|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jak wygląda temat wymiany pierścieni olejowych w 24V |
| Autor |
Wiadomość |
ruszomir [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 21:27 Jak wygląda temat wymiany pierścieni olejowych w 24V
|
|
|
Heej,
namierzyłem Cosswortha '98 w kombi (czyli idealnie to co chce kupić) za 16k zł.
W trakcie rozmowy, po standardowych pytaniach padło stwierdzenie, ze "prawdopodobnie trzeba wymienić pierścienie, bo oleju troche bierze" oraz że auto było delikatnie uderzone w przód.
Stąd moje pytania:
1. czy możliwe jest aby auto z przebiegiem 147kkm mogło brać olej?
2. czy wymiana tychże pierścieni jest a. możliwa b.kłopotliwa c.baaardzo droga
3. czy jest ktoś z okolic GOPu gotowy podjechać do Zabrza i obejrzeć auto za mnie (kawałek drogi z Torunia mam niestety), ew. koszty pokryję
Pliz napiszcie coś, bo napalony jestem, a to wysoce niewskazany stan przy kupnie auta
Pozdrawiam
Sławek |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 21:33
|
|
|
Na początek możesz foty maszynki zapodać. Dziewczęta i chłopcy zaraz stwierdzą gdzie i jak był bity i czy dobrze zrobiony.
Nawet się poznają skubani ile pali |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 22:15
|
|
|
a czy ta cena za kombi i w takim nie bardzo stanie nie jest troche za wysoka?? nie znam sie na cenach dokladnie bo nigdy mnie pewnie nie bedzie stac na cossiego ale kombi zawsze sa tansze niz sedany. szukales innych ogloszen jak to wyglada cenowo? porownywales??
pozdrawiam
maciek
p.s. a z tego co wiem to naprwa coswortha wyniesie wiecej niz wartosc mojego scorpio. nasz glowny zna sie na tym poczekaj, moze ci odradzi |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 22:26
|
|
|
Sławek, daj se spokój z tym autem. Za takie pieniądza kupisz w lepszym stanie
Raczej mało prawdopodobne, że po takim przebiegu źre olej... coś jest z nim barrrdzo NIE TAK ! |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 23:22
|
|
|
| No ja tez bylbym na NIE jak bity i olej bierze.. to cos muuusi byc bardzo nie tak w koncu cosworth robie swietne silniki.. a moze przebieg nie taki.. za 16000 jest w gubinie kombiak 2.5TDi z wypasem (chyba jeszcze jest) sprowadzony i zarejestrowany czeka na nowego pana.. |
|
|
|
 |
Jimbo [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 00:08
|
|
|
Pewnie zainteresował Cię cossi wystawiany na allegro. Autko wygląda na bardzo ładne - bynajmniej na zdjęciach.
Z mojego doświadczenia wynika że czasami taniej jest drugi silnik kupić niż zabierać się za grubsze naprawy w cossim. Ceny nowych części do tego silnika są po prostu chore.
Gdyby był on w idealnym stanie, to za tą cenę nie zostałby wystawiony na sprzedaż, tym bardziej że jest z 1998r, czyli w zasadzie z końca produkcji.
Jeżeli jego stan byłby dobry to zamykać oczy i brać, gdyż od 1997 Ford wprowadził kilka zmian m.in wyeliminowan problem pękającej izolacji w przewodach instalacji elektrycznej, oraz zmieniono budowę felernych napinaczy rozrządu w coswortah.
Wydaje mi się że przy tym przebiegu nie powinien brać oleju.
Jeżeli będziesz nadal zainteresowany to w wolnej chwili mogę tam podskoczyć. Zabrze to w końcu sąsiednie miasto, więc nie będzie z tym żadnego problemu. Odpytam jeszcze zaprzyjaźniony serwis czy przez przypadek nie serwisowali go u siebie, ewentualnie gruntowny przegląd auta przed jego zakupem możesz im zlecić, a na naszych scorpiach muszę przyznać że się znają.
Interesujacy Cię samochód będzie miał też minusy, a mianowicie duże problemy z częściami używanymi w zakresie lamp czy też zderzaków w przypadku konieczności naprawy - chociażby drobnej stłuczki, czego oczywiście nikomu nie życzę. |
|
|
|
 |
ruszomir [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 00:08
|
|
|
Co do ceny tego auta, to jest nawet zbyt atrakcyjna, cossworth jest znacznie droższy od rówieśników.
Inne z '98 są znacznie droższe, nie mówiąc już o cossich.
Natomiast jeżeli chodzi o TDi to nie chcę - mułowaty, źre jak tabun koni i gazu nie można założyć
W dalszym ciągu nie wiem, dlaczego może zjadać olej, ani ile kosztuje wymiana pierścieni...
Pozdrówka |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 00:22
|
|
|
Przebieg niewielki, zatem nie powinna ta usterka wystąpić, cóż, cuda sie jednak zdarzają. Pierścienie, będzie słaba kompresja, może uszczelniacze na zaworach?
Może to wynik złej eksploatacji lub serwisowania Cossiego.
Z Adamem sie absolutnie nie zgodzę, że kupi za te pieniądze w lepszym stanie Cossiego, chyba, że starszego, co jest w wypadku Cossiego złudne.
Takim tokiem myślenia, niedługo będą sprzedający dopłacać, żeby sprzedać
Co do pierścieni, podejrzewam, że mogą podejśc od zwykłego 2.9 12V. Tylko, że na uszczelkach się trochę wykosztujesz. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 02:42
|
|
|
za wymiane pierscieni z grubsza na oko liczyl bym z 4000 zł to wlasciwie taka kwota kazdego grubszego remontu zapodaj link do ogłoszenia , fotek itp. Wogole dziwna ustarka w tym silniku z takim przebiegiem... jak cossi napisal... |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
ruszomir [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 08:49
|
|
|
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56850559
Tutaj jest ta aukcja, ale niewiele informacji
Po wczorajszej rozmowie, kolega Jimbo podjedzie i obejrzy maszynę (szacuneczek!), wtedy będzie wiadomo co i jak.
Pozdr. |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 09:11
|
|
|
Jest metoda na skuteczne i szybkie zajeżdzenie uszczelniaczy (nie zmieniać oleju możliwie długo) - wtedy je trag szlafia i zaczyna sie branie oleju. Jak uszczelniacze są zdechnięte to wtedy przy odpaleniu masz kłąb niebieskiego dymu z rury.
Inna sprawa, że trudno mi uwierzyć, żeby ktoś takie praktyki stosował na Cossim. |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 10:21
|
|
|
Wizualnie widać, że jest z przodu nie najlepiej auto zrobione (duże szpary, brak znaczka 24V), jest chyba na progu też pocharatany.
Nie ma szyberdachu
Powiem tyle, gość wie dlaczego za taką cenę sprzedaje, my się tego jednak chyba nie dowiemy |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 10:58
|
|
|
no na fotkach ladnie a samochod mozna dobic w 1 noc no moze w tydzien. znam takich co zaraz po odpaleniu ruszaja z dymem opon to ile taki silnik bedzie ok?? ja tak robilem czasem w sierrce bo moj ohc i tak juz umieral. a nigdy nie wiadomo co z nim robil poprzedni wlasciciel i ewentualnie osoby ktorym go byc moze pozyczal.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Art [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 20:45
|
|
|
Do pełnego wyposażenia brakuje mu jeszcze spryskiwaczy lamp.
Jeśli miałbym kupować Cossiego jeszcze raz wybrałbym takiego z końca produkcji ale przed faceliftingiem. Jakoś te nowe wersje osobiście mi nie podobają się.
Ruszomir:
porównaj jak schodzi się maska za zderzakiem u mnie (pomiędzy lampą a grillem) a jak w tym na Allegro.
Jeśli chodzi o olej to mój ma 188kkm (od 155kkm na LPG) i - dosłownie - nie ubywa nic od wymiany do wymiany, a jeżdzę na półsyntetyku Shell Helix Plus. Więc przy takim przebiegu jak podany w ogłoszeniu też nie powinien nic brać.
Cossy: U mnie nie było od nowości znaczka 24V (chyba że montowali je w faceliftach).
Pozdr,
Art |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 22:49
|
|
|
99% auto było robione lub 1% ktoś te znaczki ukradł
Kupiłeś go nowego w salonie Art?
http://img36.imageshack.u...4/bild331tf.jpg
To katalog modelu przed przejściówką, znaczek jest. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |