$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kickdown i martwa strefa na pednale gazu
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kickdown i martwa strefa na pednale gazu
Autor Wiadomość
djdeejayf 
Zigardo G

Auto: 1995, 2,9 24V, ASB, Sedan +LPG
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 10:11   Kickdown i martwa strefa na pednale gazu

Witam.

Wymieniałem olej w skrzyni i uszczelki zaworów w silniku. Po tym wszystkim zaczął się problem:
Napierw podczas powrotu do domu nie działał mi kick-down. Nie było takiej granicy na pedale gazu, typu połowa to tryb zwykły - przyspieszenie bez redukcji, po dociśnięciu ponad granice (łamanie padału) kick-down powiniez zredukować, ale samochód nie reagował wogóle na gaz. Poprostu gaz chodził praktycznie od samej gory do samej podłogi tak samo luźno, a granica przy której trzeba mocniej wcisnąć była przy samej podlodze, ale niestety dużo ciężej pedał wchodził i samochód nie reagował w żaden sposób.
Wróciłem do domu - wyjeżdżam znów z działki, właczył się TCS, odbiło pedał gazu i przestał całkowicie reagować na gaz. Zawiesił się siłownik TCS. Nie rozkręcałem go, tylko psikłem smarami powierzchownie, odblokowałem i działa tak jak wcześniej, czyli brak KD i martwa strefa przy podlodze. Zauważyłem że ta "martwa strefa" nie odbija do końca siłownika TCS - przy granicy na gazie która nie reaguje przy samym końcu, dolny mechanizm siłownika się blokuje.

Czy moje rozkminy dotyczące tego, że siłownik się przytarł i nie zapina całkiem linki są prawidłowe? I czy to może być przyczyną braku Kick-downa?

Przepraszam że tak chaotycznie opisane, ale niewiem jak to dokładniej opisać :)

Odpowiedz do tematu