 16:22
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | obroty spadaja bo sprezarka sie wlacza a a podnosza sie jak sie wylacza, albo masz za niskie cisnienie w ukladzie albo na dworze jest za zimno |
Wykryłem rozwiązanie problemu. Trzeba było odrobinkę podkręcić srubką przy dzwigni przepustnicy. Coś a'la ustalenie poziomu dzwigni przepustnicy przy obrotach jałowych. Obroty nie wzrosły, a sprzężarka chodzi stabilnie i obroty się utrzymują równo niezależnie czy się włącza czy wyłącza. Wachania są teraz minimalne. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |