$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Opinia na temat Scorpio TD
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Opinia na temat Scorpio TD
Autor Wiadomość
Sasza
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 17:39   Opinia na temat Scorpio TD

Drodzy Koledzy zastanawiam się nad zmianą samochodu i oczywiście znowu chcę zakupić Scorpio tym razem kombi,wieloryba z silnikiem 2,5 TD-115KM.
Może są na forum koledzy którzy posiadają lub posiadali takie auto i mogliby coś na temat tych aut a w szczególności silników powiedzieć tzn.jak się nimi jezdzi,jakie spalanie ,co się psuje itp.
Z góry dziękuję za wszelkie opinie a gdyby jakiś posiadacz turbodiesla podał mi na priva swój numer telefonu to bardzo chętnie bym zadzwonił aby skonsultować temat.
P O Z D R A W I A M! ! ! :D

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 20:53   

Nic ci mądrego o TD nie powiem, ale, jak rany, jednak muszę zapytać - co ci nie pasuje w 2.9 na LPG, że chcesz to zamienić akurat na 2.5TD, a nie na zagazowaną dużą benzynę w wielorybie??? :shock:

monter
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 21:44   

No wlasnie. No chyba ze masz ochote w koncu po miescie jezdzic 50 a w trasie 90 to rozumiem. Ja prowadzilem raz na jezdzie probnej diesela. Wprawdzie byl to 2.5 D mk1 i to byl ostatni raz. B+LPG i zadnego klekota. Ani pogadac w srodu ani pojechac jak czlowiek. Bleee

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 21:50   

Koledzy, Sasza nie prosił o wasze zdania n/t diesla, tylko o porady i opinie użytkowników. Wasze posty są raczej bezcelowe, więc może darujcie sobie.

lancer
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 22:20   

dlaczego chce zminić benzyne z LPG na diesla

z tego samego powodu co i ja. kiedyś nie wierzyłem ale to niestety prawda LPG To takzwane :

"ciało obce w silniku" i scorpio bynajmniej chodził z gazem całkiem nieźle ale to zawsze coś tam kulało. A diesel troche droższy w utrzymaniu ale nie wiele o ile zaopatrujemy się w ON od braci za wshodniej granicy, lub zaoszczędzone przez kierowce tira. wtedy litr ON to od 2,5 do 3 zł za litr. Nie spotkałem się z pozytywnymi opiniami o silnikach 2,5 td w skorpio, stąd posiadam auto General MOTORS i gorzej trafić nie mogłem to poprostu 1,5 tony elektroniki hydrauliki. Scorpio przy omedze B to pod względem elektroniki jest totalnie prosty jak polonez i jakieś auto np francuzkie. W scorpio elektroniki jest dużo ale bardziej w kierunku gadzetów które pomontowane są raczej z głową. A obecnie wylądowałem z ręką w nocniku z elektroniczną pompą wtryskową z błędnymi wskazaniami zaworu EGR oraz z kompletną niewiedzą okolicznych mechaników. w ich oczach widzę rozpacz jak podnoszą maskę a tam X20DTH rozpacz z powodu ich nie wiedzy.....

Jeżeli diesel to bez zbędnej elektroniki może byc w scorpio zawsze lepszy niż DTI obecnie sprzedaję omegę i kupuję AUDI 100 C4 2,5 TDI AVANTI jeżeli ktoś może się wypowiedzieć na temat tego motorka to posłucham

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 22:46   

sa dwie wersje tego motorka I generacja 5R druga V6 pierwsza zasadnicza roznica w C4 byly najpierw R5 pod koniec (nie wiem czy juz nie czasem jako A6 po liftingu..) ale zwykle maja plakietke V6 na klapie.. najlepszy diesel swoich czasow wyprzedzil wszystkich o pare lat.. V6 jeszcze lepszy.. nic dodac nic ujac a audi 100 baardzo fajne ale szukaj Quattro bo FWD to Ci beda przegoby pryskac..

Boni 

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 22:54   

Adam_2000 napisał/a:
Koledzy, Sasza nie prosił o wasze zdania n/t diesla, tylko o porady i opinie użytkowników. Wasze posty są raczej bezcelowe, więc może darujcie sobie.

Są celowe o tyle, że ja np. nie znałem nawet połowy tej argumentacji, którą pokazał Lancer. Ponieważ nie przyszło mi do głowy że Scorpio TD ktoś jeździ na oleju z TIRa czy opale, nie przyszło mi do głowy, że LPG może "chodzić nieźle, ale kuleć", nie mogłem zrozumieć, dlaczego ktoś woli mułowatego i potencjalnie zabójczo drogiego w naprawach TD czy TDI, od (w moim mnienamiu) nieco droższego w paliwie, ale dynamicznego, i prostego jak cep, V6 z LPG. Teraz już wiem.

lancer
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 23:06   

co masz do paliwa z tira ?? skoro obydwaj tankujemy na jednym stanowisku na shelu ??? o jakiej dynamice my tu opowiadamy 15 Km różnicy a jeśli mamy gaz różnica jeszcze się zmniejsza. jedyna różnica to moment obrotowy. paliwożerny diesel omega B w mieście 8-9 l ropy po 2,5 PLN scorpio 2,0 dohc 12-13 litrów LPG po 1,8 PLN w mieście

a jeżeli szukacie kalkulatora to

Start--->programy ---->akcesoria--->kalkulator

Boni 

Wysłany: |14 Lip 2005|, 2005 23:43   

Do paliwa z TIRa mam, powiedzmy, co innego, i nie będę ci tłumaczył dokładnie co, bo zrobi się niemiło. "Dynamika" to mi się odruchowo bierze z tego, że chyba nikomu ze znajomych nie udało się do końca mieć TD w starszym Scorpio czy Mondeo, zawsze kończyli z gołym, mułowatym D, bo turbina była ale się zmyła. A paliwożerność jako element kosztów utrzymania to rzecz względna, mnie nie przeraża (jeszcze :? ) benzyna po 4.2, tym bardziej cena LPG, nie przerażają mnie problemy czy "problemy" z LPG, za to bałem się TD, bo ani T ani D naprawić się tanio nie da, OIMW kończy się przeważnie albo z drugim silnikiem, albo z koszmarnie drogą wymianą głównych elementów T lub D.
Dla mnie, usera starych samochodów, daleko ważniejsze od kosztów paliwa czy podobnych, rozłożonych "na raty", są koszta jednorazowe jakie mogą mnie przy danym samochodzie trafić. Wydaje mi się że nadal jest tak jak kiedyś - w benzynie może szwankować 10 relatywnie tanich drobiazgów, ale jakoś to jeździ, w TD może szwankować tylko kilka rzeczy, ale ważnych i drogich, bez których daleko nie zajedziesz.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 00:14   

w szwagra transporterze tdi 2.5 padl 4 albo 5 razy przeplywomierz. jakby to nie bylo sluzbowe tylko jego wlasne to by sie chyba pochlastal,. a tak ogolnie to tdi sa niezle ale w naprawie drogie i byle kto tego ne zrobi.
pozdrawiam
maciek
p.s. ostatnio tym sporo jezdzilem. nawet fajnie jezdzi tylko nikt nie chce mnie puszczac na obwodnicy bo to przeciez dostawczak. czasem uda sie go rozbujac do 180km/h :twisted:

plastic
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 00:53   

Wielokrotnie na tym forum wypowiadałem się na temat Diesli, a doświadczenie mam duże.
Śmieszą mnie obiegowe opinie na temat tych silników np. Boni, okazał się wzorem tego rozumowania.
Nie będę się powtarzał, bo "ręce i nogi się uginają" dodam tylko, że też mam kontakt z instalacjami gazowymi....... :roll:
A jeśli chodzi o silnik TD 115 KM to jest niestety mało trwały (włoski wynalazek) lepszy jest silnik TD z PSA, ale niestety nie dostępny w wielorybkach i .......słapszy. :(
Jednak należy pamiętać, że TD ma dość duży moment obrotowy i sprawny silnik dość sprawnie się porusza.
WAŻNE!!! Piszę o samochodzie, a nie o wraku z zaniedbanym silnikiem i radzę diesla kupować z fachowcem.

Boni 

Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 09:23   

Obiegowe opinie, obiegowymi opiniami, ale jeśli przyznajesz, że TD w Scorpio jest "mało trwały", a dynamiczny jest, jak jest w idealnym stanie (ciekawe w jakim stanie mogłem se kupić TD za cenę tego V6 z awatara), ceny turbiny czy pompy znamy przecież obaj, to nie wiem co ci nie pasuje w moim strachu przed naprawianiem TD. Nie chciałbym skończyć jak Lancer czy jak znajomy z Mondeo, które odmówiło współpracy i z TD zrobiło się gołe D. Polonezy go objeżdżały, na turbinę czy silnik nie miał pieniędzy, sprzedać tego się nijak nie dało, a musiał jeździć. Żal było na człowieka patrzeć.

artin
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 09:40   

Boni jak nie jeździłeś TD to się nie wypowiadaj.
Ja mam TD i jestem b.zadowolony. Oczywiście że trzeba zmienić trochę styl jazdy po przesiadce z benzyniaka, ale jeżeli chodzi o dynamikę to nie ma żadnych powodów do narzekania. Jak chcę sobie dynamicznie pojeździć to wystarczy że mam 2200 obrotów - od tego momentu ciągnie jak wściekły. A jeśli chodzi o awaryjność to ja jestem takiego zdania: jak się jeździ tak się ma. Czyli każdy silnik można zajeździć jeżeli się go niewłaściwie eksploatuje. Finito 8)

Boni 

Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 11:04   

(Nie wnikam w dynamikę i ceny paliwa!) Ale niektóre rzeczy zajeździć można jakby nieco łatwiej niż inne. Z tego co wiem, w Scorpio to właśnie TD i ASB, które są zdecydowanie delikatne i mniej trwałe niż inne opcje (benzyna, manual) czy modele konkurencji, i naprawdę nie wiem dlaczego zapierać się, że "ależ nie, to jest superduper, mam najlepszą brykę świata".

artin
[Usunięty]

Wysłany: |15 Lip 2005|, 2005 11:46   

Cytat:
nie wiem dlaczego zapierać się, że "ależ nie, to jest superduper, mam najlepszą brykę świata".

Nic takiego nie napisałem. Ale wkurza mnie jak się ktoś wypowiada na sobie nieznany temat. :twisted: Nadal jestem zdania, że jak ktoś nie miał lub nie ma TD niech się nie wypowiada z tego co tylko słyszał. :twisted: Ja się nie wypowiadam na temat innych silników bo ich po prostu nie znam. Jednemu będzie się jeździło super a drugi będzie narzekał. Ilu użytkowników tyle zdań. Ja mówię że mi się jeździ super.
Tobie Boni może się jeździ super twoim V6, nie wątpię i nie zaprzeczam. A dlaczego ty obsmarowujesz TD to już tego nie rozumiem....

Odpowiedz do tematu