$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - 2.0 DOHC vs. 2.5 TD - Kilka wstępnych porównań.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2.0 DOHC vs. 2.5 TD - Kilka wstępnych porównań.
Autor Wiadomość
_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 00:01   2.0 DOHC vs. 2.5 TD - Kilka wstępnych porównań.

Cóż...
Właśnie jestem po trasie Zielona Góra-Wrocław-Warszawa + trochę jeżdżenia po mieście.
Trase odbyłem swoim niedawnym, benzynowym, nabytkiem i uczucia mam mieszane.
Obydwa wózki to sedany z tego samego rocznika stąd są dobrym materiałem do porównań.
Dziś o jeździe. Kiedy próbowałem ruszyć wózkiem z miejsca i przypomniałem sobie opinie o dieslu jaki to muł itp. to zachciało mi się śmiać. Nie wiem jak z większymi silnikami, ale 2.0 na jedynce trzeba "ciągnąć" zupełnie jak Volvo 740 2.5 TD. W dieslu, żeby ruszyć - nieważne czy na piachu czy asfalcie - wystarczyło zwolnić sprzęgło. W benzynie silnik przygasa i trzeba go utrzymywać na obrotach, żeby nie "zdechł"... Na dwójce - trochę lepiej ale wciąż niezadowalająco. W dieslu do akcji włącza się turbina i zaczyna "ciągnąć" - 2.0 DOHC dalej się muli - albo wyje jak zarzynana syrenka jeśli chce się dynamicznie ruszyć spod świateł. 3 bieg benzyna - silnik przy 3 tys obrotów zaczyna pokazywać co potrafi, podczas gdy wskazówka obrotomierza ładnie pnie się w górę. TD też ładnie "ciągnie" w górę = remis. 4 Bieg w benzynie niesłychanie elastyczny tu już czuć, że "da się pojechać". W dieslu efektywność czwórki jest ograniczona - powyżej 120 lepiej przełączyć na 5 bieg. Wtedy dopiero "ciągnie". Natomiast w benie lepiej przyspiesza mi się na 4 biegu - 5 jest jakiś taki... lichy... Wyprzedzając w zakresie prędkości od 120 do 150 zdecydowanie lepiej się czuję w Scorpio z silnikiem TD. Natomiast w benzyniaku pojadę szybciej i... bez wycia. Zdziwiłem się jak bardzo cicho jedzie się na beni. Można spokojnie rozmawiać przy 130 km/h bez podnoszenia głosu. I słuchać radia...
Natomiast to, co doprowadziło mnie niemal do szału, to porównanie wyświetlanego pomiaru przez radar drogowy z tym co na liczniku. Na liczniku było ok.60 - choć starałem się utrzymać 50 km/h radar zaś wyświetlił 42. Drugi wóz, którzy pokazuje wyższą prędkość... No szlag jasny może trafić! Z licznikami było coś kombinowane - widać wyraźne tego ślady. Chyba będę musiał wymienić na inny-sprawny... ... żesz mać... ))):

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 00:20   

tak szczerze to nie znam samochodu ktory zgadzal by sie z tym co wyswietlaja te drogowe pomierzacze :lol: . mam doswiadczenia z moim scorpio, mamy ibiza kumpla seicento. ibiza i seicento sa nie ruszane licznikowo na 100% .seicento jest roczne ibiza od nowego w rekach mamy i zazwyczaj przeklamania tez sa od 4km/h do 10 km/h w sumie najlepiej wypada moja scorupa a najgorzej fiacik kolegi. ten to rowne 10 klamie. na tym co mierzy zawsze jest mniej.
pozdrawiam
maciek

KOREK
[Usunięty]

Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 00:37   

O Seicento to sie nasłuchałem od kumpla z ASO Fiata. Te liczniki są skopane. Wada konstrukcyjna. Wszystkie przekłamują prędkość i dystans, i tu problem jest duży.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 13:52   

hmm - u mnie calkiem dokładnie pokazuje - może to kwestia ogumienia Mu.
A co do konieczności podtrzymywania obrotów - no benzynkowce tak mają - nie ten moment - w V6 też spokojnie tak możesz zrobić ale tam też moment po zbóju. DOHC jest dynamiczny ale jego dynamika zaczyna sie dopiero powyżej 3500 rpm.

Odpowiedz do tematu