|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Montaż używanej szyby przedniej do Scorpio - opinie |
| Autor |
Wiadomość |
Maross

Auto: '89 2.9 Ghia Liftback ASB
|
Wysłany: |5 Sty 2011|, 2011 23:27 Montaż używanej szyby przedniej do Scorpio - opinie
|
|
|
| Koledzy , w swoim MK2 muszę wymienić szybę przednią . Nowa szyba bez podgrzewania wraz z montażem kosztuje 350 ZŁ . Ja mam szybę podgrzewaną i mimo dość sporego już pęknięcia szyba ta nadal grzeje co szczególnie w takich warunkach jak teraz się przydaje . Ceny Podgrzewanej w tym zakładzie jeszcze nie znam , ale wstępna orientacja u handlarzy szybami z allegro to 700zł , z wysyłką i montażem tu na miejscu to już 800 a nawet 900 zł . Dlatego zastanawiam się nad zakupem szyby podgrzewanej , ale używanej. Słyszałem jednak że istnieje ryzyko , że taka szyba przy montażu (czy nawet demontażu z auta) może pęknąć , druga sprawa to ponoć uszczelnić taką szybę ponownie jest bardzo trudno i może przeciekać . Jakie są Wasze opinie na ten temat , zakładał ktoś może u siebie taką używkę i jest O.K? . Warto kupić taką sprawną szybę czy lepiej jednak nową - bez grzania bo używka się nie sprawdzi ? . Pozdrawiam |
_________________ Był : LB '91 2.0 GL , 16h LB '92 2.0 GLX '94 2.9V6 Ghia '93 2.0 Ghia
Jest: 1989 2.9 Ghia Liftback
1995 2.9 24v Ghia Sedan Oberżynek |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |5 Sty 2011|, 2011 23:39
|
|
|
Z uszczelnieniem zero problemu, wycina się starą i wkleja nową.
Co do używki grzanej - ryzyko jest takie, że nie wiesz czy kupujesz sprawną ( w sensie czy grzeje cała, czy część czy wcale ) i czy nic sie nie uszkodzi przy wycinaniu. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Darol [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Sty 2011|, 2011 23:43
|
|
|
| Ja wycinalem pare szyb przednich do mk3 struna, tzn takim drutem stalowym cienkim, nie innym uzytkownikiem forum ;P Trzeba po prostu uwazac bo mozna szybe pokruszyc, i szczegolnie uwazac na polaczenia przewodow grzania bo latwo je urwac, bez problemu da sie do zrobic, jak robilem to pierwszy raz to nic nie zepsulem, montowac nie montowalem juz, ale widzialem auta z tymi szybami po montazu i wygladaja fabrycznie i co najwazniejsze nic nie cieknie |
|
|
|
 |
Maross

|
Wysłany: |5 Sty 2011|, 2011 23:51
|
|
|
| Struna napisał/a: | Z uszczelnieniem zero problemu, wycina się starą i wkleja nową.
Co do używki grzanej - ryzyko jest takie, że nie wiesz czy kupujesz sprawną ( w sensie czy grzeje cała, czy część czy wcale ) i czy nic sie nie uszkodzi przy wycinaniu. |
No bo własnie słyszałem głosy powątpiewania co do szczelności takiej szyby po zamontowaniu ponownym , z grzaniem no to wiadomo (ale to też można jakoś sprawdzić/zmierzyć napięcie ) Czyli gdybym trafił sprawną grzejącą używkę zakład montujący szyby mi ją bez problemu zamontuje i nie muszę ponosić dodatkowych kosztów prócz robocizny ? W takim razie podjadę w następnym tygodniu do szybiarzy i jak cena 700 za grzaną się sprawdzi zdecyduje się na raczej używkę grzaną sprawdzoną , tylko teraz jak to wysłać bo kumpel ostatnio nawet kurierem dostał opakowanie z puzzlami zamiast szyby bocznej do Almery , są jakieś specjalne opcje wysyłania materiałów "kruchych" u kurierów coby bez szwanku taka do mnie dotarła? |
_________________ Był : LB '91 2.0 GL , 16h LB '92 2.0 GLX '94 2.9V6 Ghia '93 2.0 Ghia
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |6 Sty 2011|, 2011 00:03
|
|
|
| Maross napisał/a: | | No bo własnie słyszałem głosy powątpiewania co do szczelności takiej szyby po zamontowaniu ponownym |
obawiam się, że więcej jest montowanych szyb używanych jak nowych w samochodach używanych i jak zrobione jak trzeba nikomu nie cieknie
szybe wycina się specjalnym "drutem" do szyb następnie oczyszcza się ją tak aby nie było na niej kleju, po wycieciu uszkodzonej szyby również usuwa się stary klej z karoserii auta
miejsca styku szyby i kleju oraz blachy i kleju smaruje się podkładem a następnie nakłada się klej z tubki - taki z półtora centymetrowy trójkąt powinien się ułożyć i kładzie się na to szybę
docisnąć do smaku i wyglądu - następnie sciągnąć małym pasem i zostawić na godzin kilka lub kilkanascie jesli jest czas
tak zamontowana szyba nie ma prawa ciec - jeśli cieknie coś zostało zrobione źle
ważne jest żeby po nałożeniu kleju nie została na łączeniu żadna szczelina
wycięłem dziesiątki jeśli nie setki już szyb i 100% zakończone sukcesem
wkleiłem dziesiątki szyb i żadna nie ciekła
troszkę pomyślunku cierpliwości i się da
klej wskazane w obecnych warunkach lekko podgrzać żeby dobrze się dozował |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Maross

|
Wysłany: |6 Sty 2011|, 2011 00:19
|
|
|
| Waski napisał/a: | szybe wycina się specjalnym "drutem" do szyb następnie oczyszcza się ją tak aby nie było na niej kleju, po wycieciu uszkodzonej szyby również usuwa się stary klej z karoserii auta
miejsca styku szyby i kleju oraz blachy i kleju smaruje się podkładem a następnie nakłada się klej z tubki - taki z półtora centymetrowy trójkąt powinien się ułożyć i kładzie się na to szybę
docisnąć do smaku i wyglądu - następnie sciągnąć małym pasem i zostawić na godzin kilka lub kilkanascie jesli jest czas
tak zamontowana szyba nie ma prawa ciec - jeśli cieknie coś zostało zrobione źle
ważne jest żeby po nałożeniu kleju nie została na łączeniu żadna szczelina
wycięłem dziesiątki jeśli nie setki już szyb i 100% zakończone sukcesem
wkleiłem dziesiątki szyb i żadna nie ciekła
|
Sam bym sie tego nie podjął zwłaszcza z obawy sknocenia czegoś , to już raczej zrobiliby ci monterzy z zakładu montującego szyby (o ile dobrze licze robocizna wynosi 50 do 100 zł to tragedii nie ma) Waski, to moze masz jakąś grzejącą szybę bo czytałem że te z mk3 też pasują tylko róznią się umiejscowieniem czegoś tam ale nie wpływa to znacząco na ich kompatybilność . Ja 15-stego dostaje pieniądze i trzeba będzie kupić bo jak mnie drogówka z tą haltnie to mam przesrane bo dowód zabiorą , nowy przegląd rób a jak się znajdzie czepialski to powie czemu jeszcze na KS jeżdze i blachach OP |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Sty 2011|, 2011 00:56
|
|
|
| Waski napisał/a: | następnie sciągnąć małym pasem i zostawić na godzin kilka lub kilkanascie jesli jest czas | szybiarze taśmą kleją do budy, postoi kilkanaście minut i w drogę z tymi taśmami. Na drugi dzień taśma weg i działa. |
|
|
|
 |
Maross

|
Wysłany: |6 Sty 2011|, 2011 01:08
|
|
|
| Struna napisał/a: | | szybiarze taśmą kleją do budy, postoi kilkanaście minut i w drogę z tymi taśmami. Na drugi dzień taśma weg i działa. |
Jest jeszcze opcja że szybiarze odmówią montażu takiej szyby bo to używka i mniej kasy z tego mają albo specjalnie im pęknie to wtedy zabieram Scorpiaka z nabytą szybą do znajomka i zrobimy Wg. opisu Wąskiego , bo te druty do wycinania i klej można sobie bez problemu nabyć samemu , ta taśma to jaka ma być , zwykła (papierowa , izolacjyjna) czy specjalna jakaś ? |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
|
Wysłany: |6 Sty 2011|, 2011 01:55
|
|
|
zalecam sprawna uzywke grzana- obu nie bylo "mgielki"
sprawdzic mozna po oporze jak i grzaniu
w wakacje taka zalozylem, grzeje, nic nie cieknie
jak szybiarz odmowi wklejenie to bierz kolejnego- teraz mozesz taka usluge zamowic do siebie na podworko/garaz wiec bez obaw
| Struna napisał/a: | | szybiarze taśmą kleją do budy, postoi kilkanaście minut i w drogę z tymi taśmami. Na drugi dzień taśma weg i działa. |
dokladnie tak to u nie wygladalo |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Sty 2011|, 2011 01:57
|
|
|
| Kevin Xy napisał/a: | | dokladnie tak to u nie wygladalo | u mnie również. |
|
|
|
 |
ut99

Auto: '92 2.9v6 Hatchback
|
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |6 Sty 2011|, 2011 09:50
|
|
|
| a co za problem dać do zakładu wymienić szybę swoją ? |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
kondzio508

Auto: Passat b7 12r. 1,6 TDI
|
Wysłany: |6 Sty 2011|, 2011 10:14
|
|
|
Ja miałem przypadek z Espace Ojca , szyba wzieła i se pękła , i to kurcze w miejscu widocznym na wprost kierowcy , została tylko wymiana , Wziełem podjechałem na szrot wyrwałem szybkę ze 250 uzywkę zwykłą , (nowa 950 zł.) podjechałem zeby wstawili , to sie krzywili ze to uzywka , potem oglądali z 1000 razy tą szybę i dopiero wzieli sie za robote , a na koniec uszłyszałem jeszcze ze gwarancji na montaz nie dają bo to uzywana ... Oczywiscie jak sie zapre o coś to nie popuszczę ,aż wkoncu uzyskałem papier ze unich montowałem (niechciałem bez papieru zapłacić ) i spytałem czem sie różni uzywka w dobrym stanie od tej niby nowej , Bo ja myślę że niczym , chyba ze ceną ... jeszcze jakies młode (nie przeklne) montowal i uszczelke przy słupku pocieli , partacze jedne ...
A w scorpio postanowiłem sam wymienić i sie udało , jezdzi radośnie juz 1,5 roku i ja nie narzekałem i nowy właściciel też . Tylko pamietaj jak sie weźmiesz sam za to to klej na 2 pistolety z kolegą bo znim sam zdązysz jedną stronę oblecić to juz druga zasycha , i klej koniecznie do bardzo ciepłej wody przed uzyciem lepsza masa sie zrobi , bo tak ręcznie go nie wycisniesz .
ale kupując samemu składniki do wymiany szyby moze wyjść drozej niz płacić za montaż 130 zł. - ja sie tylko dlatego wziołem w scorpio bo myślałem ze moze być ruda pod szybą i ze to sensnie zabezpiecze , (w warsztacie nic nie zrobią , wkleją na taką framugę jaka bedzie . |
_________________ Passat b7 2012 1,6 TDI .
Touran 2004 1,6 FSI . |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |6 Sty 2011|, 2011 12:34
|
|
|
| Maross napisał/a: | | Waski, to moze masz jakąś grzejącą szybę |
niestety szyby nie mam
| Struna napisał/a: | | szybiarze taśmą kleją do budy, |
ja wole pasek taki delikatny
po szybiarzach uszczelniałem szybę po sobie nie
inna sprawa że jak po roku zacznie u nich zakładana przeciekać to zgonia na rudą i jeszcze raz wkleją i kasa jest
ja jak sobie wklejam to raczej nie mam ochoty robić tego powtórnie
taniej jest wymienić u "szybiarzy" i bezstresowo
szyba Ci nie spadnie - nie masz z pewnoscią sprzętu do przytrzymania szyby itp. |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Sty 2011|, 2011 13:35
|
|
|
| Waski napisał/a: | inna sprawa że jak po roku zacznie u nich zakładana przeciekać to zgonia na rudą i jeszcze raz wkleją i kasa jest
ja jak sobie wklejam to raczej nie mam ochoty robić tego powtórnie | u mnie dali gwarancję na montaż, pomimo że szyba moja była. Nie było żadnego szemrania jak w przypadku kondzia, no ale tani zakłąd to nie był. Może dlatego że nie tani to i nigdy problemu z ich robotą nie miałem. Jak w mk2 mi tylną szybę wycinali i wklejali na nowo po tym jak u poprzednika ktoś nieudolnie wkleił i się wzięła sama na 2/3 powierzchni odkleiła, to oblukali stan przylgni, poinformowali że jest w jednym miejscu drobne ognisko rdzy, wyczyścili toto dokładnie, zapodkładowali, dopiero po tych zabiegach kładli szybę. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |