$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - problem z asb, ubytek oleju, nadmiar oleju w silniku POMOCY
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z asb, ubytek oleju, nadmiar oleju w silniku POMOCY
Autor Wiadomość
spawmex
[Usunięty]

Wysłany: |2 Maj 2012|, 2012 20:59   problem z asb, ubytek oleju, nadmiar oleju w silniku POMOCY

Witam problem wygląda tak, w mojej asb ubywa oleju, z tego co wywnioskowałem przemieszcza się jakoś ze skrzyni do silnika bo w silniku mam sporo ponad stan, teraz moje pytania:

1. http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=23831 Czy to może być przyczyna mojego problemu, skąd można kupić taki modulator, ewentualnie może ktoś ma na zbyciu, albo ktoś może wie jak sprawdzić czy to wina właśnie tego modulatora?

2. Czy jeśli skrzynia nie zapinała biegów uzupełniłem stan oleju, biegi zaczęły działać, nie od razu ale z czasem skrzynia zaczęła chodzić jak nowa, teraz wyszło tak że przejechałem się do odcięcia na 1 i znów problem powrócił, okazało się że w skrzyni brakuje oleju, znów dolałem oleju, znów chwile asb chodził jakby normalnie, ale przestał, okazało się że w silniku znów przybyło oleju, czy jest szansa żeby jeszcze uratować skrzynie?

3. Jaki kupić olej do skrzyni ? załóżmy że chcę zmienić cały olej na nowy.

4. Jaki olej ma być do silnika, bo jeśli uda mi się wymienić ten modulator to będę musiał zlać olej z silnika i wlać nowy ?

Vaux 
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Wysłany: |2 Maj 2012|, 2012 21:20   

To na 100% uszkodzony modulator-standardowy objaw, kupisz nowy oryginal za ok 90-100 plnow, uzywanych nie polecam. Do skrzyni ja stosuje Mobil ATF II D- sprawdza sie, z olejów silnikowych polecam Valwoline maxlife 10w-40 albo bardzo dobry moim zdaniem olej Midland avanza 10w-40 - musisz zmienic olej w silniku bo ta mieszanka ktora tam jest teraz srednio sie do smarowania silnika nadaje...
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91
Ostatnio zmieniony przez Vaux |2 Maj 2012|, 2012 21:23, w całości zmieniany 2 razy  

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |2 Maj 2012|, 2012 21:20   

z tego modulatora leci gumowy wężyk w stronę kolektora ssącego . jak będziesz przodem do silnika to pewnie po jego lewej stronie będzie . odepniesz i będzie pewnie w oleju cały . albo włazisz pod auto i po stronie pasażera tak w połowie skrzyni będzie taki grzybek z wężykiem widoczny, odpinasz wężyk i poleci olej . tylko nie pobrudź się bo to ciężko wyprać nawet z ciuchów . modulator 100 zł . od bidy zatkałbym wężyk bo jak tak przepuszcza olej to i tak membrama nie pracuje .

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |2 Maj 2012|, 2012 21:22   

1) na 99.9% to modulator, jak koniecznie chcesz, to zajrzyj do kolektora/przepustnic, powinno być mocno zalane olejem ATF. Modulator kupujesz gdziekolwiek, gdzie mają części do ASB forda, Samko, Midparts, jakiś meches od automatów w twojej okolicy.
2) Szansa jest, o ile nie zarżniesz jej najpierw jeżdżeniem do odcinki... to niemądre.
3) Dowolny klasy dexron III, dla odważnych dexron II, tylko może nie w lotosie czy podobnym tanim gównie; ale w zasadzie dowolna średnia-górna półka dexrona III - Elf, Mobil, Comma, itp. (dla bogatych jest oryginał Forda).
4) Jak poci się i dzwoni "normalnie" ten silnik, to dowolny mineralny 15w40, jak jest suchy i niezasyfiony sadzą i tiptop, można spróbować półsyntetyka 10w40 czy podobnego, ale to dla odważnych, bo może się umyć z syfa i zadzwonić/pociekać.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |2 Maj 2012|, 2012 21:24   

wbrew pozormo 12V fajnie pracuje na 5w40 .

kat 

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Wysłany: |2 Maj 2012|, 2012 21:25   

1.modulator kupujesz w sklepie z czesciami forda-koszt ok 120 zl,wystepuje tylko w oryginale,kup nowy i nie baw sie w uzywki,dostep nie za dobry,a nie wiadomo jak trafisz
2.wymien modulator i wtedy zobacz co sie dalej dzieje
3.opisane na forum dokladnie od A do Z,poszukaj,bo jak ktos juz zacznie wymieniac jaki powinien byc ,to bedzie nastepny temat na 15 stron,bo nie kazdy sie ze soba zgadza
osobiscie zalalem skrzynie Panolinem ATF Multi 21996,olej zgodny ze specyfikacja forda itp
4.mozesz zalac fordowski,mozesz kazdy inny -temat jw i jest dokladnie tez opisany
w V-ce miałem 10w40 i nie bylo klopotow,ostatnio miałem V-ke zalana pelnym syntetykiem i byla cicha jak z fabryki,zero klepania

Vaux 
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Wysłany: |2 Maj 2012|, 2012 21:26   

Boni - dexron III do mk1?
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91
Ostatnio zmieniony przez Vaux |3 Maj 2012|, 2012 21:45, w całości zmieniany 1 raz  

kat 

Wysłany: |2 Maj 2012|, 2012 21:42   

mk1-2 Dexron II

spawmex
[Usunięty]

Wysłany: |2 Maj 2012|, 2012 21:50   

Dzięki koledzy za tak szybkę odpowiedzi,

Boni

jechałem do odcinki bo nie chciał mi z 1 asb przełączyć

w lewej przepustnicy jest olej, nie wiem czy to ten od skrzyni ale jakiś jest, tak samo w tym wężyku do pod przepustnicę jest podpięty też jest olej, czyli to na 100% ten modulator?

Vaux

rozumiem że ma być Dexron II ?

Jeszcze pytanko jedno, czy jest możliwość że przez ten olej z asb w silniku coś może pukać w silnika, bo zdarza się tak że czasem coś tak puka w silniku tak coś jak zawory klepią w moim innym dieslu?

Boni 

Wysłany: |2 Maj 2012|, 2012 21:54   

Vaux napisał/a:
Boni - dextron III do mk1?

Teoretycznie III jest właściwy (typowy ATF spełniający ESP-M2C166-H równa dexronowi od IIg do III) i nawet łatwiejsza do dostania w dobrym brandzie. Lałem III, lałem IIe, lałem IId, niewielka różnica, wiadomo, starsze specyfikacje są nieco ostrzejsze.

spawmex, na bank modulator. Olej dexron IIe (lub wyższa literka) najbezpieczniej. Silnik ci dzwoni na popychaczach jak 90% starych 12v; jak wymienisz olej, to pomyślisz, bo na razie do masz niewłaściwy, i nie ma co się wsłuchować.

spawmex
[Usunięty]

Wysłany: |3 Maj 2012|, 2012 11:11   

Kolejne pytanie, czy moja skrzynia ma oznaczenie A4LD ? no i czy to ma być taki modulator:

http://www.nokaut.pl/pozo...-usa-87-95.html

kolejna sprawa, czy jest taka możliwość że skrzynia źle działa przez nie odpowiedni olej?

Boni 

Wysłany: |3 Maj 2012|, 2012 13:40   

Modulator może być, tylko przy wymianie przełóż w środku trzpień (taki kawałek gwoździa) ze swojego starego, zresztą, opis był na forum.

Co do oleju i innych głupot, możliwe jest wszystko, ale najpierw zdrób porządek z modulatorem i nowy olej do skrzyni i silnika, a potem będziesz kombinował.

spawmex
[Usunięty]

Wysłany: |3 Maj 2012|, 2012 14:07   

Cytat:
Modulator może być, tylko przy wymianie przełóż w środku trzpień (taki kawałek gwoździa) ze swojego starego, zresztą, opis był na forum.

Co do oleju i innych głupot, możliwe jest wszystko, ale najpierw zdrób porządek z modulatorem i nowy olej do skrzyni i silnika, a potem będziesz kombinował.

Trochę się boje że wydam kupę kasy na części, oleje do skrzyni i silnika, uszczelki i filtry a potem okaże się że i tak skrzynia do wymiany, a wartość tego samochodu jakoś specjalnie nie jest duża /;

playandwin24 

Auto: Renault Scenic 2001 1,6 16V 107KM
Wysłany: |3 Maj 2012|, 2012 14:21   

Decyzja należy do Ciebie, wielu z Nas bije się z podobnymi myślami....
Być:
Renault Scenic 2001 1,6 16V 107KM

kat 

Wysłany: |3 Maj 2012|, 2012 14:31   

playandwin24 napisał/a:
Decyzja należy do Ciebie, wielu z Nas bije się z podobnymi myślami....

i wielu z nas robi,ale na razie kolega robi wszystko zeby jednak nie zrobic

niestety to wymaga wlozenia kasy,a to,ze auto nie jest nowe to my wiemy
jak chcesz ratowac to musisz wydac

Odpowiedz do tematu