|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Zapowierzanie układu chłodzenia |
| Autor |
Wiadomość |
leszeku [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Kwi 2011|, 2011 17:09 Zapowierzanie układu chłodzenia
|
|
|
Witam, mam od jakiegoś czasu dziwny problem z układem chłodzenia/grzania. Problem zaczął się jesienią . Wolno sie nagrzewała nagrzewnica i parownik gazu. Płukanie układu, wymiana nagrzewnicy , wymiana płynu oraz termostatu - to wszystko trochę ustabilizowało sytuacje. Teraz gdy grzanie już nie potrzebne sytuacja wygląda tak : rano w układzie chłodzenia poziom płynu jest pod korek i pod ciśnieniem tzn. otwarcie korka powoduje wypływ płynu. W czasie jazdy poziom opada do normalnego. Przez pierwsze 3 do 5 km wskazówka temperatury jest na dole, potem od razu wskakuje na środek i pozostaje. Po nagrzaniu samochód sprawuje się bez zarzutu. Płynu nie ubywa , olej czysty.
Wygląda na to że układ chłodzenia zapowietrza się mocno. Są dwie wersje: pierwsza to niewielkie pęknięcie głowicy (tylko skąd wtedy taki wzrost ciśnienia w stygnącym silniku) druga to jakaś nieszczelność parownika i dostawanie się gazu do układu chłodzenia (ale nie śmierdzi gazem.
Jest jeszcze jeden objaw, którego nie wiązałem z tym. Od czasu wystąpienia tych problemów. samochód rano zapala jakby był zalany. Muszę go przegazować i później jest już ok. Poprzednio zapalał na dotyk.
Czy ma ktoś jakieś sugestie co z tym zrobić ? |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |29 Kwi 2011|, 2011 17:29
|
|
|
| jak kłeby białe z wydechu lecą przy porannym odpalaniu to już wiadomo co . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
leszeku [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Kwi 2011|, 2011 18:35
|
|
|
| Gdyby leciały. Bym napisał. Nic nie leci. Poza tym pisałem że nie ubywa płynu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |