|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Kickdown i martwa strefa na pednale gazu |
| Autor |
Wiadomość |
djdeejayf
Zigardo G

Auto: 1995, 2,9 24V, ASB, Sedan +LPG
|
Wysłany: |22 Lis 2012|, 2012 10:11 Kickdown i martwa strefa na pednale gazu
|
|
|
Witam.
Wymieniałem olej w skrzyni i uszczelki zaworów w silniku. Po tym wszystkim zaczął się problem:
Napierw podczas powrotu do domu nie działał mi kick-down. Nie było takiej granicy na pedale gazu, typu połowa to tryb zwykły - przyspieszenie bez redukcji, po dociśnięciu ponad granice (łamanie padału) kick-down powiniez zredukować, ale samochód nie reagował wogóle na gaz. Poprostu gaz chodził praktycznie od samej gory do samej podłogi tak samo luźno, a granica przy której trzeba mocniej wcisnąć była przy samej podlodze, ale niestety dużo ciężej pedał wchodził i samochód nie reagował w żaden sposób.
Wróciłem do domu - wyjeżdżam znów z działki, właczył się TCS, odbiło pedał gazu i przestał całkowicie reagować na gaz. Zawiesił się siłownik TCS. Nie rozkręcałem go, tylko psikłem smarami powierzchownie, odblokowałem i działa tak jak wcześniej, czyli brak KD i martwa strefa przy podlodze. Zauważyłem że ta "martwa strefa" nie odbija do końca siłownika TCS - przy granicy na gazie która nie reaguje przy samym końcu, dolny mechanizm siłownika się blokuje.
Czy moje rozkminy dotyczące tego, że siłownik się przytarł i nie zapina całkiem linki są prawidłowe? I czy to może być przyczyną braku Kick-downa?
Przepraszam że tak chaotycznie opisane, ale niewiem jak to dokładniej opisać |
_________________ 2008 - 2010 - Opel Kadett Sedan 1.3 '96r LPG
2010 - 2012 - Ford Mondeo Sedan 2.0 16V '94r LPG
2012 - ???? - Ford Scorpio Sedan 2.9 24V '95r LPG |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |