|
Car Audio |
| Autor |
Wiadomość |
stuff [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 18:43 Car Audio
|
|
|
Witam,
na cóz na pomysłach firmy Ford chyba się znów zawiodłem. Przestała mi się podobac jakość dźwięku wydobywającego się z tych małych pierdzioszków w przednich drzwiach i przy tylnej klapie. No auto jak za przeproszeniem dla księdza a dźwięki z fabrycznej instalacji audio jak z telefonu komórkowego. No jednym słowem kicha.
Radyjko mam Ford 6000 CD więc nie takie chyba złe jak na firmówki Forda.
Pojechałem sobie do firmy zajmujacej się udźwiękawianiem autek i poprosiłem o porade co tu zrobic żeby było lepiej. Otóż usłyszałem cty. " Zmienić samochód". Podobno głośniczki z przodu tylko 11" wchodzą, więc nawet jak je wymienią nic się nie zmieni nie przybędzie im basu. Z tyłu lepiej nie mówić
Mam zatem pytanie do Scorpiomaniaków czy dłubaliście w instalacji audio wieloryba. Mam kombi więc ciężko będzie cos na tylną półkę wrzucić, ale może jednak jest jakiś sposób na głośniki ?? |
|
|
|
 |
Księgowy [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 19:50
|
|
|
| popatrz na stronę www.fordscorpio.co.uk tam gdzieś jest pokazane jak gościu z tyłu w wielorybie kombi wstawił głośnik 6 x 9. |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 20:14
|
|
|
| Takie właśnie mam u siebie jak ktoś byłna zlocie to widział. |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 21:36
|
|
|
Tak dokladnie takie sa u Sierarsa wstawione w boczkach pionowo przy samej klapie.
Zastanawia mnie tylko sens basu z przodu auta. Generalnie osobiscie polecam pozostawienie w drzwiaach przednich tego co jest bo to tylko na sztuke - albo wywal zupelnie. Do tego daj sobie dobrej jakosci gwizdki na kokpicie przy szybie lub jak ja mialem kiedys na slupkach skierowane w kierunku glowy (do przodu). W bagazniku walnij jakis wzmachol i subwora. Sprawe masz zalatwiona i wlasciwie rozlozone dzwieki w aucie.
Mysle ze po porade mozesz smialo walic do Sierarsa bo jego kombisia jest fajowo naglosniona. |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2005|, 2005 23:10
|
|
|
W przednie dzwi wchodzą 13" głośniki po lekkim tuningu ale nie przerabiając tapicerki.
Proponował bym kupić jakieś dobre głośniki z gwizdkami i zwrotnicami na przód gwizdki zamontować w trójkątach gdzie są lusterka do tyłu głośniczki 6x9 naprzykład z firmu Infinity z regulowanym korpusem wysokotonowym do tego tuba o mocy 500wat i dobry wzmacniacz 4 kanałowy o mocy 600wat i będziesz zadowolony na maxsa aha i zapomniałem dopisać żeby jeszcze kupić maty wygłuszające bo to też muszę zrobić u siebie. |
|
|
|
 |
zajcev [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2005|, 2005 10:48
|
|
|
kurcze, nie zdazylem sie Wam pochwalic na zlocie (bo w sumie to o tych moich gwizdkach zapomnialem jak sie rozgadalismy) jak sobie rozwiazalem sprawe wysokich tonow u siebie. Mam lustra regulowane recznie, takze nieco mniej mozliwosci bylo do dobrego dopasowania, ale wyciety otwor we wspomnianym plastiku, nieco podszlifowany, caly ten plastik trojkatny oklejony (nienajgorzej ale i nie najlepiej) naturalna czarna skora, i gra:)
co prawda bede chcial to poprawic jak tylko sobie tej skory znowu troche zalatwie.
w sumie mi to zajelo jakies 2-3 godzinki zabawy w towarzystwie Żubra tuż za rogiem i jest.
a osobiscie to nie polecam rozwiazan z glosnikami 2-droznymi czy 3-droznymi. z doswiadczen z poprzedniej pracy przy car-audio wiem ze 2-drozne glosniki maja tą wade ze mozna je bez wiekszego problemu zapruszyc, z tego wzgledu, ze cewka jest otwarta i pył, piach, czy jakis syf moze sie tam latwo dostac i glosnik bedzie charczal zamiast ladnie grac.
bezproblmowe rozwiazanie -> glosniki basowe + zwrotnice + glosniki wysokotonowe i ladny dzwiek, pelne pasmo. warunek jeszcze: dobre radio, ewentualnie wzmacniacz.
mozna miec dobre glosniki a radio kupę i marny efekt koncowy. i tak samo na odwrot - dobre radio i glosniki lipne. mozna sie popytac w firmach jakichs o redukcje z MDF-u zeby do fabrycznych gniazd glosnikow zamontowac jakies wieksze, lepiej grajace.
sie znowu rozpisalem, sorry, ale moze komus te moje dywagacje pomoga |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 11:09
|
|
|
| generalnie umiejscowienie głośników w scorpio jest totalnie antyakustyczne - faktycznie w drzwi wchodza spoczko 13 ( tylko musza nie mieć zbytnio wystającego magnesu z uwagi na śmigającą w pobliżu szybę ) a tył to by trzeb agruntownie przebudować kosztem przestrzeni bagażowej. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 11:23
|
|
|
| Jak się uda to postaram się zrobić zdjęcia przodu i tyłu |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 23:11
|
|
|
Tak tylko Jacek w kombi mozesz znalezc troche przestrzeni na audio a w lifcie jest gorzej. Jak ja mam jeszcze ta jebitna butla to juz nie mam pola do manewru.
Tam przy okazji jezdzac Corsa coby ergonomiczniej bylo zakupilem sobie w auchanie skrzynke glosnikowa pseudo-basowa. Bylem mile zaskoczony. Poza tym zawsze mozna wyjac coby cos przewiesc. Teraz w Scorpio nie wiem nawet gdzie moglbym to wlozyc bo nie mam miejsca. |
|
|
|
 |
stuff [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 16:10
|
|
|
Heh no i zrobione
Z przodu w fabryczne miejsca głośniki Hertz'a z osobnymi sykami dorzuconymi w drzwi. Z tyłu jajka Alpine'a subwooferowe (przebudowa tyłu, tzn. miejsca jest ile było na bagaż, wyrzucona została apteczka, i dodane wytłumienie co by w blache muzyka nie szła). W miejscu trójkąta pod podłogą bagaznika wzmacniacz Blaupunkt. Gra świetnie !! |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 16:34
|
|
|
no i miodzio - zapodaj jakieś fotki, może się komuś przyda |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lip 2005|, 2005 23:36
|
|
|
wyglada na swietna robote pogratulowac i zapodaj fotosy zebysmy mogli pokomentowac |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
|
|