|
Regulacja zaworów 2.0 OHC EFI |
| Autor |
Wiadomość |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sie 2004|, 2004 20:36 Regulacja zaworów 2.0 OHC EFI
|
|
|
Witam
Niestety nadszedl czas na regulacje zaworów w scorpiaczku i troche nie wiem jak się do tego zabrać. Co trzeba rozebrac nie licząc pokrywy zaworów aby dostać się do śrub od regulacji bo dostep do tych dolotowych różowo nie wygląda...:( Jeżeli to możliwe to poprosiłbym o taką instrukcję step-by-step dla całkowitego lajka:) to może uda mi sie to zrobić to we własnym zakresie. Z góry dzięki za pomoc:)
Pozdrawiam
Matth |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sie 2004|, 2004 22:01
|
|
|
| wlasnie przerobilem sprawe tylko ze bylem z tym u mechanika a on mial uciety kawalek plaskiego klucza dospawany pod katem prostym do stalowego preta zakonczonego uchwytem umozliwiajacym dokrecanie. sciagnal tylko pokrywe a przedtem odkrecil silniczek krokowy. |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |25 Sie 2004|, 2004 15:11
|
|
|
zawór biegu jałowego, ie silniczek krokowy, nie powielajcie tych herezji |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sie 2004|, 2004 23:51
|
|
|
no herezje herezjami a ja dalej nie wiem jak sie dobrac do moich zaworkow...
a tak poza tym to jaka jest cena regulacji w warsztacie i ile to zajmuje???
i moze jeszcze ktos z forumowiczow orientuje sie jaki jest koszt wymiany walka rozrzadu (czesci, reobocizna) i czy sie oplaca... |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sie 2004|, 2004 23:57
|
|
|
| a i mam jeszcze jedno pytanko: a mianowicie przy rozruchu zimnego silniek i ciplego ale po takim troche dluzszym postoju z rury wydobywa sie klab dymu i koniec dalej spaliny sa "czyste" gdzie szukac felera?? |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |27 Sie 2004|, 2004 00:10
|
|
|
Ja kiedys tak mialem. Problem zostal rozwiazany wymiana uszczelniaczy |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |27 Sie 2004|, 2004 14:09
|
|
|
| dokładnie, wymiana uszczelniaczy zaworowych, bez zrzucania głowicy się da, no i regul. zaworów od razu przy tym-wiadomo-siłą rzeczy |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Gierap [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sie 2004|, 2004 01:52
|
|
|
Miałem to samo i także pomogła wymiana uszczelniaczy na zaworkach I faktycznie bez zdejmowania głowicy się da |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sie 2004|, 2004 23:00
|
|
|
tak z ciekawosci to jaki jest koszt wymiany tych uszczelniaczy??? jak to wyglada i do czego w zasadzie sluzy bo jakos tak sie nie orientuje ale cos o tym wynalazku slyszalem...
a i czy olej na gwincie swiecy moze miec z tym zwiazek (4 cylinder)?? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |29 Sie 2004|, 2004 01:15
|
|
|
| Uszczelniacze to około 7 zeta za sztukę. Jeden uszczelniacz na jeden zawór + robocizna - nie droga sprawa a dużo daje. Co do oleju to poszukaj miejsca wycieku i usuń. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Sie 2004|, 2004 12:25
|
|
|
ja za regulacje zaplacilem 30 zeta, walek rozrzadu tez wymienialem bo w 2.0 lubia sie sypnac zwlaszcza jak sie nie dba i nie reguluje, nie wymienia odp czesto oleju. itp. nowy niemiecki walek (Fabi- bilstein sie to nazywalo) + koniki dalem 400 zeta, co do kosztu wymiany nie dam rady powiedziec bo robilem wiecej rzeczy, napewno dochodzi uszczelka glowicy, pokrywy zaworow, dotarcie+uszczelnienie zaworow, (o tym widze ze juz byla mowa) zreszta mialem dymka przy zapalaniu i po robocie z glowica sie to uspokoilo i przestal brac olej. warto simmering przy walku wymienic ale to sa grosze ( pasek rozrzadu dluzej pozyje jesli nie bedzie zaolejony) noi oczywiscie wtedy dochodiz pasek i najlepiej wymienic olej bo zal nowy walek meczyc na starym oleju. uzywek (walki) nie polecam wkladac bo dobre praktycznie nie istnieja.
a herezji nie mam ambicji powielac ale jakos wsyscy macherzy z ktorymi gadalem tak to nazywaja |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |30 Sie 2004|, 2004 09:53
|
|
|
Tak nazywają bo wszyscy to powielaja i się tak utarło. Pisałem już gdzieś jak dokładnie i z czego się składa tenże zawór - i ma on tyle wspólnego z silnikiem krokowym co świnia z niebem |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Sie 2004|, 2004 22:59
|
|
|
| dziekuje panowie za zainteresowanie musze sie z tym moim motorkiem uporac chociaz powoli przekonuje tate na wyjazd do niemiec w poszukiwaniu nowszego scorpiaka (i koniecznie z klima:)) moze wiecie gdzie najlepiej sie udac?? a jak nie to zostaniemy z tym i trzeba bedzie w niego zainwestowac zeby byl jak nowy:) |
|
|
|
 |
__Robert__
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 14 Lut 2005 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 17:32
|
|
|
Panowie dołączam się pod temat. Nadszedł właśnie ten czas gdy po wymianie wałka muszą zrobić regulację zaworków. W Szczecine cena waha się od 50 do nawet 100 pln. Mam pytanko czy wbijać się we własnym zakresie do regulacji ( sam regulowałem w Polonezie Atu ), czy też zlecić to warsztatowi. W Poldku ustawiało się bardzo prosto ( 1342 ). Czy w Fordzie też tak jest? Panowie jak do tego sie zabrać bo szkoda trochę kaski
Pozdrawiam |
_________________ Był
Ford Scorpio 2.0 OHC + LPG
był
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 17:49
|
|
|
jak dla mnie to najwiekszym problemem bylo ustawianie na 2 albo 3 cylindrze(juz nie pamietam bo to dosc dawno bylo i w sierrce/kolo 1,5 roku/) dojscie do srub od zaworu. potrzebny byl specjalny wygiety klucz(EFI przeszkadzal). pozyczyl mi go facet ze sklepu forda w gdyni. inaczej w zyciu bym tego nie zrobil. jednak bylem zbyt delikatny i za slabo dokrecilem kontry. poluzowalo sie i fajnie pukalo. zrobilem to jeszcze raz i potem juz zawsze w warsztacie.szkoda mi bylo nerwow. a tak place.........poluzni sie.........reklamacja . tyle,ze w warsztacie zrobili dobrze wiec mialem spokoj. w gdyni placilem 40 zl + uszczelka pod pokrywe bo sie porwala(ja sam zawsze skrecalem na starej)
pozdrawiam
maciek
p.s no i oczywiscie na zimnym silniku, bo tego na poczatku nie wiedzialem |
|
|
|
 |
|
|