$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zmierzone przebiegi na cewce wys napięcia
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmierzone przebiegi na cewce wys napięcia
Autor Wiadomość
ramanujan 

Auto: '88 2.9 Manual HB +LPG
Wysłany: |30 Sty 2014|, 2014 15:34   Zmierzone przebiegi na cewce wys napięcia

Nie wiem ilu z Was się zagłębiało w temacie cewki/sygnału który dostaje.
Kilka osób mi powiedziało że jeśli istnieje problem wypadania zapłonu warto sprawdzić sam sygnał który cewa dostaje, jeśli on jest winny, ciężko spodziewać się czegoś dobrego dalej..

Zrobiłem na mrozie kilka zdjęć, kilka usunąłem bo były poruszone, nagrałem filmik, wyszedł duży w HD (100MB) więc potem convert do LQ (10MB).
Oscyloskop był tak zmarźnięty że czas reakcji LCD uniemożliwiał obserwacje real-time. Dopiero jak się wcisnęło HOLD dało się obejrzeć co zacz..

To co widać (jeśli źle coś zinterpretuje to piszcie) typowy sygnał - powtarzalny ale pojawiało się też sporo szpilkowych zakłóceń.
W chwili gdzie cewka dostawała napięcie widoczny jest peak napięcia 12V,
Potem napięcie spada do 3,2 V i tak się utrzymuje przez chwilę (ok 10ms)
Potem mamy rozłączenie cewki i w tej chwili powinna nastąpić iskra. Przez chwile daje się zarejestrować napięcie zwrotne o wartości ok. -30V (średnia dł szpilki), podstawa czasu była zbyt długa aby dokładnie tą szpilke zobaczyć.
Rozumiem że gdy na którymś cyklu peak ujemny nie występuje to..
wypadł zapłon? (przy skali w której można wykluczyć niezarejestrowanie szpilki)
Oczywiście trzeba by rozciągnąć wykres żeby to zobaczyć, ale mogę go powtórzyć dopiero w pt-sob najwcześniej...

Dwa zdjęcia z przebiegu. Jeśli 6 impulsów to 720st. OWK to tu mamy 8 obrotów silnika:
https://www.dropbox.com/s...9-46-53_525.jpg
https://www.dropbox.com/s...19-49-24_36.jpg

Film HQ (100MB):
https://www.dropbox.com/s...19-50-58_51.mp4
Film LQ (10MB):
https://www.dropbox.com/s...onwertowany.mp4

Czy ktoś zna temat i się wypowie?

Bazowy sygnał nie budzi moich niepokojów. Szpilki? jeśli nie wywołają przedwczesnego zapłonu i też mogę się nimi nie przejmować i w takim razie wszystko było by okej..
W oscyloskopie da się to jakoś nagrać oraz połączyć go z kompem ale nigdy tego nie używałem. ciekawi mnie jak wygląda dokładnie jeden cykl, zobaczę któregoś razu..

Jeśli mi się uda poza obwodem niskiego, zmierzę wartość napięcia na obwodzie HV cewki, potem za rozdzielaczem i ostatecznie na cewce. Ale to bardziej z własnej ciekawości..

Grześ 

Auto: '97 2,9 Cossworth ASB kombi LPG
Wysłany: |10 Lut 2014|, 2014 13:01   

ramanujan napisał/a:
Czy ktoś zna temat i się wypowie?

Jak by to ująć ... na pewno wartości napięć nie pasują. Chyba masz sondę 1:10.

Przebiegi OK - ta wyższa część to iskra, przy przełożeniu cewki 100:1 będzie to ok 20 do 50V. Masz chyba jedną cewkę, nie pamiętam jaką ma przekładnię. W starym 2,9 z 86 roku była jak w Polonezie.

Potem ta część płaska - to koniec iskry, czyli zasilanie 12V ;-)

Te szpilki, to zwykłe szmaty przy załączaniu klucza - musiałbyś nieźle odkłócić połączenie sondy, no i oscylacje na przewodzie od cewki do klucza.

Wypadanie zapłonów - to albo napięcie w fazie iskry powyżej 200V (przerwa) albo brak tego podwyższenia w czasie iskry (zwarcie).

Pasowałoby zarejestrować toto z lepszą rozdzielczością - jak masz większą pamięć śladu. I ważne, aby wszystkie impulsy były podbne - inaczej jest coś niejednakowego w okablowaniu i świecach.

Na moje oko możesz spokojnie jeździć ;-) !!!

[ Dodano: |10 Lut 2014|, 2014 13:02 ]
ramanujan napisał/a:
Jeśli mi się uda poza obwodem niskiego, zmierzę wartość napięcia na obwodzie HV cewki, potem za rozdzielaczem i ostatecznie na cewce. Ale to bardziej z własnej ciekawości..

No to masz 99% szans na ubicie sprzętu pomiarowego :-D !!! No chyba że masz sondę impulsową do 15 kV, skompensowaną częstotliwościowo .....

To się zazwyczaj sprzężeniem pojemnościowym robi ...

Grzegorz

ramanujan 

Auto: '88 2.9 Manual HB +LPG
Wysłany: |10 Lut 2014|, 2014 22:51   

Cze,

Dzięki za odpowiedź. Masz rację, użyłem sondy 1:10 a zapomniałem przeskalować wykresy. Zgadza się, jest 1 cewka jak w Polonezie.

Zrobiłem jeszcze raz pomiary, co do wypadania zapłonów, kumam czego szukać na wykresach ale nie wiem w którym miejscu, dla wartości dydaktycznej zamieszczę kilka zdjęć

Przeczytałem troche teorii w necie, ale trochę się jeszcze gubię.. - przerywacz przerywa plusa czy masę cewki? nie wiem dlaczego.. nie powinno być różnicy.. Drugi pomiar zdaje sie już zrobiony z "odpowiednią" polaryzacją ;-)

Pracuje w firmie gdzie robimy m.in sprzęt do malowania proszkowego. w pistoletach stosuje sie kaskady WN i mierzymy napięcia do 100kV. Mogę taki miernik kontaktowy użyć do zmierzenia napięcia, ale faktyczne nie wiem co pokaże.. peak, rms czy mean. muszę sprawdzić..

Tutaj pod dwa kanały podpiąłem:
Ch1 - plus i minus z cewki (dół)
Ch2 - plus cewki i masa z silnika (góra) <- - czy powinny być jakieś istotne różnice?
https://www.dropbox.com/s...7-25-36_600.jpg
https://www.dropbox.com/s...7-25-55_936.jpg

tutaj podstawa czasu krótka, ładnie nagrał się cały cykl iskry:
https://www.dropbox.com/s...7-26-15_186.jpg

oba przebiegi nałożone na siebie są podobne, na bloku jest mniejszy peak ujemny:
https://www.dropbox.com/s...7-27-05_297.jpg
wydaje sie normalne że jest bardziej wygładzony

tu oba przebiegi, j/w ten na cewce ma więcej składowych ujemnych:
https://www.dropbox.com/s...7-28-05_767.jpg

V peak-peak ~ 148V, mówisz żeby te cienkie szpilki zignorować jako echo..
https://www.dropbox.com/s...7-28-27_668.jpg

Jeszcze z ciekawości zmierzyłem przebieg między minusem cewki a masą:
https://www.dropbox.com/s...17-29-41_38.jpg
https://www.dropbox.com/s...7-30-50_880.jpg
https://www.dropbox.com/s...7-31-42_525.jpg

tutaj jest znaczna różnica w wysokości szpilki, czy "inny śmieć" oznacza że coś inaczej poszło czy tak to oscyloskop zarejestrował?
https://www.dropbox.com/s...7-31-18_339.jpg
Ostatnio zmieniony przez ramanujan |10 Lut 2014|, 2014 22:57, w całości zmieniany 1 raz  

Grześ 

Wysłany: |11 Lut 2014|, 2014 07:31   

ramanujan napisał/a:
Dzięki za odpowiedź. Masz rację, użyłem sondy 1:10 a zapomniałem przeskalować wykresy. Zgadza się, jest 1 cewka jak w Polonezie.

Zrobiłem jeszcze raz pomiary, co do wypadania zapłonów, kumam czego szukać na wykresach ale nie wiem w którym miejscu, dla wartości dydaktycznej zamieszczę kilka zdjęć

Przeczytałem troche teorii w necie, ale trochę się jeszcze gubię.. - przerywacz przerywa plusa czy masę cewki? nie wiem dlaczego.. nie powinno być różnicy.. Drugi pomiar zdaje sie już zrobiony z "odpowiednią" polaryzacją ;-)

Hmmm, nie do końca.

Po pierwsze - masa oscyloskopu zawsze na masę auta !!!! Inaczej będzie na zmiennym potencjale, zdecydowanie fałszuje przebiegi. I w tym wypadku jeden kanał wystarcza.

Cewka jest dołączona z jednej strony do +12V (tam powinien być kondensator kilka uF do masy) - a drugim do "przerywacza" - w tym wypadku to klucz tranzystorowy.

Napięcie po stronie wtórnej cewki, to to po pierwotnej razy przekładnia - w starych cewkach była 100:1, w niektórych zapłonach elektronicznych więcej.

Napięcie stałe rzędu kV zmierzysz bezproblemowo, ale przebiegi - już nie.

A wypadanie zapłonów - przyczyn jest wiele. To co może ECU wykryć, to ewidentny problem w obwodzie świecy (zwarcie, przerwa) no i kabla, a większość wypadań zapłonów, to nagar na świecy, iskra po izolatorze, olej, zły skład mieszanki. I to najlepiej na wyczucie (drgania silnika) albo na słuch, takie "pykanie" z wydechu. Zresztą zrób zwarcie na jednej świecy, sam zobaczysz !

Pomierz jeszcze raz, masa oscyloskopu na masę, sprawdź kondensator na + cewki czy w ogóle jest, sprawdź kabel masowy silnika ... Wiesz, nawet mała indukcyjność w tym wypadku daje dużo "szpilek", zwanych w żargonie "szmatami". I zarejestruj 1 - 2 okresy, nie więcej.

Grzegorz

pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |11 Lut 2014|, 2014 11:40   

Wypadniecie na wyswietlaczu szpilki o niczym nie swiadczy - uzywasz oscyloskopu cyfrowego i pewnie w normalnym trybie - zwyczajnie moze on zgubic probki albo nie wyswietlic ich na ekranie ze wzgledu na zbyt mala rozdzielczosc - typowy przyklad aliasingu.

Po pierwsze ustaw oscyloskop w tryb peak search (peak trig) nie znam nazw fabrycznych każdego rodzaju oscyloskopu wiec nie powiem ci jak to bedzie u ciebie, po drugie dobrze byloby miec oscyloskop z duzym buforem ktory pozwala na rejestracje dlugich sekwencji z duza rozdzielczoscia.

Pewnym sposobem pomiaru moze byc nawiniecie na przewodzie wysokiego napiecia kilku rozciagnietych zwojow i w ten sposob zmierzyc napiecie po wysokiej stronie (sprzegnac pojemnosciowo wn) - mozesz sprobowac zrobic poorman transoptor i uzyc jakiejs neonowki oraz fotoczujnika (fototranzystor/fotodioda) - powinno zadzialac.

orientacyjny, idealizowany wykres napiecia po wysokiej stronie masz:
http://www.mr2.com/TEXT/DavidKucharczyk/spark.jpg

By zmierzyc napiecie mozesz uzyc neonowki rownolegle do wejscia oscyloskopu - powinna zadzialac jak ogranicznik napiecia - mimo wszystko badz ostrozny - rozwaz zobienie transoptora - nie wiem tez jak z pasmem - na "oko" powinno byc co najmniej 20 - 50kHz.

Grześ 

Wysłany: |11 Lut 2014|, 2014 11:58   

pandy napisał/a:
ustaw oscyloskop w tryb peak search (peak trig)

Raczej average, aby śmieci odfiltrować ....

pandy napisał/a:
oscyloskop z duzym buforem

Hmmm, digital phosphor ... ale to drogie zabawki. I chyba nawet zwykłym oscyloskopem ze zwykłą lampą ładnie byłoby widać te przebiegi.

pandy napisał/a:
zobienie transoptora

Nie ma szans niestety - choć byłoby to idealne. Czasy narastania są rzędu mikrosekund, a uzyskanie na analogowym transoptorze pasma powyżej nastu kHz nie jest łatwe.

Spróbuję coś u mnie pomierzyć, ale ja mam podwójne cewki, będzie nieco inny przebieg. I niestety uśrednianie przy takich przebiegach nie jest łatwe - choć może uda mi się zsynchronizować przebieg na zawsze tym samym zboczu (jednym).

Z ostatniej chwili - dwa oscylogramy z cewki Cossa. W zasadzie wszystko widać na obrazkach ;-)

www.complex.org.pl/5.png
www.complex.org.pl/7.png

Grzegorz
Ostatnio zmieniony przez Grześ |11 Lut 2014|, 2014 19:16, w całości zmieniany 1 raz  

pandy 

Wysłany: |12 Lut 2014|, 2014 01:39   

Grześ napisał/a:
pandy napisał/a:
ustaw oscyloskop w tryb peak search (peak trig)

Raczej average, aby śmieci odfiltrować ....

Average sie nie nada - potrzebujesz cos co nie zgubi szpilek a average jest do przebiegow okresowych o dobrej powtarzalnosci.

Grześ napisał/a:

pandy napisał/a:
oscyloskop z duzym buforem

Hmmm, digital phosphor ... ale to drogie zabawki. I chyba nawet zwykłym oscyloskopem ze zwykłą lampą ładnie byłoby widać te przebiegi.

Niekoniecznie - DPO symuluja poswiata powtarzalnosc ale ja mowie o buforze - tak bys mogl np uzywac krotszej podstawy czas ale dalej zachowywac dlugi okres rejestracji danych - niektore DSO maja nawet 8MB bufor - nawet obecne relatywnie tanie chinskie DSO maja czasem bufory glebokie na 1 - 2MB.

Grześ napisał/a:

pandy napisał/a:
zobienie transoptora

Nie ma szans niestety - choć byłoby to idealne. Czasy narastania są rzędu mikrosekund, a uzyskanie na analogowym transoptorze pasma powyżej nastu kHz nie jest łatwe.

Eee, bez przesady sa transoptory z pasmem nawet powyzej 20MHz tak cyfrowe jak i analogowe - natomiast tu raczej chodzi o to bys mogl liczyc impulsy wysokiego napiecia i jednoczesnie nie ubic wejscia w oscyloskopie - spiralka z drutu nawinieta na kabelek WN powinno wysterowac noenowke, a to z kolei mozesz obserowac juz w klasyczny i bezpieczny dla oscyloskopu sposob.

Grześ napisał/a:

Spróbuję coś u mnie pomierzyć, ale ja mam podwójne cewki, będzie nieco inny przebieg. I niestety uśrednianie przy takich przebiegach nie jest łatwe - choć może uda mi się zsynchronizować przebieg na zawsze tym samym zboczu (jednym).

Z ostatniej chwili - dwa oscylogramy z cewki Cossa. W zasadzie wszystko widać na obrazkach ;-)

www.complex.org.pl/5.png
www.complex.org.pl/7.png

Zsynchronizowac mozna EDISem (wyzwolenie na TRIG w oscyloskopie) - wykresy sa chyba calkiem OK ale... ale tobie chodzi chyba o wypadanie wiec musisz ich nagromadzic sporo wiecej...

Grześ 

Wysłany: |12 Lut 2014|, 2014 07:38   

pandy napisał/a:
Average sie nie nada - potrzebujesz cos co nie zgubi szpilek a average jest do przebiegow okresowych o dobrej powtarzalnosci.

Ale one są powtarzalne - tylko musisz na tej szpilce wyzwolić. Chodzi o uśrednienie zakłóceń, tych przypadkowych ....

pandy napisał/a:
niektore DSO maja nawet 8MB bufor

Mam 56 MB .... Ale to do oglądania dłuuugiej historii przebiegów.

pandy napisał/a:
spiralka z drutu nawinieta na kabelek WN powinno

To nieokreślone sprzężenie pojemnościowe - palnik ksenonowy wyzwala nawet, to czasem nawet kV !!! W impulsie napięcie na kablach może dojść do 20-30 kV, i w sumie z takim sprzężeniem nie wiesz co masz na wyjściu. Ja na pewno nie zaryzykuję. Pomiar na pierwotnym w zupełności wystarcza.

pandy napisał/a:
tobie chodzi chyba o wypadanie

Nie - o pokazanie kształtu impulsu. To on pokazuje, czy dany obwód jest w porządku. I wypadanie spowodowane ewidentnym problemem w układzie zapłonowym jest powtarzalne, ale tak naprawdę wypadanie zapłonów wprawnym uchem usłyszysz szybciej.

pandy napisał/a:
sa transoptory z pasmem nawet powyzej 20MHz tak cyfrowe jak i analogowe

Podaj typ tego analogowego - chętnie się pobawię ;-) !!!

Grzegorz

pandy 

Wysłany: |13 Lut 2014|, 2014 01:42   

Grześ napisał/a:
pandy napisał/a:

Ale one są powtarzalne - tylko musisz na tej szpilce wyzwolić. Chodzi o uśrednienie zakłóceń, tych przypadkowych ....

Powtarzalnosc rzecz wzgledna zwlaszcza w samochodzie ;) - zakladajac ze EDIS jest uzyty jako trig pewnie sie da...

Grześ napisał/a:

pandy napisał/a:
niektore DSO maja nawet 8MB bufor

Mam 56 MB .... Ale to do oglądania dłuuugiej historii przebiegów.

Wiec z takim buforem powinno sie latwo dac wejsc w zoom i sprawdzic czy sa szpilki czy nie...

Grześ napisał/a:

pandy napisał/a:
spiralka z drutu nawinieta na kabelek WN powinno

To nieokreślone sprzężenie pojemnościowe - palnik ksenonowy wyzwala nawet, to czasem nawet kV !!! W impulsie napięcie na kablach może dojść do 20-30 kV, i w sumie z takim sprzężeniem nie wiesz co masz na wyjściu. Ja na pewno nie zaryzykuję. Pomiar na pierwotnym w zupełności wystarcza.

Na obciazeniu 100kohm? bez przesady napiecie napewno byloby bezpieczne

Grześ napisał/a:

pandy napisał/a:
tobie chodzi chyba o wypadanie

Nie - o pokazanie kształtu impulsu. To on pokazuje, czy dany obwód jest w porządku. I wypadanie spowodowane ewidentnym problemem w układzie zapłonowym jest powtarzalne, ale tak naprawdę wypadanie zapłonów wprawnym uchem usłyszysz szybciej.

To predzej monitoruj prad - da wiecej informacji moim zdaniem.

Grześ napisał/a:

pandy napisał/a:
sa transoptory z pasmem nawet powyzej 20MHz tak cyfrowe jak i analogowe

Podaj typ tego analogowego - chętnie się pobawię ;-) !!!

A proszem bardzo - jak zawsze mozna liczyc w takich wypadkach na avago
http://www.avagotech.com/...pler/hcpl-4562/
http://www.avagotech.com/...upler/hcnw4562/
http://www.avagotech.com/...oupler/hcnr201/

http://www.vishay.com/opt.../product-83622/

Grześ 

Wysłany: |13 Lut 2014|, 2014 07:40   

pandy napisał/a:
Powtarzalnosc rzecz wzgledna zwlaszcza w samochodzie ;) - zakladajac ze EDIS jest uzyty jako trig pewnie sie da...

Większym problemem są zakłócenia - na cyfrowym oscyloskopie niestety widoczne jak sygnał. Na tych lepszych lub analogowych - już słabiej ...

pandy napisał/a:
sa szpilki czy nie

Przecie zawsze są ... nawet być muszą :-D !!!

pandy napisał/a:
Na obciazeniu 100kohm? bez przesady napiecie napewno byloby bezpieczne

Taaa, jakieś 20 pF pojemności sprzęgającej, do kilku kV na mikrosekundę - policz, mnie wyszło .... 2 kV ;-) ! Ja na pewno sprzętu za kilka tys zł nie podepnę w taki sposób !

pandy napisał/a:
To predzej monitoruj prad - da wiecej informacji moim zdaniem.

W obwodzie świecy - racja, dałoby to więcej informacji. Tylko ... to naprawdę niełatwo dobrze zmierzyć. Spróbuj, przekonasz się. To pojedyncze mA, max kilkanaście, a drut na potencjale kilkunastu kV i to zmiennym, gdzie masz zbocza powyżej 1000 V/us !

pandy napisał/a:
A proszem bardzo

IL300 znam, jest w realu gorszy niż na papierze. Na tych innych nic nie robiłem - ale może coś by wyszło. Jak zrobisz fajną sondę izolowaną - daj znać, to czasem bardzo potrzebne narzędzie !!! Troszkę charakterystyka fazowa szybko ucieka, ale do kilku MHz powinno wystarczyć.

Grzegorz

trzypion 
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
Wysłany: |13 Lut 2014|, 2014 08:45   

Oj, to dać na wejściu dzielnik rezystancyjny 1M/100ohm i problem z bańki - z 20kV robi sie przyjemne 2V....

Grześ 

Wysłany: |13 Lut 2014|, 2014 08:48   

trzypion napisał/a:
Oj, to dać na wejściu dzielnik rezystancyjny 1M/100ohm i problem z bańki - z 20kV robi sie przyjemne 2V....

Tyle że musisz to częstotliwościowo skompensować ..... Ale jak masz fajny kondensator kilka pF na 25 kV, to się da. Aha - 1 MOm to trochę za mało....

Tylko że pomiar na pierwotnym w zasadzie daje pełną informację.

No chyba że ktoś chciałby mieć podgląd online - czyli oscyloskop na desce rozdzielczej :-D !!!

Grzegorz

trzypion 
V6 Rulez!

Wysłany: |13 Lut 2014|, 2014 08:55   

Wiesz, toż nie chodzi o wykreślenie idealnych charakterystyk, a jedynie pogląd na przebieg. Strasznych zniekształceń nie będzie, szczególnie jak obydwa rezystory bedą identycznej konstrukcji.

Grześ 

Wysłany: |13 Lut 2014|, 2014 09:08   

trzypion napisał/a:
Wiesz, toż nie chodzi o wykreślenie idealnych charakterystyk, a jedynie pogląd na przebieg. Strasznych zniekształceń nie będzie, szczególnie jak obydwa rezystory bedą identycznej konstrukcji.

Ech .... może zrób i pomierz. Nie mam siły tłumaczyć ....

Grzegorz

trzypion 
V6 Rulez!

Wysłany: |13 Lut 2014|, 2014 10:05   

Po raz kolejny? Mam, zrobione, mierzyłem - stareńki mini 5 daje jeszcze radę ;)

Odpowiedz do tematu