$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zakup Scorpio - pytania
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup Scorpio - pytania
Autor Wiadomość
hubizx
[Usunięty]

Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 13:07   Zakup Scorpio - pytania

Witam'
Na wstępie chciałem się przywitać, jestem nowy. Od tygodnia czytam archiwum forum i mnóstwo rzeczy już się dowiedziałem ale jeszcze kilku nie wiem.
Przymierzam się do kupna Scorpiona nowego modelu, najchętniej jak by to był 2.0 lub 2.3 w manualu. ( na temat automatu trochę się naczytałem, zużywające się tarczki, wymiana oleju, "nie wiedziałem czy dojadę do domu, na drugi dzień już nie ruszył z miejsca" ), no ale nie zawsze jest to co się chce. Mianowicie jest scorpio 2.9 95r w automacie z gazem, klima elektryka, 240tys przejechane, auta jeszcze nie oglądałem bo to wycieczka na pół dnia, z rozmowy wynika że wszystko jest super. I tak sobie myślę że może jak by coś się działo z automatem to zamiast go naprawiać to wymienił bym na manual.
Wiem że potrzebował bym oczywiście skrzyni, sprzęgła, wału, pedałów i drążka zmiany biegów z palstikiem pod niego. Nie jestem pewny co z kołem zamachowym i z mostem (przełożenia) i co jeszcze ? i ile taka oprecja mogła by kosztować, same części, bo przekładkę raczej sam bym zrobił, chyba że ktoś na forum by mnie bardzo nastraszył :) , i jeszcze jedno apropo skrzyni mt75 bo taka chyba miała by tam być, czy musi to być skrzynia od scorpio przjściówki 2.9 czy można zapodać tam z nowego scorpio 2.0 lub 2.3 a może z sierry 91 2.0 dohc też by się nadawała, (nie jestem pewny ale skrzynie też chyba mają własne przełorzenia ).
I jeszcze jedno środek auta jest w jasnym wykończeniu, trochę mnie to zmartwiło, ogłądałem scorpia z ciemnymi i było ok a jak jest z jasnym.
Co o tym myślicie ?

I zapomniałem, stona www.automat.pl nie działa, a tam podobno jest manual do ASB w scorpio i najważniejsze to jak sprawdzić poprawność działania takiej skrzyni.
Może ktoś ma to ściągnięte i mógłby mi wysłać. Mój adres hubizx@op.pl

co do strony automat.pl to już znalazłem zamiennik http://olczak.home.pl/body/index.html, jak by ktoś szukał.

monter
[Usunięty]

Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 19:59   

Ano witam nowego forumowicza :)

Po pierwsze jak napiszesz posta i cos Ci sie jeszcze przypomni to edytujesz poprzedni i dopisujesz do niego (przycisk w prawym gornym rogu posta). A tak wychodzi kicha bo sypiesz 3 bezsensownie pod rzad.

A co do Twojego milego problemu to proponuje nie spieszyc sie i poszukac na spokojnie. Rynek jest tak zawalony samochodami ze jest w czym wybierac. Jesli juz teraz masz obawy odnosnie ASB to daj sobie na luz. Przeciez nie bedziesz codziennie wsiadal z mysla kiedy w koncu padnie i trzymal kilka tysiecy w pogotowiu na wymiane.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |17 Maj 2005|, 2005 20:38   

Cytat:
Po pierwsze jak napiszesz posta i cos Ci sie jeszcze przypomni to edytujesz poprzedni i dopisujesz do niego (przycisk w prawym gornym rogu posta). A tak wychodzi kicha bo sypiesz 3 bezsensownie pod rzad.

posprzątano :mrgreen:
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

monter
[Usunięty]

Wysłany: |18 Maj 2005|, 2005 10:25   

marcin napisał/a:
Cytat:

posprzątano :mrgreen:

Podziekowano :)

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |18 Maj 2005|, 2005 15:30   

Ale żeście koledze pomogli....
Na temat automata, niech wypowiedzą się ci co mają.
2.9 po 95 roku nie wychodziło z manualem, ale skrzynia powinna pasować z 2.9 przejściówki (chyba że masz na myśli cossiego).
Co do silnika 2.0, to jeśli nastawiasz sie na wyścigi, lub szybkie odejścia spod świateł - daruj sobie, jeśli nastawiasz się na ekonomikę to owszem, stosunkowo malo pali (2.0 8V), lub nieco więcej mocy, przy jeszcze rozsądnym spalaniu (2.0 16V do 97 roku), najlepszym kompromisem pomiędzy ekonomią a osiągami jest 2.3 - dostępny i w automacie i w manualu. Poza tym o plastiki do wieloryba wcale nie jest tak łatwo, więc zakup przemyśl kilka razy. :D
Wszelkie pytanai dawaj na PW, lub na łap mnie na tlenie

hubizx
[Usunięty]

Wysłany: |18 Maj 2005|, 2005 16:55   

Hej Kuba, oglądałem twoje auto, bardzo mi się podobało, tylko to nie ten przedział cenowy jak dla mnie, ale fura super, szczególnie ta nowa atrapa i lampy z tyłu. Precyzujac mam na myśli silnik 2.9 12v i zamiar jeździć tym automatem ile się da, ale już go nie naprawiać jak się zepsuje tylko wstawić manuala, kosztowo wychodzi pewnie podobnie.

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |20 Maj 2005|, 2005 13:51   

jak automat padnie to zmień na automat, a nie na manuala.

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |20 Maj 2005|, 2005 18:02   

Ja mam już drugiego cossiego oba jak to cossie z automatem. I jak do tej pory (odpukać 8) ) problemów nie było. W przejściówce wymieniłem tylko słynną prądniczkę i olej :mrgreen: .
A jak radocha z jazdy wie tylko ten kto jeździ automatem. Do momentu zakupu pierwszego automatu byłem sceptycznie (chyba mało powiedziane) nastawiony do takich rozwiązań :oops: Teraz nie wyobrażam abym kupił auto z manualem 8)

Dochodzenie odszkodowań

COSSY
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2005|, 2005 23:49   

Popieram Zbyszka.
Co do spalania, Cosworth wcale nie musi palic wiecej niz 2.3 przy umiarkowanym stylu jazdy. Ostatnio na trasie pali mi 7.6-7.7l, w razie potrzeby ma sie duzy zapas mocy, cos w stylu NOS.

hubizx
[Usunięty]

Wysłany: |23 Maj 2005|, 2005 14:38   

Jezeli chodzi o cosworta, którego nie biorę pod uwagę ze wzglądu na jego przypadłość do pękających łańcuchów, to sama wymiana rozrządu za 2,5 czy 3 tys. mnie od niego odstrasza. Główny mój problem to co należy wymienic podczas przejscia z automata na manual.

Odpowiedz do tematu