|
przciemnianie szyb, co, jak, ile?? |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
|
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 15:07 przciemnianie szyb, co, jak, ile??
|
|
|
no więc tak:
jaką metodą lepiej przyciemnić, czy naklejac folię czy przez jakieś nakładanie proszku i potem wypalanie??
nawet gdyby były to naklejane folie to i tak daję to do specjalistycznego zakładu, sam się babrać nie będę [ bo będzie wyglądało gorzej niż dupa jeża ]
i czy ma ktoś pojęcie ile taki coś będzie kosztowało?
oczywiście folia jak najciemniejsza, no chyba, że są ajkies przeciwwskazania?
oczywiscie chodzi o tylne szyby |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 16:24
|
|
|
kwestia wygladu ale pamietaj,ze to scorpio a nie golf. wstydzisz sie,ze tym jezdzisz czy jak? no chyba,ze potrzebujesz samochod do celow uzytkowych i nie chcesz,zeby bylo widac kto co i jak . a tak powaznie folia?? drapie sie i moze sie zarwac i wtedy wyglada gorzej niz zle. jak masz kase to daj do piecowego wypalenia czy jak to sie tam zwie. wrzuc w jaka kolwiek przegladarke haslo przyciemnianie szyb to znajdzie ci duzo linkow. jakas firma solar czy podobna byla. maja ciekawa strone internetowa.
pozdrawiam
maciek
p.s. o foli to pisalem takiej jak mialem w sierrce za 25 zl rolka i robilem to z kumplem. bylo beznadziejnie ale to bylo kilka lat temu. a wiekszosc tych przyciemniaczy co znalazlem to poludnowa polska.
a odnosnie ciemnosci folii to sprawdz u kogos jak sie z tym cofa np w czasie deszczu i zaparowane szyby na nieoswietlonej drodze. czasem jest jak blaszakiem a otwieranie drzwi w czasie cofania jest tak samo w dobrym tonie jak wskakiwanie do samochodu w czasie mycia w myjni(ja to ostatnio robilem ) |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 17:49
|
|
|
Witam
No mialem okazje jezdzic autem z szybami przyciemnianymi najciemniejsza folia.. no i jazda do tylu tragedia w dzien jeszcze ujdzie ale wieczor a noc to musisz miec czujniki albo kogos do pomocy.. w dzien fajnie bo w aucie chlodniej jak sie wsiada.. koszt jak sie kiedys pytalem do mojego liftbacka to klapa, drzwi i trojkaty folia 1200zl w zakladzie.. ale jak chcesz robic to daj do pieca i nie przyciemniaj na maxa tylko takie przydymione zeby byly wtedy i efekt jak fabryczne ciemne i da sie z tym jezdzic jakos, koszt troche wiekszy pewnie z 1500zl na oko chociaz sedan mam mniejsze szyby ale oni licza tez za wycinanie i klejenie i rozbieranie drzwi.. jak dasz same szyby bedzie taniej:) w zielonej ktos to robi jak chcesz moge sie zorientowac.. osobiscie zrobil bym przednie boczne troche mniej niz mowia przepisy a tylne tak kolo 50-60% wtedy efekt fajny i wyglada na fabryke nie jakis tjunink.. |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

|
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 18:28
|
|
|
dzięki za zainteresowanie, ale jak podałeś cenę, to stwierdzam ze se firanki założę będzie taniej i jeszcze lepszy tuning, takie czegoś jeszcze pewnie nie było |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
 |
Wilim [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 18:37
|
|
|
jak założysz firanki to wtedy będzie karawan ,a nie scorpio |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

|
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 18:40
|
|
|
| to musialbym mieć jeszcze czarny kolor, bo bordowy to na karawan się nie nadaje |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
 |
Księgowy [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 22:16
|
|
|
Przciemnienie folią w zakładzie sedana kosztuje w przedziale 400-500 zł (tylna + tylne boki)
Przyciemnienie folią samemu nie jest takie trudne jak by się mogło wydawać. Boczne szyby to banał. Najgorzej jest z tylną z dwóch powodów w tym przypadku. Pierwszy to powierzchnia szyby i jej zaokrąglenie. Można z tym sobie poradzić na dwa sposoby. 1 podgrzewamy delikatnię folię rozłożoną na szybie opalarką, żeby folia się skurczyła, lub 2 kleimy tylną szybe z trzech kawałków folii łączonych na styk na drucikach ogrzewania (w drugim przypadku trzeba bardzo dokładnie przyciąć na linii łączenia). |
| Ostatnio zmieniony przez Księgowy |4 Lip 2005|, 2005 07:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 23:03
|
|
|
dla mnie to bylo kosmicznie trudne. ale fakt zawsze mozna sprobowac. mialem tam pelno kurzu a niby wszystko super umyte. kleilem na mokro a i tak wyszlo mi kilka bombli. no a dopelnieniem wszyskiego bylo to o czym juz pisalem to byla sierra wiec tyl reczny i tam sa takie kolka plastikowe i to sie rozciagnelo i wypadalo. przy zakladaniu szyby wypadlo i wyrwalo kawalek folii. potem wypadlo jeszcze ze 3 razy zawsze nowy slad. w koncu wymienilem to kolko i bylo juz ok. ale jak ja sprzedawalem a kupowal ja gosc kolo 40 to to zerwalem. to zrobilem dobrze. tylko jak ktos ma umiejetnosci i checi to koszt proby jest niewielki a zerwac zawsze mozna.
pozdrawiam
maciek
p.s. zeby bylo smieszniej ja stale pisze o bocznych tylnych. samej tylnej sie nie podjalem a ta folia chyba jeszcze lezy u mojego kolegi. |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 23:13
|
|
|
A na roletki sie nie skusisz?? IMHO lepiej wygladają i zawsze można opuścić
Trzeba było grzać na zlot to byś zobaczył jak fajnie wyglądają u mnie
Jakoś mi tak folia nie pasi... raz widziałem czarnego wieloryba + czarne dymione tak, że nie było różnicy w kolorze i to wyglądało nawet sympatycznie, ale do bordo - jestem na nie |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Lip 2005|, 2005 23:32
|
|
|
wyglad sprawa gustu ale lekko mozna byleby to nie przypominalo BITEX'u na szybach. moja sierra byla biala i jakos tym jezdzilem. ale tam nie chodzilo o wyglad. to mialo tam po prostu byc.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
artin [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lip 2005|, 2005 12:39
|
|
|
| megalith napisał/a: | A na roletki sie nie skusisz?? IMHO lepiej wygladają i zawsze można opuścić
Trzeba było grzać na zlot to byś zobaczył jak fajnie wyglądają u mnie |
Kurcze nie wypatrzyłem tych rolet u ciebie, możesz zapodać jakieś fotki do mnie na maila, bo się zastanawiam nad roletkami. |
|
|
|
 |
bobi [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lip 2005|, 2005 19:52
|
|
|
| scorpio jak już napisano to nie golf ale jak grzeje a nie ma klimy to takie szyby wyglądają wg mnie i ciekawie i dają efekt termiczny, piecowo przyciemniane wyglądają super o cene pytaj pod adresem www.technicolor.pl |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lip 2005|, 2005 20:50
|
|
|
NO to widze ze niezle potanialo ja pytalem troche ponad rok temu ale bardoz mozliwe ze zjechali z cena.. trzeba by zrobic rozeznanie w terenie a moj stryjas sam kleil sobie w aucie i wyszlo mu spox ale te drobinki kurzu chyba zawsze sa.. |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lip 2005|, 2005 22:13
|
|
|
Potwierdzam ze firanki sa spoko Megalith ma u siebie i sa spox
Jesli chodzi o samodzielne oklejanie folia to tez nie trudne. Ja robilem to sam w polonezie i nie bylo najgorzej. Sierars wytlumaczyl mi jak je profilowac przed klejeniem i proponuje sie do niego po info odezwac. |
|
|
|
 |
Gierap [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Lip 2005|, 2005 00:42
|
|
|
No z tego co wiem(widziałem) to Scoprio w przyciemnionych szybkach wygląda imponująco,zwłaszcza czarne lub srebrne,to nie Golf a przyciemnione szyby nie dają efektu tuningowego,ale taką klasę limuzyny |
|
|
|
 |
|
|