|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
wycieraczki i filtr paliwa |
| Autor |
Wiadomość |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 20:46 wycieraczki i filtr paliwa
|
|
|
Witam
1 pytanko - mam liftback'a i wycieraczke z tylu of korz ale nie dziala
se tak mysle ze moze mam wajche nie od tego modelu czy cos w tym stylu
moja ma nastepujace mozliwosci raz w dol(czasowy)> dwa biegi w gore i psikankowy przycisk... czy w tym modelu taka wajcha to standard i razem z przodem powinien tył zamiatać czy moze poprzedni wlasciciel zamontowal wajche od sedana .... ????
a z filtrem jest tak - jezeli dobrze mi sie wydaje to filtr paliwa to ta pucha koło pompki paliwa zna ktos orientacyjna cene tego ??
a z pompka jest wszysto raczej ok bo raczej dziala z tym ze jest glośniejsza niż caly silnik łącznie z wydechem na jałowych obotach tzn samochód chodziłby tak cichutko stojąc w miejscu gdyby nie odgłos pompki...
i sie pomyślałem ze może filtr zawalony i pompka musi sie bardziej starać dlatego tak głośno chodzi,,, tak czy inaczej filtr wygląda tak jakby byl orginalny czy strasznie dziadosko |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Cze 2005|, 2005 20:53
|
|
|
| Twoja wajha ma jeszcze jedno polozenie ktorego najwyrazniej nie odkryles. Musisz odepchnac ja od siebie i wtedy wlacza sie tylna wycieraczka. Dodatkowo od razu Cie uswiadomie ze jak wlaczysz przednie wycieraczki na jakikolwiek tryb i tak bedziesz sobie jechal i wlaczysz wsteczny to automatycznie pracowac bedzie tylna wycieraczka dopoki nie wylaczysz wstecznego. |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Cze 2005|, 2005 00:29
|
|
|
czyli najwyrazniej tylny wycierak jest bez prundu..ehh no w tym wozie juz mnie to nie dziwi
chyba zaloze nowy post o przekaznikach bo cos mi sie wydaje ze mam ich za malo bo za duzo zeczy mi nie dziala ...
btw. czy tynia wycieraczka ma odzielny przekaznik i czy oswietlenie drzwi/podsufitkowe ma swoj wlasny przekaznik bo dziwi mnie ze zadna lampka nie reaguje po otwarciu drzwiczek... |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |9 Cze 2005|, 2005 07:49
|
|
|
Hej
... a filtr paliwa to koszt okolo 40 zł i roboty na 5 minut aby go wymienić.
Pozdrawiam |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |9 Cze 2005|, 2005 09:55
|
|
|
| wajcha musi miec połozenie "od kierownicy" jeszcze, przekazniek chyba jest wspolny z przednimi. Do oswietlenia zwykle jestrzekaźnik, lub oprzekazniik z opóźnieniem czasowym. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |9 Cze 2005|, 2005 10:18
|
|
|
| a jak jeszcze bardziej os siebie odepchniesz to będzie psiurac na tylną szybę. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
ebastian [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Cze 2005|, 2005 12:55
|
|
|
Witam
z tym przełącznikiem wycieraczek jest tak, że zeby go walnąć od siebie muszę uzyc dużej siły a i tak nie da sie wyczuć zeby cos tam przeskakiwała (jak np w przełączniku kierunki>>długie swiatła) więc nadal pozostaje temat złej wajchy--ale moze rozbiore ustrojstwo i nr części podam to cos może sie wymyśli
Ze schematów el. skrzynki bezpiecznikowej (wielkie thx dla Zbyszka) wynika, że za tylnią wycieraczke jest odpowiedzialny przekaznik V - i dwa pytanie do tego :
1 da rade sprawdzic czy przekaznik nie jest uszkodzony
2 jak/gdzie szukac tego przekaznika (w celu kupna of korzz), tzn. czy przekazniki w skorku to jakieś standardowe czy wybitnie Fordowskie patenty
druga kwestia , ktora wynikla z oględzin skrzynki bezpieczników to brak przekaznika VIII czyli "wyłącznik czasowy oświetlenia wnętrza" i pytanko :
czy brak tego przekaźnika może być odpowiedzialny za niedziałające lampki podsufitkowe ustawione w trybie "zapalaj przy otwarciu drzwi" ?? (lampki maja suwak z 3 pozycjami), czy raczej trzeba szukać innej przyczyny...? |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |9 Cze 2005|, 2005 13:03
|
|
|
| Cytat: | | czy brak tego przekaźnika może być odpowiedzialny za niedziałające lampki podsufitkowe ustawione w trybie "zapalaj przy otwarciu drzwi" ?? |
- odpowiedź brzmi : TAK
| Cytat: | | da rade sprawdzic czy przekaznik nie jest uszkodzony |
- wyjąć przekażnik, zapodać 12V na styki cewki i sprawdzić miernikiem (żarówką z kabelkami), czy załącza |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |9 Cze 2005|, 2005 14:45
|
|
|
1 co do wajchy, to poprostu zobacz czy jest na niej namalowane cos wiecej niz przednia szyba, piktogramy do obsługi tylnej sa umieszczone "z góry" nie z "przodu", jest załkiem prawdopodobne ze miałes w orguinale wycieraczki z czasowa regulacjapracy , ale komus sie pospuło i wymienił na zwykłe. Zeby do tego dojsc, wyciagnij czerwony przekazniek i policz ile ma nużek :_ a pozniej nam napisz.
Co do wycieraczki tylnej szyby, przekażniki raczej nie padaja, raczej rozbierz oslone kierownicy i obejzyj czy ne ma tam wolnych kabli, jak nie mozesz właczac wajcha tylnej szyby to jak ona ma dzialac? po co szukasz w przekaźnikach jak niemasz wogole wylacznika! najpierw zrob zeby bylo moiznaje jakos właczyc. POzinej jak juz to sprawdz czy dochodzi proad do silnika wycieraczki bo szybciej padł silnik wycieraczki niz przekaźnik.
Co do oswietlenia wnetrza, to jak nie masz czasowego wylaczania to mozesz nawet wogole nie miec przekaźnika, tylk zworke w tym miejscu, ew tylko jeden mały przekazniek ale napewno nie duży żółty ktory napisalec ("wyłącznik czasowy oświetlenia wnętrza") ten bys mial gdybys mal lampke z soczewkami, wiece tego nie powinno byc u ciebie wogole.
Jesli nie zapala ci soe lampka, to sprawdz najpierw w samej lampce czy dochodzi prad i MASA!!!, bop czesto ginie na nich masa |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |